ianuarie 2010
Muzeul Ţăranului Român - cunoscut pe vremuri şi ca Muzeul de la Şosea, va continua şi în cursul anului 2010 ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste şi se organizează în fiecare lună, la Clubul Ţăranului.

Miercuri, 3 februarie 2010, de la ora 18:30, la Clubul Ţăranului, etnologii Carmen Mihalache şi Maria Mateoniu ne vor vorbi despre Colecţii şi patrimoniu local.

Moderatorul conferinţei va fi Vintilă Mihăilescu, antropolog, director al Muzeului Ţăranului Român.

În percepţia comună, patrimoniul este aproape prin definiţie "naţional" - sau, eventual, mondial. Este vorba, adică, de valori reprezentative pentru naţiune - sau pentru omenire. Ce înseamnă atunci "patrimoniu local", ce reprezintă bunurile colecţionate de către aşa-numitele "muzee locale"? Sau este vorba, de fapt, tot despre aceeaşi referinţă naţională dar la o scală mai modestă, după posibilităţile locului?

După un secol şi jumătate de construcţie naţională, colecţiile locale care înfloresc în ultima vreme în România mult dincolo de spaţiul celor câteva muzee săteşti mai mult sau mai puţin spontane din timpul comunismului, pun prin chiar existenţa lor o problemă deloc trivială: ce înseamnă "localul", în general, şi cum poate fi definit un "patrimoniu" la acest nivel?


Despre celelalte ediţii ale Conferinţelor de la Şosea puteţi găsi texte, fotografii, înregistrări audio şi loc de comentat pe blog la: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/conferinte/


Parteneri: Clubul Ţăranului
Parteneri media: 24-Fun, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, www.121.ro, Port.ro, HotNews, webpr.ro, www.calendarevenimete.ro, LiterNet, Observator cultural

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus