Lista producţiilor TV participante la etapa finală a DocumFest 2009
A Candle for All Seasons (Candela impotriva timpului) (28'30", an 2009)autor Vasile Bogdan, TVR Timişoara, România
Candelă împotriva timpului este un memorial închinat revoluţiei care a început la Timişoara în 1989 şi a declanşat procesul complex al democratizării României. Filmul surprinde frica, speranţa, curajul şi puterea de sacrificiu a celor care au participat la evenimentele din Decembrie 1989.
After a Year and After Another (Po roce a opet po roce) (70 min, an 1991)
autor Pavel Koutecky, producător Jarmila Polakova, Film&Sociologie s.r.o., Cehia
După încă şi încă un an prezintă schimbările din societatea cehă aşa cum se regăsesc în vieţile câtorva personaje reale: un muzician, un lider studenţesc, o cântăreaţă populară, un poliţist, un dizident, un actor etc. - cu toţii implicaţi activ în schimbările sociale din noiembrie 1989.
Filmul a fost turnat în anii 1989, 1990, 1991. Filmul foloseşte animaţia, care îi dă o altă dimensiune şi dinamică.
After 20 years (După 20 de ani) (an 2009)
autor Cristina Liberis, TVR Bucureşti, România
Un moment al istoriei reflectat după 20 ani, prin prisma unor mărturii ale unor participanti directi, in contrapunct cu perceptia de azi a acelor evenimente. Un documentar despre timp, uitare si necesitatea faptelor noastre".
After The Revolution (După Revoluţie) (83 min, an 2009)
autor Laurenţiu Calciu, reel documentary, Rupert Wolfe Murray, România
După Revoluţie prezintă evenimentele care au avut loc imediat după revoluţia sângeroasă din România anului 1989. Filmat pe străzile din centrul Bucureştiului, documentarul urmăreşte dezbaterile pasionate care au avut loc în stradă la vremea aceea, precum şi lupta pentru putere dintre Ion Iliescu, fost lider comunist care şi-a asumat puterea imediat după înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu şi Ion Raţiu, care îşi petrecuse cea mai mare parte a vieţii în exil, la Londra.
Failed Revolution (Revoluţii eşuate) (52 min, an 2006)
autori Alin Gelmărean, Vig Emese, TVR Cluj, România
Revoluţii eşuate este un omagiu adus numeroşilor tineri români din centrele universitare Timişoara, Cluj-Napoca şi Bucureşti care au participat, în urmă cu peste cinci decenii, la mişcările studenţeşti de solidarizare izbucnite la noi pe fundalul revoluţiei maghiare din toamna anului 1956. Acest documentar încearcă să prezinte pe înţelesul tuturor întâmplările dramatice din vremea respectivă aşa cum au fost ele, cu mărturiile unor participanţi direcţi, cu materiale de arhivă, dar şi cu păreri autorizate aparţinând unor istorici de prestigiu din trei ţări.
Leaflets and Oranges (Manifeste si portocale) (15' 30", an 2000)
autor Gabriela Gugeanu, TVR Iaşi, România
Manifeste şi portocale prezintă mărturiile câtorva ieşeni care, pe 14 decembrie 1989, visau să răstoarne, cu mâinile goale, regimul comunist. Ei au înfiinţat Frontul Popular Român, iar în numele acestei structuri au pus la punct o demonstraţie ce urma să aibă loc în Piaţa Unirii la ora 16. Pentru convocarea populaţiei s-au răspândit mii de manifeste şi s-au dat sute de telefoane, cu parola "se vând portocale". Acţiunea a fost blocată de Securitate.
Lives Borders (Eletek - Hatarok) (55 min, an 2009)
autor Igor Hidvegi, producător Istvan Hegedus, MTV Hungarian Television, Ungaria
Graniţe-vieţi surprinde felul în care Cortina de Fier a devenit metafora centrală a divizării Europei după al II-lea Război Mondial. Autorităţile ţărilor situate în sfera de influenţă sovietică au construit cu sârg garduri de sârmă ghimpată, au îngropat mine, au construit ziduri spre a-şi sigila teritoriul şi a bloca ermetic orice tentativă de trecere frauduloasă a graniţelor către "paradisul" decadenţei capitaliste. Cetăţenii lagărului comunist s-au trezit prizonieri în propriile ţări şi zeci de mii dintre ei au căutat să fugă dincolo, chiar cu preţul vieţii. Filmul prezintă istoria Cortinei de Fier de la ridicarea ei şi până la distrugerea ei începută în Ungaria anului 1989.
Miracle'89 (Miracol'89) (79 min, an 2004)
autor Gabriel Burza, Memorialul Revolutiei Timisoara, România
Miracol '89 spune povestea din spatele fiecăruia dintre cele 12 reprezentative monumente de artă ridicate în diferite zone din Timişoara în memoria eroilor martiri ai Revoluţiei Române. Filmul evocă totodată locurile cele mai importante şi succesiunea cronologică a evenimentelor dramatice şi înălţătoare trăite de timişoreni în urmă cu 20 de ani.
Post-Mortem Hooligans (Huligani Post-Mortem) (25 min, an 1999)
autor Diana Trocmaier, TVR Timişoara, România
Filmul realizat la 10 ani după revoluţie încearcă să descopere ce a fost în spatele acţiunii Trandafirul şi să prezinte portretul unui erou care a luptat pentru democraţie si libertate, prin prisma celor care l-au cunoscut. Operaţiunea Trandafirul s-a desfăşurat în zilele de 18 şi 20 decembrie 1989, în cadrul acţiunilor de reprimare a revoluţiei anticomuniste.
Reels from the Flea Market (Ecseri tekercsek) (50 min, an 2005)
Autor Zoltan Czigany, producător Sandor Buglya, Dunataj Alapitvany, Ungaria
Bobinele de la talcioc este povestea celor 13 zile de revoluţie ungară, aşa cum sunt ele înregistrate pe un film de amatori, recent descoperit într-un talcioc de un tehnician. Dramatismul zilelor Revoluţiei din 1956 este surprins pe peliculă de un cuplu proaspăt căsătorit şi de prietenii lor.
Repression. Why did Elisabeta Maniu die? (Represiune. De ce a murit Elisabeta Maniu?) (25'40", 2007)
autor Tiberiu Boca, Televiziunea Maghiara, Studioul Seghedin, Ungaria
Represiune. De ce a murit Elisabeta Maniu? prezintă moartea fără rost a unei tinere, Elisabeta Maniu, o româncă din Gyula. Aceasta a fost condamnată la moarte în represiunea de după revoluţia ungară din 1956. Represiunii din Ungaria i-au căzut victime şi oameni care n-au comis nicio crimă. Este şi cazul Elisabetei Maniu.
Tearing Down The Iron Curtain - Lithuania: The Girl and The Tanks (Als der Ostblock Geschichte wurde - Litauen: Das Madchen und die Panzer) (53 min, an 2009)
autori Isabell Blochl, Andre Meier, Le.Vision Film-und Fernsehproduktion GmbH, Germania
Prăbuşirea Cortinei de Fier-Lituania: Fata şi tancurile surprinde sfârşitul Imperiului Sovietic şi al dictaturii în numele comunismului după 40 de ani de război rece. Cortina de Fier, care a împărţit Europa în două, s-a prăbuşit. Oameni obişnuiţi - bărbaţi şi femei - intră în istorie şi devin eroii care transformă imposibilul în realitate. Filmul acesta prezintă povestea unuia dintre ei.
The Disappearance of Heroes (Nestanak heroja) (72 min, an 2009)
autor Ivan Mandic, producător Miodrag Milosevic, Akademski Filmski Centar, Serbia
Dispariţia eroilor surprinde recentele schimbări politice din Serbia când, multe străzi din Belgrad denumite după oameni şi evenimente din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, şi-au schimbat numele. Filmul prezintă acţiunile întreprinse de Comisia de Străzi şi Pieţe din Belgrad, precum şi indignarea unor oameni şi grupuri provocate de aceste schimbări.
The Dream of Being Heroes (Am visat sa fim eroi) (15 min, an 2009)
autor Ilie Sîrbu, SC CASIL SRL Timisoara, România
Doi prieteni din copilărie, impulsionaţi de filmele istorice rulate de TVR, şi-au dorit să devină eroi. Cei doi s-au despărţit pentru totdeauna în momentul când au trebuit să-şi satisfacă stagiul militar. Unul, Mihai Vlădia, profesor de istorie in localitatea natală Rudăria, a fost repartizat la o unitate militară din Aiud, celălalt Iosif Ghimboaşă a fost dus la Galaţi la o unitate de infanterie. Moare în Bucureşti în 23 decembrie 1989, împuşcat pe Drumul Taberei în faţa Statului Major al Forţelor Terestre. Astfel, gloanţele trase în timpul Revoluţiei din 1989 au ajuns şi în satul bănăţean Eftimie Murgu, aducând durere printre consăteni, dar mai ales în sânul familiei Filip Ghimboaşă, cea care a dat jertfă de sânge pentru libertatea românilor.
The Fall of an Empire (Upadek Imperium) (52 min, an 2009)
autor Andrzej Titkow, producător Miroslaw Chojecki, Media Kontakt & Europejskie Centrum Solidarnosci, Poland
Căderea unui Imperiu prezintă motivele care au făcut posibilă prăbuşirea Uniunii Sovietice. Documentarul se concentrează asupra şirului de evenimente care au dus la "Toamna Naţiunilor" şi apoi la eliberarea Europei Centrale şi de Est de sub dominaţia sovietică.
The Last Googbye (Ultimul salut) (33' 23", an 2009)
autor Zoran Cvetkovic, producător Delia Crişan, Rtv Voivodina, Serbia
Ultimul salut este un film documentar care cuprinde amintirile corespondenţilor de război ale unor importante medii sârbe din timpul Revoluţiei Române. Conţine câteva secvenţe de arhivă inedite cu imagini din timpul Revoluţiei.
The Miracle of Leipzig (Das Wunder von Leipzig) (90 min, an 2009)
autori Sebastian Dehnhard, Matthias Schmidt, producători Leopold Hosch, Sebastian Dehnhardt, MDR Koln, Broadview TV GmgH, Germania
Miracolul de la Leipzig este o docu-dramă ce îmbină interviuri, imagini de arhivă inedite şi reconstituiri de evenimente. Filmul oferă o perspectivă nouă asupra celor întâmplate în Leipzig în toamna anului 1989. Speranţele, temerile, curajul şi angajarea democratică a cetăţenilor din Leipzig au făcut posibilă prima revoluţie paşnică din istoria Germaniei: miracolul de la Leipzig
The Power of the Powerless (78 min, an 2009)
autor Cory Taylor, Agora Production, Cehia
Povestit de Jeremy Irons, documentarul Puterea celor fără de putere examinează lupta pentru libertate din timpul perioadei comuniste în Cehoslovacia. Concentrat pe rolul jucat de Vaclav Havel - care a ajuns la putere în timpul revoluţiei de catifea din 1989 - Puterea celor fără de putere analizează întrebări obsedante şi încă neelucidate despre trecutul comunist.
The Trap (Capcana) (38' 05", an 2009)
autor Leontina Vatamanu, Owh Studio, producător Virgiliu Mărgineanu, Rep. Moldova
Capcana reprezintă o temerară încercare de a descifra cauzele adânci ale declanşării gravelor evenimente de stradă cu caracter revoluţionar ce au zguduit Chişinăul şi Republica Moldova în zilele de 6-7 aprilie 2009, având un enorm impact mediatic în Europa şi în întreaga lume. Participanţi direcţi şi specialişti recompun schiţa unei dramatice revolte de conştiinţă, din umbra căreia nu lipsesc violenţa extremă şi manipularea.
The Voice of Hope (Vocea speranţei) (46 min, an 2005)
autor Mariana Badan, TVR Bucuresti, România
Vocea speranţei prezintă câteva aspecte din viaţa Monicăi Lovinescu din România şi de la Paris, precum şi lupta anticomunistă dusă de ea, de la Radio Europa Liberă, alături de Virgil Ierunca, pentru instaurarea unui regim democratic în România.
Timisoara, December 1989 (Timişoara, Decembrie 1989) (45' 07", an 2009)
autor Veronica Mihoc - scenarist, TVR Timişoara, România
Timişoara-Decembrie 1989 prezintă desfăşurarea cronologică a evenimentelor care au avut loc în Timişoara în perioada 14-24 decembrie 1989. Fotografiile şi imaginile realizate atunci în timpul manifestaţiilor şi luptelor de stradă compun o istorie sumară a celor întâmplate atunci la Timişoara.
1989, Blood and Velvet (1989, Sânge şi Catifea) (61 min, an 2005)
autor Cornel Mihalache, TVR Bucureşti, România
Sânge şi catifea evocă evenimentele din Decembrie 1989 cu o privire rece, răspunzând multor întrebări, precum: a fost revoluţie sau doar o revoltă, o lovitură de stat, o acţiune premeditată sau pur şi simplu haos. Un istoric militar apelează la o serie de documente şi de imagini de arhivă necomentate înainte până când adevărul iese la lumină.