noiembrie 2009
Îl cunoşteam mai mult prin ricoşeu pe Cristian când am auzit de iReadfaces. Adică subiectiv, orientativ şi din vedere. Prin primăvară mi-a arătat primele poze in seria gri şi mi-a vorbit de întreg proiectul. Se gândea să fie cam 70 de portrete. Sau stări. Mi s-a părut o joacă de copil, dar mi-au plăcut argumentele. Mai ales că vorbea foarte serios despre idee, cu accentul lui bizar pe care nu ştiu să-l identific. M-a tentat ideea de anonimat, de faţă goală printre atâtea altele. Pozez şi eu, am zis.

Am ajuns acolo unde întoarce tramvaiul la Sfânta Vineri pe bicicletă. Primele sesiuni foto acolo s-au ţinut, în apartamentul de la al doilea etaj pe care-l împărţea cu doi prieteni. Primele lui subiecte, de altfel, după sine. Era cald şi transpirasem, iar apartamentul mi s-a părut foarte alb şi static. M-am simţit puţin ca la dentist, când mi-a spus că o fată tocmai plecase înainte s-ajung eu şi că mai urma să vină una după mine. Eram numărul 22 şi avea deja programări pentru următoarele zile, nume scrise neîngrijit pe o foaie. După ce a adunat 50 de portrete în trei zile, a început să se gândească să extindă proiectul.

Trebuia să fac abstracţie de el şi de aparat. Ca şi cum aş fi singură cu mine, cu expresia pe care nu mi-o vede nimeni niciodată, dar care defineşte momentul acela. Un exerciţiu de voyeurism. Am râs, m-am strâmbat, am trişat, nu am ţinut capul drept. Simţeam că mă şi bălăngăn pe picioare. Nu mi-a ieşit din prima, nu-i chiar uşor să te goleşti de oglinzi. A zis la un moment dat "Gata, o am". Faţa mi s-a părut hâdă, dar mi-a plăcut personalitatea claviculei.

Am mai văzut din ele, răzleţ, că le-a păstrat mai degrabă secrete. Marţi o să văd 35 pe pereţii subsolului de la The Ark şi 254 mişunând în jur. Pleiada feţelor citite din primăvară încoace, o carte întreagă de feţe-feţe.

Între timp, m-am împăcat şi cu faţa din poza de la Sfânta Vineri, aşa amok cum e ea. Dar poate îmi spune cineva şi de unde e accentul lui Cristian Radu. El nu ştie să zică.

iReadfaces este un proiect fotografic care a început în vara lui 2009 cu un autoportret al autorului "făcut într-un moment în care eram trist". Apoi a continuat cu alte câteva zeci de portrete ale unor oameni fotografiaţi "fără sa pozeze, fără să se prefacă": oamenii şi-au dat jos măştile pe care le poartă zilnic în societate şi s-au lăsat fotografiaţi aşa cum sunt ei cu adevărat.

După închiderea expoziţiei, fotografiile pot fi achiziţionate, iar banii astfel strânşi vor merge către proiectul caritabil
"Paşi către viaţă".


iReadfaces, expoziţie de Cristian Radu
Miercuri, 25 noiembrie 2009
The Ark (Calea Rahovei, 196A), ora 20:00
Expoziţia este deschisă până pe 3 decembrie 2009, între 10:00 şi 19:00
Intrarea este liberă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus