iulie 2004
Paraiso este unul dintre filmele care merită a fi pomenite, dintre cele prezente anul acesta la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cluj, 28 mai – 6 iunie 2004). Filmul are ca realizatori un cuplu de români – Alina Teodorescu şi Sorin Drăgoi – şi este filmat în Cuba în anul 2002.

Lansat pe piaţa anul acesta, Paraiso a fost prezent la importante Festivaluri de Film, inclusiv la Cannes 2004. Pe 23 iunie, Paraiso şi unul dintre realizatorii săi, Sorin Drăgoi, a primit Premiul Naţional German de Imagine 2004, dintr-o selecţie de 400 de filme.

Premiul Naţional de Imagine a fost decernat pentru a 14-a oară în Köln şi este cea mai importantă distincţie pentru imagine şi montaj din Germania.

Alina Teodorescu (regizor, producător şi scenarist) şi Sorin Drăgoi (scenarist, producător şi operator) au plecat din România în 1990, pe cînd erau studenţi în ultimul an la IATC şi s-au stabilit în Germania, la Munchen, unde au absolvit Şcoala de Film şi Televiziune HFF. Alina Teodorescu şi Sorin Drăgoi au împreună o casa de producţie de film (TEO-FILM), şi au realizat o serie de documentare, câştigătoare a multe premii.

Paraiso este un film fascinant despre viaţă de zi cu zi din Guantanamo, un oraş sărac din Cuba, loc unde nu se întîmplă niciodată nimic. În spatele acestui nimic însă, viaţă pulsează în ritmuri de salsa, în iubire, în muzică, într-o filosofie de viaţă cuceritor de simplă. Paraiso creează din mai multe fire ale povestirii atît o imagine impresionanta şi emoţională, cît şi imaginea luptei dure a vieţii cotidiene cubaneze. A rezultat un portret al unei societăţi care este bazată - în pofida fricii existenţiale - pe dragoste şi energie pozitivă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus