Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Precious: Based on the Novel Push by Sapphire

Cum întorci răul în bine? - Precious: Based on the Novel Push by Sapphire


Eddie's site, ianuarie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Ce poate fi mai rău decât să ai 16 ani, 120 de kilograme, un copil handicapat făcut cu taică-tău şi altul în burtă făcut cu acelaşi personaj, o mamă care trăieşte din ajutorul tău social şi care nu scapă nici un prilej să te-njure ca la uşa Harlemului? Probabil nimic. În acelaşi timp, însă, ai putea avea, în tine însăţi, şi ceva bun: o pasiune nebună să înveţi, să trăieşti, să visezi, să speri. Şi să-ţi iubeşti copiii.

Cam astea sunt coordonatele unui film care are mari şanse să facă ceva valuri la ceremonia de decernare a premiilor Oscar 2010. Sapphire, o poetă americană lesbiană, care are la activ un singur roman, intitulat Push, a inventat personajul Claireece "Precious" Jones, plasându-l într-o lume aproape imposibilă, în care incestul şi abuzurile domnesc cu rânjete largi. Pe baza acestui roman, regizorul (de culoare) Lee Daniels scoate la iveală al doilea său film, în care îi dă şansa debutantei Gabourey Sidibe să-şi expună în toată splendoarea atât masivitatea cât şi fragilitatea. Fiică de tată senegalez taximetrist şi mamă americană cântăreaţă de gospel, Gabourey nu trebuie să se întrebuinţeze foarte tare pentru un rol pe care îl are cumva în sânge. Surprinzătoare este prestaţia lui Mo'Nique, care "face" o mamă perfect adaptată situaţiei, şi a cărei nominalizare la Oscar pentru rol secundar e iminentă. La fel de surprinzătoare sunt prezenţele lui Mariah Carey şi Lenny Kravitz, dar mai presus de aceste lucruri, Precious: Based on the Novel Push by Sapphire e un film care reuşeşte să te transporte fără greutate într-o lume pe care o poţi regăsi la fel de bine în Harlem ca în cele mai întunecate colţuri ale Ferentariului.

(4 stele)

Precious: Based on the Novel Push by Sapphire
Regia: Lee Daniels
Scenariul: Geoffrey Fletcher, Sapphire
Cu: Gabourey Sidibe, Mo'Nique, Paula Patton, Mariah Carey, Sherri Shepherd
 Toate articolele despre Precious: Based on the Novel Push by Sapphire


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Eduard Ţone


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer