noiembrie 2009
De marţi, 3 noiembrie 2009, până duminică, 8 noiembrie 2009, Clubul ?ăranului Român găzduieşte primul festival klezmer din România cu titlul: Jazz Meets Klezmer. Astfel Bucureştiul va putea, în sfârşit, să descopere frumuseţea acestei muzici ce alternează între ritmic şi melodios, între verva săltăreaţă şi tristeţea nesfârşită. Au fost invitate grupuri din România, Ungaria, Polonia, Cehia şi Austria pentru a-şi prezenta interpretările lor.

Muzica klezmer este muzica tradiţională a evreilor din estul Europei, şi prin aceasta o moştenire muzicală importantă. Se numără printre cele mai vechi genuri muzicale europene. În România tradiţia klezmer pare mută, în timp ce în alte ţări europene ea renaşte după o perioadă de tăcere.

La momentul actual klezmer-ul este redescoperit de către generaţiile mai tinere şi este combinat cu genuri muzicale actuale, contopindu-se într-un aliaj impresionant de forme muzicale diferite.

Proiectul este o iniţiativă a Forumului Cultural Austriac şi este susţinut de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia ERSTE, Centrul Ceh, Institutul Cultural Polonez, Compania de Asigurări Grawe România, BCR, grupul austriac OMV, Petrom şi Hotel K+K Elisabeta.

Trupe din Austria, Cehia, Polonia, Ungaria şi România vor concerta în Bucureşti, pe parcursul mai multor zile, în cadrul acestui festival.


Programul evenimentelor este următorul:
3 noiembrie 2009, ora 20,00 - Hakeshet Klezmer Band, România
4 noiembrie 2009, ora 20,00 - Di Naye Kapelye, Ungaria
5 noiembrie 2009, ora 20,00 - Klec, Cehia
6 noiembrie 2009, ora 20,00 - The Klezmer Connection, Austria
7 noiembrie 2009, ora 20,00 - Vienna Klezmer Band, Austria
8 noiembrie 2009, ora 20,00 - Klezmaholics, Polonia

Concertele au loc la Clubul Ţăranului, Şos. Kiseleff nr. 3 (intrarea prin Str. Monetăriei), Bucureşti. Intrarea: 10 lei; biletele sunt puse în vânzare la Clubul Ţăranului.


Prezentarea trupelor:

Marţi, 3 noiembrie 2009
RO-Hakeshet Klezmer Band este prima formaţie de muzică evreiască din România care a fost înfiinţată în anul 2005. Formaţia este alcătuită din doi violonişti, un cântăreţ la clarinet, altul la contrabas, un trombonist, un pianist, un acordeonist si toboşari. Line-up: Gabi Ardelean, Ari Nagy Sandor, Boros Konrad Peter, Nicolae Nistor-Levi, Ion Pintea, Ilie Pop, Andrei Seidler şi solista Kovari Katalin Eszter.

Miercuri, 4 noiembrie 2009
HU-Di Naye Kapelye a fost fondată în 1994 printr-o serie de circumstanţe fortuite, multe dintre ele incluzând cantităţi considerabile de palincă la maratonul unguresc de dansuri populare. Membrul fondator Bob Cohen a strâns un grup internaţional de muzicieni dedicaţi căutării rădăcinilor muzicii idiş în regiunea carpatină. Însă aceştia nu s-au dus să le caute prin muzee. Fragmente prinse în înregistrări mai vechi au fost învăţate de la lăutari ţigani şi confirmate de evreii care încă mai trăiesc aici. Ei privesc tradiţia ca pe o alternativă estetică viabilă la trendul zilei de azi. Di Naye Kapelye se simte acasă interpretându-şi muzica în cluburi de muzică alternativă, pe la nunţi evreieşti şi familii vechi evreieşti din Ungaria.

Joi, 5 noiembrie 2009
CZ-Klec a fost fondată în 1979 la Praga, în Republica Cehă. "Klec" este cuvântul pentru "cuşcă" în limba cehă, şi se pronunţă KLEŢ. Muzicienii: Martin Smid, Jiri Vana, Jan Svamberg, Jakub Schmid, Stefan Culik, Adam Gebert interpretează melodii klezmer, muzică ţigănească şi piese din propriul repertoriu, câteva cântece în idiş şi multe în cehă, totul completat cu instrumente atipice pentru klezmer, ca de exemplu corn, flaut şi trompetă.

Vineri, 6 noiembrie 2009
A-The Klezmer Connection - patru bărbaţi îmbrăcaţi în negru, cu pălării tradiţionale, şi o femeie în roşu şi portocaliu: un contrast scenic reuşit. În persoana lui Georg Winkler "klezmorim"-ii au un clarinetist care şi-a găsit în muzica clasică profesia, iar în cea idiş pasiunea. Bernie Rothauer (chitară, percuţie) reprezintă deja un nume în Salzburg; Hubert Kellerer (acordeon) este cel mai "tânăr" în trupa care s-a constituit acum trei ani, şi totuşi el convinge printr-o siguranţă rutinată. Marion Ellmer este vocea, iar Peter Aradi ţine isonul la contrabas. Deşi nici unul dintre cei cinci nu este de provenienţă evreiască, cu toţii au înţeles demult cum să trezească forţa enormă de expresie a muzicii idiş: imaginile muzicale oscilează între melancolia cea mai adâncă şi exuberanţa bucuriei de viaţă, între voluptatea eruptivă şi împietrirea bruscă.

Sâmbătă, 7 noiembrie 2009
A-Vienna Klezmer Band - un şef de orchestră din Viena, o cântăreaţă evreică din Cernăuţi, un acordeonist din Kiev, care este şi un virtuoz al naiului, un basist din Ungaria şi un percuţionist din Stammesdorf. Acest grup interpretează muzică klezmer, muzică populară evreiască, care s-a amestecat în diferitele ţări cu tradiţiile muzicale locale. Trupa a pregătit pentru publicul festivalului câteva piese în care klezmerul se combină cu jazz, blues, tangou şi alte genuri muzicale.

Duminică, 8 noiembrie 2009
PL-Klezmaholics - Grupul a luat naştere în 2006, înfiinţat de către Piotr şi Mikolai, duo care prezenta iniţial arta cântecului evreiesc. Curând acest duo a devenit cvintet. Prima distincţie au obţinut-o la Festivalul Internaţional de Muzică Folk Mikołajki Folkowe 2007 din Lublin, iar primul CD a fost înregistrat în cadrul proiectului Jewish Songbook, proiect finanţat de către Ministerul Polonez al Culturii. La ora actuala Klezmaholics-ii lucrează la proiectul Jazz Midrash, ce conţine cântece tradiţionale evreieşti, psalmi şi un număr de compoziţii noi. Textele câtorva dintre cântece sunt scrise în dialogul midrash tradiţional, tratează însă teme de actualitate.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus