Ziarul de duminică / octombrie 2009
Julie & Julia
Cea mai la îndemână asociere cinematografică - în cazul acestei minunate surprize numite Julie & Julia - este Festinul Babettei / Babettes gæstebud al lui Gabriel Axel. Ambele filme vorbesc despre gastronomie (nu despre bucătărie), sunt memorabile, emană frumuseţe pură şi te fac fericit la ieşirea din sală. Dacă adorabilul şi neuitatul film al regizorului danez, realizat în 1987, se încadra însă într-un registru mai curând liric, plin de tandreţe, noua peliculă americană intrată pe ecranele noastre are, de la un capăt la altul, izbucniri de culoare, umor şi căldură şi, mai ales, acea formidabilă injecţie de energie şi adevăr uman pe care Meryl Streep o dăruieşte, cu generozitate infinită, oricărui film în care joacă.

Julie & Julia aminteşte, deopotrivă, de Chocolat, Vatel şi Ratatouille, dar mai ales de bucuria descoperirii aromelor, gusturilor, culorilor şi plăcerii nebune le combina la nesfârşit. Pentru că reţetele pe care le prepară, în paralel, eroinele filmului - Julia Child şi Julie Powell - la o distanţă de cincizeci de ani nu sunt o chestiune de bucătărie, ci de plăcere şi rafinament, simţ ludic, răbdare şi dragoste. Aceia care gătesc artistic, lăsându-se în voia fanteziei şi desfătărilor olfactive, vizuale şi gustative, ştiu că şi bucătăria poate fi un spaţiu al creativităţii şi bucuriei, al senzualităţii şi libertăţii de a alege şi combina.

Scenariul Norei Ephron se inspiră deopotrivă din cartea de bucate a Juliei Child, cea care, în 1948, călătorind cu soţul ei - angajat al Ambasadei SUA la Paris - s-a îndrăgostit ireversibil de bucătăria franceză şi a lucrat ani de zile la cartea prin care a dăruit Americii cele mai savuroase reţete de pe planetă, dar şi din cartea (mult mai nouă) a simpaticei Julie Powell, o tânără scriitoare devenită celebră prin blogul ei în care povestea cum, pentru a scăpa de rutina şi lipsa de perspectivă a muncii de secretară, s-a apucat să gătească în 365 de zile nici mai mult nici mai puţin decât 524 de reţete supercomplicate ale Juliei Child, descoperite în cartea păstrată de mama ei. Norei Ephron, care este şi jurnalist şi dramaturg, Hollywood-ul îi datorează câteva dintre cele mai reuşite comedii romantice contemporane - de exemplu, scenariul la When Harry Met Sally, pentru care a fost, de altfel, nominalizată la Oscar, precum şi regia şi scenariul la perfectele şi neuitatele Sleepless in Seattle şi You've Got Mail -, dar şi drame precum Silkwood (1983), cu Meryl Streep ori semiautobiograficul Heartburn, din 1986 (cu Meryl Streep şi Jack Nicholson), în care Ephron a istorisit întâlnirea şi divorţul cu şi de viitorul soţ şi tată al copiilor ei, jurnalistul Carl Bernstein - unul dintre co-autorii anchetei jurnalistice care a dus la declanşarea scandalului Watergate şi la demisia preşedintelui Nixon.

Şi în Julie & Julia, ea ştie nu doar să presare cu artă dialoguri inteligente, umor fin (Julia compară delectarea gătitului cu cea a cumpărării unei rochii, Julie se luptă cu un homar fioros, iar întâlnirea dintre Julia şi sora ei la Paris este antologică), dar şi să dozeze perfect durata şi succesiunea scenelor, expresivitatea personajelor, logica acţiunii şi armonia întregului. Cât despre comunicarea actoricească dintre Meryl Streep şi Stanley Tucci este, la fel ca în The Devil Wears Prada, la superlativ, fără ca acest lucru să eclipseze jocul mai tinerilor Amy Adams şi Chris Messina, foarte naturali şi simpatici în rolul soţilor Powell. Cât despre piruetele, entuziasmul molipsitor al lui Meryl Streep când face piaţa (e drept, la Paris... în mijlocul tuturor formelor, culorilor şi încântărilor lumii), când - culmea rafinamentului - dezosează o raţă şi chiar atunci când toacă un munte de ceapă, precum şi când dialoghează cu bărbatul pe care îl iubeşte tot cu pasiune nestăvilită, trebuie să o vedeţi şi să vă lăsaţi recuceriţi de această actriţă unică şi formidabilă, care de această dată ne convinge nu că s-a născut în haine Prada, nici că are o vilă pe o insulă din Grecia, nici că e cântăreaţă country, ci că gastronomia poate fi o artă, iar un tort de ciocolată o capodoperă. Încercaţi acest film şi veţi fi ceva mai fericiţi! Vizionare gustoasă!


Julie & Julia
Producţie SUA, 2009
Regia: Nora Ephron
Cu: Meryl Streep, Stanley Tucci, Amy Adams, Chris Messina, Helen Coxe.



Regia: Nora Ephron Cu: Meryl Streep, Stanley Tucci, Amy Adams, Chris Messina, Helen Coxe

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus