decembrie 2009
I. Jurnalism narativ

Organizator: Centrul pentru Jurnalism Independent, cji.ro
Trainer: Cristian Lupşa, ascrie.org
Durată: 11 săptămâni1
Deadline înscriere: Vineri, 18 decembrie, 2009, ora 16,00
Locuri: 102

Condiţii:
Trebuie să stăpâniţi limba engleză. Pentru că această formă de jurnalism e o creaţie nordamericană şi pentru că exemplele convingătoare din presa română sunt puţine, majoritatea materialelor pe care le vom citi şi discuta vor fi în engleză.
Nu trebuie să lucraţi în presă ca să participaţi, dar trebuie să fiţi dispuşi să executaţi "muncă jurnalistică", adică să urmaţi un proces de documentare, organizare, scriere şi şlefuire.
Acest curs necesită implicare. Se va scrie şi se va citi mult. Învăţarea se va produce prin dialog cu colegii şi prin exerciţii; nu este un curs pentru doritorii de prelegeri. Vor fi teme de făcut de pe o săptămâna pe alta, iar timpul pe care îl va mânca cursul va creşte în consecinţă.

Pe lângă orele de joi, bugetaţi-vă cel puţin cinci-şase ore, dacă nu mai mult, pe săptămână.

Înscriere:
Pentru a vă înscrie la acest curs, vă rugăm să trimiteţi până vineri, 18 decembrie 2009 (nu se va accepta nicio înscriere tardivă) următoarele:
un CV.
o scrisoare de intenţie de maximum 500 de cuvinte. Ideal, scrisoarea trebuie să vorbească despre cine sunteţi în raport cu activitatea de documentare şi scriere. De ce vreţi să scrieţi. De ce vreţi să spuneţi poveştile lumii în care trăim. Ce vă iese, ce nu vă iese etc.
un articol/exemplu de scriitură pe care îl consideraţi un model pentru munca jurnalistică pe care vreţi să o faceţi. Spuneţi în două paragrafe de ce aţi ales acest text. (Dacă e disponibil online, includeţi un link).
două idei, subiecte sau tendinţe pe care v-aţi dori să le exploraţi în scris şi care credeţi că vor fi abordabile în urma cursului. Explicaţi în câteva propoziţii.

Înscrierile se primesc pe adresa [email protected] sau prin fax la 021/311.13.78.


II. Descriere

Acest curs vă va familiariza cu un tip de scriitură care poate ridica materialele la nivel de poveste. Conceptul de jurnalism narativ îl vom defini împreună - scriind şi citind -, dar ca să avem punct de pornire, să spunem că: Este, la bază, un gen de scriitură cu scene şi personaje. Scenele sunt complexe, descrierile sunt clare, citatele sunt deseori bucăţi de dialog, iar personajele nu sunt caricaturi maniheiste. Prezintă o acţiune ce se desfăşoară în timp. Povestea are început, mijloc şi sfârşit. În cele mai reuşite , un personaj se află într-un impas pe care-l va depăşi până la final. Vocea povestitorului este distinctă. Asta nu înseamnă că naratorul apare în text ca personaj, doar că are o forţă şi o atitudine identificabilă pe parcursul textului. Scopul e să conducă cititorul către un final şi să transmită o experienţă.

La curs vom discuta despre procesul de producţie al unor astfel de materiale: de la eseul personal, la profil, la naraţiune. Ca materiale de conversaţie vom folosi munca unor jurnalişti americani care stăpânesc aceste genuri, dar şi exemple din presa românească. Cursul va fi un hibrid între citit şi scris. Vom citi ca să apreciem un text, dar şi ca să descoperim cum a fost construit. Vom dezbate tehnici de a spune o poveste. Vom învăţa despre voce. Vom încerca să ne însuşim strategiile jurnaliştilor de succes - modul în care aceştia intervievează, iau notiţe, folosesc dialogul, fac descrieri şi structurează un material.

Vom învăţa unii de la alţii şi vom crea o comunitate. Vom face toate acestea fără a omite fundamentele discursului jurnalistic. Sunt informaţiile corecte, adevărate şi verificate? Care e ştirea în povestea mea? De ce o spunem acum şi în acest mod?

Obiective:
Acest tip de jurnalism nu e robotic. Deşi acceptă o serie de strategii în redactare, jurnalismul narativ necesită un antrenament al imaginaţiei şi o conversaţie interioară continuă despre proces, abordare şi scop. Ideal, la sfârşitul cursului:
veţi reuşi să identificaţi idei şi abordări originale;
veţi putea structura şi scrie materiale mai profunde;
veţi învăţa ceva despre voi înşivă şi vă veţi descoperi ca povestitori;
veţi publica textele produse în media românească.


III. Volum de muncă

- Înainte de fiecare întâlnire veţi avea de citit mai multe articole sau fragmente, ele stau la baza discuţiilor de la curs.
- Pe durata cursului veţi scrie şi revizui unul sau două materiale care vor fi livrate un termen stabilit. Scopul e ca acestea să fie publicabile.
- Veţi discuta şi vă veţi evalua articolele unii altora într-un mod profesional şi civilizat.

Programul unei şedinţe tipice (exemple):
Săptămâna 5: 26 februarie 2009
- Despre decizii mari şi decizii mici.
- Temă: Draft 1 la primul articol de predat până luni, 2 martie.
- Temă: Trei propuneri pentru al doilea articol. De trimis până miercuri, 4 martie.
- De citit: Before writing (Don Murray), The craft of letting go (Don Murray), Structure (Jack Hart), The lead and the ending (William Zinsser)

Săptămâna 6: 5 martie 2009
- Discuţie draft 1. Citit fragmente.
- Despre structură şi despre rescriere.
- Temă: Alegerea ideii pentru articolul 2 + scurt raport de fezabilitate. De trimis până miercuri, 11 martie.
- Temă: Draft 2, articol 1 de adus la curs joi, 12 martie.
- De citit: The Things That Carried Him (Chris Jones).


Note:
1: Durata şedinţelor este 3 ore. Ne vom întâlni joi, de la 17:30 la 20:30, la sediul CJI. Prima şedinţă va avea loc pe 14 ianuarie 2010.
2: Candidaţii selectaţi vor fi anunţaţi pe 5 ianuarie 2010.


Descarcă CV-ul lui Cristian Lupşa aici.
Citiţi eseuri personale scrise de cursanţii precedentelor cursuri conduse de Cristian Lupşa aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus