noiembrie 2009
Festivalul de film românesc 4 Years, 3 Days and 2 Decades Later, New York 2009
În pagina de arte a ediţiei de duminică a cotidianului american The New York Times, cea de-a patra ediţie a Festivalului de Film Românesc din New York organizat de Institutul Cultural Român din New York în parteneriat cu TIFF şi Tribeca Film Festival este singurul eveniment recomandat în agenda cinematografică a săptămînii viitoare. Festivalul, intitulat 4 Years, 3 Days and 2 Decades Later (curator Mihai Chirilov), a fost inclus şi în topul celor cinci evenimente culturale recomandate de emisiunea SundayArts a canalului public de televiziune Thirteen. Reproducem în continuare articolul semnat de Neil Genzlinger pentru The New York Times.

"Cîteva dintre filmele cele mai comentate în ultimii ani, cel puţin între cinefili, provin din România, unde o nouă generaţie de regizori a obţinut premii la Cannes şi la alte festivaluri de marcă. Cele mai noi producţii româneşti, precum şi cîteva titluri de referinţă din anii '90, sînt prezentate într-un festival care începe vineri la Tribeca Cinemas, organizat de Institutul Cultural Român. Desfăşurat pe durata a 3 zile, festivalul a ajuns acum în al patrulea an, ceea ce explică două treimi din inspiratul calambur din titlul 4 Years, 3 Days and 2 Decades Later, cele două decenii referindu-se la aniversarea Revoluţiei din 1989 care l-a răsturnat pe Nicolae Ceauşescu. De asemenea, titlul face cu ochiul la 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile, filmul lui Cristian Mungiu care a cîştigat Palme d'Or la Cannes în 2007, ceea ce a părut multora la vremea respectivă vîrful Noului Val Românesc. Ediţia din acest an arată însă că diagnosticul a fost pripit.

În 2005, cînd am avut primele semne de succes, ne-am gîndit: «Probabil nu va dura mai mult de 2 ani», declară Corina Şuteu, directorul Institutului Cultural Român. «Dar filmul românesc continuă să fie şi astăzi pe val.»

Seria de filme noi prezentate în festival include Pescuit sportiv de Adrian Sitaru, Katalin Varga de Peter Strickland, Cealaltă Irina de Andrei Gruzsnickzi, Nunta mută de Horaţiu Mălăele, precum şi Poliţist, adjectiv de Corneliu Porumboiu, peliculă care a creat deja vîlvă şi reprezintă România în cursa pentru Oscar. Evenimentul debutează cu Videogramele unei Revoluţii, din 1992."

În paralel cu festivalul de la Tribeca Cinemas, în data de 5 decembrie 2009 debutează pe Link TV o serie consistentă de filme româneşti ale Noului Val, realizată în coproducţie cu ICRNY. Opt lungmetraje şi şapte scurtmetraje vor putea fi urmărite de milioane de telespectatori americani. Detalii ale programului The Romanian New Wave la linktv.org.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus