ALD's Movieland / ianuarie 2010
Mou gaan dou / Infernal Affairs
Story-ul în cîteva vorbe... poliţişti contra gangsteri, în speţă triadele din Hong Kong, poliţişti sub acoperire şi gangsteri sub acoperire, plus întrebarea infernală de-a dreptul: cine e cîrtiţa? Asta văzut simplist, pentru că Infernal Affairs e mai mult Afaceri în infern decît Afaceri infernale. Andy Lau şi Tony Leung sunt De Niro şi Pacino asiatici, faţă în faţă şi spate în spate, şi faţă în spate şi chiar în lateral şi diagonală pentru că filmul, ca înfruntare, e ca un joc de şah (sau Mah-Jong), şi unul din cele care ştie să folosească tehnologia actuală, telefoanele mobile înlocuiesc pistoalele şi mitralierele şi ţin un loc important în plot.

Un Face/Off mai adevărat decît ar putea John Woo să inventeze, aud că unii ar zice că seamănă cu Heat, e Michael Mann-ist. Nu cred că hong-kong-ezii se inspiră din producţiile americane, şi poţi să vezi ceva cu adevărat original, obsesiv în filosofia budistă despre cele 8 inferne şi cel din Infernul continuu, despre mîntuire prin moarte. Viaţa nu e importantă în sine, ci doar prin modul în care o onorezi... cele două feţe ale monedei, dualitatea, în discursul despre cine e eroul şi cine e antagonistul, termenele se confundă pentru că lucrurile nu sunt atît de alb şi negru. Dacă luăm că exemplu Yin şi Yang, amîndouă lucrurile se îmbină, există nuanţe acolo unde Nietzsche ar spune, suntem dincolo de bine şi rău.

Cu cît văd mai multe filme asiatice (chinezeşti, japoneze, coreene sau la mijloc în Hong Kong şi cantoneză) înţeleg că oricît am fi de fascinaţi de Asia, ea trăieşte în sine, în lumea ei, departe de Occident. Parafrazînd cîntecul celor de la Monty Python, I Like Chinese, mănînc chiar dacă nu ştiu tot ce e lîngă orez pentru că gustul e important...

Bucuraţi-vă după Fest'Asia (n.a. prima ediţie, din 2004) că aveţi parte pe ecranele noastre (chiar dacă în limited release) şi de filme din cele mai interesante care se fac azi.

în 2006 a ieşit The Departed, remake-ul lui Scorsese inspirat de trilogia Afacerilor infernale, care i-a adus finalmente Oscarul de regie.
în acest moment Mou gaan dou / Infernal Affairs e pe locul 248 în topul 250 imdb.

Regia: Wai Keung Lau, Siu Fai Mak Cu: Andy Lau, Tony Leung, Anthony Wong, Eric Tsang, Kelly Chen

1 comentariu

  • Daca e sa compari
    Miruna Runcan, 01.02.2010, 08:21

    Daca e sa compari,...si am facut-o, de cateva ori, inclusiv in grup de lucru cu tineri specialisti, Infernal affairs 1 este Praslea cel voinic, in raport cu care Departed e Spanul care se da print in Harap Alb. Saracu\' Scorssese, un regizor exceptional la vremea lui, si mare dascal de filme, a luat Oscarul (dar ce-i Oscarul?) la mila vecinilor, ca il tot pierdusera de pe lista. Da, Afaceri in infern e chiar un film de mare clasa, cu filizofie si cu stilistica imbatabile. Pe cand sobolanul pe fereastra, de la reproducerea americana de plastic ramane una dintre cele mai gogonate gafe \"simbolistice\" pe care le-am vazut in cinema.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus