Eddie's site / octombrie 2009
Nu e vorba despre Coco avant Chanel, filmul în care străluceşte Audrey Tautou, ci despre o producţie apărută cu câteva luni mai devreme, care o are în rolul principal pe slovaca Barbora Bobulova (în rolul lui Coco din tinereţe) şi pe Shirley MacLaine (în rol de Coco bătrână). Coco Chanel e genul de film în care story-ul depăşeşte prin forţă de penetrare realizarea cinematografică în sine. E povestea tinereţii uneia dintre cele mai mari creatoare de modă din istorie, cea care a adus fashion-ul pe linia modernă, care a avut curajul să înfrunte tabu-urile începutului de secol şi să dea femeii din orice categorie socială libertatea de a se simţi cu adevărat bine în propriile-i haine, redându-i propriul trupul şi aşezând-o în centrul atenţiei.

Coco Chanel a fost un personaj interesant, cu o istorie a tinereţii perfect romanţabilă pentru a crea emoţie dincolo de ecranul cinematografic, iar regizorul Christian Duguay exploatează foarte bine acest aspect, mizând (şi) pe prezenţa lui Shirley MacLaine, o actriţă legendară care-şi respectă personajul aflat la maturitate şi îi onorează aura de celebritate care i se cuvine. Filmul punctează cu exactitate momentele importante din viaţa tinerei Gabrielle Chanel (adevăratul nume al modistei), oprindu-se la o anume perioadă în care, pesemne, ar fi fost greu de digerat aspectele mai controversate ale existenţei acesteia (inclusiv acela că ar fi avut şi relaţii cu femei). Una peste alta însă, producţia e digerabilă şi dulce, perfectă pentru o după-amiază ploioasă de toamnă.

(4 stele)

Coco Chanel. 2008. 139 min
Regia: Christian Duguay
Scenariul: James Carrington
Cu: Barbora Bobulova, Shirley MacLaine, Alice Cambournac, Valentina Carnelutti, Cécile Cassel.

Regia: Christian Duguay Cu: Barbora Bobulova, Shirley MacLaine, Alice Cambournac, Valentina Carnelutti, Cécile Cassel

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus