noiembrie 2009
După avanpremiera de la Sibiu, în cadrul Festivalului Astra 2009, documentarul de lung metraj intitulat Dacia, dragostea mea va avea premiera în România pe data de 4 noiembrie 2009, la Muzeul Ţăranului Român, Sala Horia Bernea, începând cu ora 20:15. Scenariul şi regia filmului aparţin regizorilor Julio Soto şi Ştefan Constantinescu.

Dacia, dragostea mea va putea fi vizionat în fiecare miercuri a lunii noiembrie la Sala Horia Bernea, din incinta Muzeului Ţăranului Român, cât şi la Institutul Francez, Sala Elvira Popescu, în perioadă 20 - 26 noiembrie 2009.

Filmul este o portretizare plină de umor a evoluţiei României, de la comunism la capitalism. Aceasta este văzută din perspectiva celui mai carismatic simbol românesc: automobilul Dacia. Dacia, dragostea mea urmăreşte poveştile mai multor generaţii de români - de la nostalgici, până la tineri întreprinzători - arătând continua transformare în care se află societatea românească. Toate aceste poveşti sunt legate de prezenta Daciei, care a început prin a fi un simbol al ambiţiilor comuniste de ordin tehnologic, iar acum este deja parte din peisajul economic internaţional.

Julio Soto a realizat filme difuzate de National Geographic, Channel 4, TVE Spania, History Channel sau Al-Jazeera. Pentru filmele anterioare a fost premiat cu: Cel mai bun film şi Cel mai bun documentar la Festivalul Internaţional de Film Brooklyn, New York (2006), Cel mai bun documentar la Festivalul de Film European Independent ECU, Premiul publicului la Festivalul de Film Documentar Punto de Vista, cît şi la Documenta Madrid.

Ştefan Constantinescu este unul dintre cei mai importanţi artişti români. Împreună cu Andrea Faciu şi Ciprian Mureşan a reprezentat România la Bienala de la Veneţia din 2009. Cu filmele sale anterioare a participat la festivaluri de film internaţionale, printre care: Festivalul de Film Documentar Tempo de la Stockholm, Suedia, Festivalul Internaţional Transilvania de la Cluj-Napoca, Festivalul cARTfilm de la Iaşi, Festivalul de Film Göteborg, Suedia.

Documentarul Dacia, dragostea mea este o coproducţie The Thinklab (Spania) şi Hi Film (România), realizată cu sprijinul Programului Media al UE, Centrului Naţional al Cinematografiei din România, Channel 4 - Marea Britanie, SVT - Suedia şi Televiziunii Române.

După proiectia din data de 4 noiembrie, spectatorii sunt invitaţi la o discuţie informală despre film, la care vor participa Ştefan Constantinescu şi producătorii români - Ada şi Alexandru Solomon.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus