Revista HBO / octombrie 2009
Choke
Victor Mancini (Sam Rockwell), dependent de sex şi, de ceva timp, ex-student la medicină, îşi ţine mama (Anjelica Huston), nebună cu patalama şi, de ceva timp, posesoare de boală în stadiu terminal, internată într-o luxoasă clinică privată a cărei taxă o plăteşte din salariul de figurant la un parc tematic despre Williamsburg-ul colonial (ăsta-i jobul "bănos" pentru care a fost silit să renunţe la facultate). Pentru a-şi rotunji veniturile (dacă nu v-aţi prins, ghilimelele de mai sus aveau menirea să sublinieze ironia), Victor a pus la cale o metodă cu totul originală (deşi nu vă sfătuim s-o preluaţi acasă) de a face bani - se duce prin restaurante scumpe şi, prefăcându-se că se îneacă cu vreun dumicat mai mare, "se lasă salvat" de diverşi clienţi bogaţi care, mai apoi, simţindu-se răspunzători pentru bietul tânăr, completează fapta cea bună cu un cec gras. Iar Victor nu se simte deloc cu musca pe căciulă - în fond, susţine el, oricine îşi doreşte, măcar odată, să se simtă erou... Şi trebuie să plătească gras pentru asta, am adăuga noi.

Nu multe filme despre dependenţă şi boli terminale pot fi considerate comedii. Poate cu excepţia lui Choke, totuşi... Iar explicaţia e cum nu se poate mai simplă şi mai la obiect. Filmul reprezintă ecranizarea romanului omonim scris de Chuck Palahniuk (se spune că opera sa ar fi inecranizabilă dar nu ştim de către cine anume, căci prima tentativă de acest fel, Fight Club, a fost un succes uriaş). Cu alte cuvinte, o experienţă cinematografică dincolo de clasificări.


Choke
Regia: Clark Gregg.
Cu: Sam Rockwell, Anjelica Huston, Kelly Macdonald

Regia: Clark Gregg Cu: Sam Rockwell, Anjelica Huston, Kelly Macdonald

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus