decembrie 2009
La Muzeul Ţăranului Român va avea loc Ziua Terra Madre, un târg de produse tradiţionale organizat de Slow Food Bucureşti - Valahia Gusturilor şi Muzeul Ţăranului Român, de vineri, 10 decembrie până duminică, 13 decembrie 2009, de la orele 10 dimineaţa la 6 seara.

La sfârşit de săptămână şi în miez de iarnă, la Muzeul de la Şosea vin să-şi poarte negoţul oieri, jimblari, simigii, măcelari, grădinari, apicultori, cofetari, socaci, vinari, pitari, plăcintari, olari şi lingurari.

Poftiţi la

cârnaţi de casă afumaţi, uscaţi sau proaspeţi, de vită, de râmător sau de oaie
tobă, lebăr, afumături şi slănină
caş, urdă, brânză de burduf în coajă de brad din Rucăr, telemea, brânză frământată, brânză cu nucă, cu ardei şi busuioc, brânză cu ardei şi usturoi, cu chimen şi cu piper
pâine plămădită din grâu de frunte şi coaptă în cuptor
vin din struguri culeşi pe lună plină
sarmale de post sau de dulce fierte în curte, la pirostrii, de-o socăciţă din Maramureş
zacuscă de vinete şi de hribi
plăcinte de mere, de dovleac, de brânză
siropuri de brad, de afine, de căpşune, de merişoare, de zmeură, dar şi dulceţuri de fragi, de mure sau de păpădie de prin cuhniile moldoveneşti
cozonaci cu rahat, stafide, cacao şi nucă, poale-n brâu cu brânză dulce, rulouri cu brânză sărată şi mărar, plăcintă cu măr, chec, ciocolată de casă, nuga cu miere şi nucă
şerbeturi unul mai gustos şi mai aromat decât altul
pricomigdale numai cu miere şi nucă, fără făină
covrigi mici şi turtă dulce...

Nu lipsesc nici lingurile de lemn şi lingurarele, oalele, străchinile şi găvanele, măsuţele pentru frământături şi copăiţele, sărăriţele şi piperniţele

Preţ bilet: 5 lei, 2 lei (pensionari), 1 leu (elevi, studenţi, posesori ai cardului E26)

Micii producători stau de vorbă

Ingredientele:
Conferinţa de presă a Grupului de Iniţiativă Radu Anton Roman: O piaţă pentru produse agricole şi alimentare de calitate în Uniunea Europeană şi România, cu participare din partea Comisiei Europene, a autorităţilor din România şi a asociaţiilor naţionale de producători şi din agro-industrie
Degustare specialităţi tradiţionale din regiunile din România
Întâlnire între micii producători
Târgul Ţăranului Român la MŢR (11-13 decembrie 2009)

Agenda conferinţelor:

10.12.2009
Ora 11:00 - 11:15
Subiect: Concepţia şi strategia Asociaţiei Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman.
Speaker: Prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu, Preşedinte al Asociaţiei Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman

Ora 11:15 - 11:45
Subiect: Terra Madre, un concept recuperator. Convivium Slow Food Bucureşti şi Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor.
Speaker: Veronica Lazăr, lider Convivium Slow Food Bucureşti, Daniela Băcanu, lider Convivium Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor şi director executiv, Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman

Ora 11:45 - 12:00
Subiect: Politica comunitară privind Indicaţiile Geografice şi Denumirile de Origine ale Produselor agricole şi alimentare (DOP/AOP) şi Specialităţile Tradiţionale Garantate (SPT)
Speaker: Dl. Angel Feder, oficial al Comisiei Europene, DG Agricultură şi Dezvoltare Rurală, "Promovarea produselor agricole"

Ora 12:15 - 12:30
Subiect: Instituţii noi: Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti (ONPTER). Politica naţională privind DOP/AOP şi SPT. Provocări şi perspective
Speaker: Director executiv, Lucia Romanescu

Ora 12:30 - 13:00
Subiect: Puncte de vedere locale, participanţii la Târgul Ţăranului
Speaker: Ion Baciu, producători tradiţionali

11.12.2009
Ora 12:00 - 14:00
Subiect: Deschiderea oficială a Târgului Ţăranului
Speaker: Muzeul Ţăranului Român, Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman, Slow Food Bucureşti, micii producători

Comunităţile din întreaga lume celebrează hrana locală şi sustenabilă pe 10 decembrie 2009, prin Ziua Terra Madre, prima zi internaţională a Slow Food. Această zi de acţiuni globale va fi una dintre cele mai mari celebrări colective ale diversităţii hranei, cu peste 800 de evenimente organizate în 100 de ţări din întreaga lume pentru a proteja, savura şi promova alimente provenite de la mici producători şi fermieri.

Slow Food a ales să celebreze primii săi 20 de ani prin Ziua Terra Madre pentru a aduce în atenţia publicului importanţa tradiţiilor culinare locale şi dreptul tuturor comunităţilor de a crea şi menţine accesul la alimente gustoase, curate şi plătite corect; biodiversitate în agricultură şi hrană; producţie de alimente la scară mică; suveranitatea hranei; limbă, cultură şi tradiţii locale; producţie de alimente responsabilă din punct de vedere al protejării mediului; comerţ corect şi sustenabil.

Aceste celebrări se vor desfăşura la ferme şi în casele oamenilor, în restaurante, şcoli şi comunităţi, în oraşe şi zone rurale - toate diverse şi toate reflectând unicitatea lor locală şi cultura gastronomică specifică. De la o demonstraţie împotriva produselor industriale în Dhaka, Bangladesh, la o adunare a fermierilor din Kenya pentru crearea unei bănci de seminţe tradiţionale; de la o cina sub un elefant la Muzeul de Istorie Naturală din Toulouse, Franţa, la evenimente speciale desfăşurate în şcoli din satele de munte din Azerbaijan; sau de la o masă festivă organizată într-un cartier din Seattle, SUA la o petrecere tematică ce va avea loc în sudul Noii Zeelande.

Celebrarea noastră a Zilei Terra Madre se alătură sutelor de evenimente desfăşurate în întreaga lume, într-un moment important şi simbolic, încurajând munca depusă la nivel local pentru crearea unui sistem de alimentaţie sustenabil. De asemenea, dorim să arătăm diversitatea comunităţilor din întreaga lume care fac parte din această reţea globală şi care luptă pentru un viitor mai bun în ceea ce priveşte alimentaţia.

Slow Food este o organizaţie eco-gastronomică non-profit, susţinută de membrii săi, care promovează hrana gustoasă - o dietă personală de sezon, proaspătă şi plină de savoare, care este legată de cultura locală, curată - produsă cu respect faţă de mediul înconjurător şi sănătatea oamenilor şi corectă - ce oferă condiţii echitabile pentru micii producători şi preţuri accesibile pentru consumatori. De la fondarea sa acum 20 de ani, odată cu semnarea Slow Food Manifesto în Paris în 1989, organizaţia a ajuns să includă peste 100.000 de membri din 150 de ţări. Reţeaua Terra Madre a fost lansată de Slow Food în 2004 şi astăzi numără peste 2.000 de comunităţi gastronomice, bucătari, membri ai comunităţii academice şi tineri.

Site-ul Ziua Terra Madre Day: www.slowfood.com/terramadreday