ianuarie 2010
Joi, 21 ianuarie 2010, la ora 18.00, în Cafe Verona, Alexandru Ciubotariu lansează în ediţie limitată la editura Vellant primul album de street art românesc - Pisica Pătrată.

Despre album şi aventura întocmirii sale vor vorbi, alături de autor, Daria Ghiu (care semnează şi prefaţa cărţii) şi directorul editurii Vellant, Dan Pleşa. În timpul lansării, Alex Ciubotariu, cunoscut pasionaţilor de street art şi sub numele de Ciubi sau Pisica Pătrată, va acorda celor prezenţi un autograf special: un desen original marca pisica pătrată.

Albumul, apărut cu sprijinul agenţiei de publicitate Graffiti BBDO, adună laolaltă mostre ale trecerii pisicii pătrate prin Bucureşti, Constanţa sau Chişinău şi îi oferă cititorului ocazia de a (re)vedea atât desene noi, cât şi lucrări care nu se mai regăsesc "pe teren", fiind şterse de autorităţi sau dezlipite de cei care au vrut să ia acasă creaţiile lui Ciubi.

O formă de luare în stăpânire a spaţiului urban, prin resemnificarea acestuia cu ajutorul spray-ului, a colajelor şi a vopselei, lucrările din Pisica Pătrată arată o altă faţă a oraşelor pe care credeam că le cunoaştem. "Eu vreau să înfrumuseţez oraşul, nu să-l vandalizez", spunea într-un interviu autorul volumului. Iar fotografiile incluse în acest album demonstrează că orice colţ abandonat, nefolosit şi golit de sens al oraşului poate fi "salvat" de la monotonie prin transformarea sa într-un reper urban cu o identitate desenată.

O intervenţie salvatoare şi reparatorie în spaţiul public, personajul pisica pătrată a devenit emblematic pentru street art-ul bucureştean. Cap pătrat, dinţi ascuţiţi, faţă veselă ori furioasă, tristă, vag incomodată, înghesuită - pisica pătrată poate fi admirată de-acum încolo nu numai în oraş, ci şi în bibliotecă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus