decembrie 2009
Lecturile publice sunt, pretutindeni, forma cea mai directă de comunicare a scriitorilor cu publicul lor, unul din cele mai vii şi mai preţuite evenimente ale scenei culturale. Este evident astăzi că, dincolo de intimitatea cititului, iubitorii de literatură sau o mare parte a lor caută să-l cunoască, să-l audă, să-l simtă pe autor în relaţia cu propriul text.

Discuţiile dintre scriitor şi cititorii lui, purtate de fiecare dată după lectura unui fragment de roman sau a unei povestiri, sunt deseori mai incitante, mai autentice şi mai lămuritoare decât clasicele dezbateri critice.

Povestitorii de la Şosea este un proiect care îşi propune să aducă în faţa publicului MŢR, lună de lună, pe unii dintre cei mai apreciaţi scriitori români.

Vino la Clubul Ţăranului pentru a-i asculta citind şi pentru a-i întreba multe şi mărunte!

Marţi, 8 decembrie 2009, la ora 19.00, la Povestitorii de la Şosea, vor citi scriitorii Matei Florian şi Filip Florian. Moderator - Marius Chivu

Matei Florian s-a născut la 8 ianuarie 1979, în Bucureşti. Între 1998 şi 2007 a fost reporter şi, ulterior, redactor la revistele Dilema veche şi Dilemateca. Ca titular al rubricii Audio şi n-am cuvinte, a fost câştigătorul Galei jurnalismului cultural, ediţia 2008, la categoria critică muzicală. Matei Florian a publicat, alături de fratele său Filip Florian, romanul Băiuţeii (Ed. Polirom, 2006), roman apărut deja în traducere în Polonia (Czarne) şi aflat în curs de publicare în Spania (Acantilado) şi Bulgaria (Plural Plus). De asemenea, a fost prezent cu pagini de proză în antologiile Povestiri erotice româneşti (Ed. Trei, 2007), Cartea cu bunici (Ed. Humanitas, 2008) şi Kortars roman irodalmi antologia (Nemzeti Tankonzvkiado Budapest, 2009). Adevăratul său debut literar îl reprezintă romanul Şi Hams Şi Regretel (Ed. Polirom, 2009). Matei Florian a beneficiat de o bursă de creaţie la Literarisches Colloquium Berlin (martie 2009) şi a susţinut lecturi publice la Viena, Leipzig, Berlin, Cracovia şi Varşovia.

Filip Florian s-a născut la 16 mai 1968, în Bucureşti. Romanul său de debut, Degete mici (Polirom, 2005), a fost premiat de revista România literară, de Uniunea Scriitorilor din România şi de U.N.P.R., situîndu-se ulterior, în ianuarie 2009, după apariţia în Germania, pe primul loc printre recomandările Der Spiegel, Perlentaucher şi Bayerischer Rundfunk. În 2006, împreună cu fratele său Matei Florian, a publicat romanul Băiuţeii (Polirom). În 2008, a apărut Zilele regelui (Polirom), roman distins cu premiul Manuscriptum (al Muzeului Literaturii Române), ales Cartea anului la Colocviile romanului românesc contemporan şi inclus, pe poziţia a treia, în topul celor mai bune cărţi de literatură străină din Ungaria, în 2009. Cărţile lui au fost traduse sau sunt în curs de traducere în S.U.A (Houghton Mifflin Harcourt), Germania (Suhrkamp), Italia (Fazi Editore), Spania (Acantilado), Ungaria (Magveto), Polonia (Czarne), Slovenia (Didakta), Slovacia (Kalligram) şi Bulgaria (Plural Plus). Fragmente din proza sa au fost incluse în reviste şi antologii precum Literatura na Świecie (Varşovia, 2008), Sprache im Technischen Zeitalter - Spritz (Berlin, 2009), Kortars roman irodalmi antologia (Nemzeti Tankonyvkiado, Budapesta, 2009) şi Jazzzeit (Viena, 2009). Filip Florian a susţinut lecturi publice la Berlin, Bonn, Frankfurt, Hamburg, Leipzig, Viena, Krems, Istanbul, Bratislava, Budapesta, Pecs, Cracovia, Varşovia, Torino, Veneţia, Bologna, Stockholm şi New York.

Sponsori: Exclusiv Import - Export, Centrul de Carte Germană Bucureşti
Parteneri: Clubul Ţăranului, Cocor Media Channel
Parteneri media: 24-Fun, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, RFI, Smart FM, 121.ro, Port.ro, Hot News, webpr.ro, www.calendarevenimete.ro, Observator cultural, LiterNet, Suplimentul de cultură

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus