februarie 2010
Festivalul de film românesc toroff3, Toronto, 2010
Între 4 şi 7 februarie 2010, tinerii entuziaşti de Toro Arts Group se întorc, contra-atacă şi lovesc din nou cu toroff3, al treilea mini-festival de film românesc din Toronto, realizat cu sprijinul onor Institutului Cultural Român.

Invitatul de onoare e Tudor Giurgiu, care nu vine cu mâna goală, ci aduce şi niscaiva Nunţi, muzici şi casete video. Tudor va participa, în calitate de producător, alături de criticii de film Jennie Punter şi Adam Nayman, la o discuţie cu public ce va urma proiecţiei care deschide festivalul: o producţie franceză intitulată, cum altfel, La Nouvelle Vague roumaine (realizat de Marius Doïcov şi Vincent Guyottot). Discuţia va fi moderată de Călin-Andrei Mihăilescu, profesor la University of Western Ontario.

Tema festivalului, destul de criptică la prima vedere, e "crisis '89 then adaptation". Mai pe româneşte, "viaţa e complicată şi prezintă multe aspecte", cum bine a zis un bun amic precursor al valului mai sus amintit.

Filmele, de văzut. De la pelicule multi-premiate şi / sau cu succes de casă precum Amintiri din Epoca de Aur (proiecţie urmată de un Q&A cu Hanno Hoffer, regizorul unuia dintre episoade) sau coproducţia Katalin Varga, până la nestemate mult mai greu de dibuit, cum ar fi Constantin şi Elena, un documentar despre... bunicii de la ţară (cu participarea realizatorului Andrei Dăscălescu), sau Apocalipsa după şoferi, în care fiecare oraş (Bucureştiul, în cazul de faţă) îşi are traficul pe care îl merită.

Una peste alta, (mai) de toate pentru tot cinefilul românofil translatlantic - o colecţie pe cât de interesantă şi variată, pe atât de greu de accesat într-un singur loc - fie el şi România. La mai mare!




Program
La Nouvelle Vague roumaine - ROM Theatre (Royal Ontario Museum) - 4 februarie 2010, ora 19.00
Amintiri din Epoca de Aur - Bloor Cinema - 5 februarie 2010, ora 18.30
Oceanul mare - Innis Town Hall - 6 februarie 2010, ora 13.00
Videograme dintr-o revoluţie - Innis Town Hall - 6 februarie 2010, ora 15.00
Australia; Nunţi, muzici şi casete video - Innis Town Hall - 6 februarie 2010, ora 18.00
Constantin şi Elena - Bloor Cinema - 6 februarie 2010, ora 21.30
Hârtia va fi albastră - Innis Town Hall - 7 februarie 2010, ora 16.00
Apocalipsa după şoferi - Innis Town Hall - 7 februarie 2010, ora 18.30
Katalin Varga - Bloor Cinema - 7 februarie 2010, ora 21.00.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus