România Liberă / iulie 2004
Unul dintre cei mai cunoscuţi trompetişti şi compozitori contemporani francezi este Michel Marre, prezent în ţara noastră nu doar pentru a concerta în gale de jazz, ci şi pentru a cunoaşte tainele folclorului românesc şi nu numai. Proiect al Institutului Francez din Bucureşti (director: Jean-Marc Colombarri), în colaborare cu Editura Video, filmul regizoarei Anca Damian Călătorie în România trasează un drum iniţiatic al instrumentistului francez în ţara noastră.

Descoperirea ţării noastre se face prin intermediul unor minunaţi interpreţi de muzică populară, aflaţi nu numai în Bucureşti, ci şi în zone istorice ca Banatul, Ardealul şi Moldova, unde specificul fiecărei regiuni este decantat în melosul unor virtuozi ai instrumentelor. Pe Michel Marre nu-l interesează doar melodia, ci şi calitatea instrumentelor, el descoperind adevăraţi maeştri în realizarea unor instrumente vechi (cum ar fi vioara cu trompetă din zona Clujului), dar şi repararea sau întreţinerea acestora. Michel Marre călătoreşte o lună în satele şi oraşele României pentru a descifra permanenţele muzicii autohtone, dar şi pentru a înţelege resursele de creaţie ale melosului folcloric, fie că provine din zone rurale, orăşeneşti sau din mediul ţigănesc.

Compozitorul francez nu ezită să cânte alături de instrumentiştii români, nu ocoleşte improvizaţiile unui jamsession, cântând la minuscula sa trompetă cu sonorităţi ce aduc aminte de un alt mare trompetist francez de la mijlocul secolului trecut - Sidney Bechet.

Deloc înfrumuseţată, imaginea filmului Ancăi Damian (operator Anton Cartu) descoperă spectatorului gospodăriile rurale în ceea ce au mai specific, se află alături de muzicianul francez când acesta degustă specialităţi culinare autohtone, dar mai ales în dialogul lipsit de convenţionalism cu interpreţii români, fie la o nuntă, la Conservator, în sala de concerte a Radiodifuziunii. La rândul său, Michel Marre filmează munca reparatorilor de instrumente muzicale, înregistrează cu acurateţe comori ale muzicii populare şi se declară încântat că, mai mult ca oriunde în lume, oamenii simpli ai ţării noastre cunosc cu adevărat valoarea lucrurilor. Călătorie în România, film ce durează aproape o oră, devine o adevărată mărturie, un “exerciţiu de admiraţie” sincer şi autentic al unui muzician francez capabil prin sensibilitatea condiţiei sale de artist să perceapă valorile perene ale muzicii româneşti.

Proiectul Institutului Francez din Bucureşti şi al Editurii Video, în urma căruia a fost materializat acest film, va mai avea o fericită continuare pentru melomani în toamnă, când trompetistul şi compozitorul francez Michel Marre se va reîntâlni cu publicul din România. Să sperăm şi că filmul Ancăi Damian va putea fi în mod util fructificat de canalele de televiziune din ţara noastră.


Regia: Anca Damian Cu: Michel Marre

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus