noiembrie 2009
Roma Cult Fest - Festivalul de artă, cultură şi tradiţii rome


Sâmbătă, 14 noiembrie 2009, între orele 11.00 şi 21.00, publicul larg este invitat la Palatul Copiilor pentru a face cunoştinţă cu arta şi tradiţia romă. Pe parcursul întregii zile, vor fi deschise expoziţia de fotografie cu tema anti-discriminare şi târgul meşteşugarilor romi - aurari, argintari, lingurari şi pielari.

Între orele 11.30 şi 17.00, invităm cinefilii să vizioneze filme cu şi despre romi: Dureri ascunse un film realizat de Michelle Kelso despre Holocaustul romilor, Azi eram frumoasă, jună - film în regia Alexandrei Gulea care explorează transpunerea credinţelor şi superstiţiilor în muzica romani, Blestemul ariciului de Dumitru Budrala, Mămăliga te aşteaptă regizat de Laurenţiu Calciu care prezintă supravieţuirea unor familii de romi extrem de sărace, şi Barhtalo! în regia lui Robert Lakatos - film artistic documentar care urmăreşte călătoria a două personaje prin România, Ungaria, Austria şi Egipt.

Momentele artistice vor fi prezentate publicului de către gazdele evenimentului care vor avea şi un cadou-surpriză pentru vizitatori şi participanţi. "Bucătarii festivalului" vor aştepta publicul cu mâncare tradiţională romă, turtă dulce şi ciubuc.

Ziua se va încheia cu un concert extraordinar Damian & Brothers care va începe la ora 20.00. După concertele de la Arenele Romane şi Sala Palatului de anul trecut, Damian Drăghici, câştigător al unui premiu Grammy în 2006, alături de trupa sa de muzică tradiţională gipsy, revine în România pentru a cânta în cadrul programului S.P.E.R. Este recunoscut pentru implicarea sa în promovarea proiectelor adresate etniei rome, motiv pentru care, în anul 2007, a fost desemnat Ambasador al Anului Egalităţii de Şanse. Concertul va fi deschis de trupa de lăutari Kali. Intrarea la eveniment este liberă.


Programul S.P.E.R. - Stop Prejudecăţilor despre Etnia Romă, care a debutat în mai 2007, este implementat de Secretariatul General al Guvernului prin fonduri PHARE şi are ca beneficiar Agenţia Naţională pentru Romi. S.P.E.R. este prima campanie naţională de informare şi combatere a prejudecăţilor structurale privind romii, iniţiată de Guvernul României. Aflată la cea de-a doua ediţie, în 2009, platforma S.P.E.R. are ca grupuri ţintă atât populaţia majoritară, cât şi cetăţenii de etnie romă.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.sper.org.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus