Being John Malkovich
Being John Malkovich a fost debutul în lungmetraj al americanului Spike Jonze, deja celebru la vremea respectivă (1999, cînd avea 30 de ani) ca regizor al cîtorva din cele mai inovatoare videoclipuri muzicale (pentru Bjork, Beastie Boys, R.E.M. etc). Scenariul îi aparţine altui "wunderkind" videomuzical - Charlie Kaufman. Cei doi aveau să mai colaboreze şi la filmul următor (Adaptation), după care Jonze a luat o pauză; Kaufman a mai lucrat, ca scenarist, cu Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), apoi a debutat şi ca regizor, anul trecut, cînd a fost inclus în competiţia de la Cannes cu Synecdoche, N.Y. (un film interesant şi inegal).

Dar Being J.M. este - de departe - cel mai bun titlu al colaborării dintre Jonke & Kaufman (sau dintre Kaufman & Gondry), purtînd amprenta inconfundabilă a originalităţii (= excentricităţii) amîndurora.

Povestea e, pe cît de "simplă" şi de lămuritoare, pe atît de sofisticată şi de zăpăcitoare: un păpuşar, Craig (John Cusack în, poate, cel mai reuşit rol al său), descoperă întîmplător un "portal" care duce direct în capul lui John Malkovich! (De ce tocmai John Malkovich? Habar n-am; dar interpretarea / interpretările acestuia fac(e) toţi banii.) Craig este căsătorit cu Lotte (Cameron Diaz, amuzant de aiurită) şi e coleg cu Maxine (o irezistibilă Catherine Keener) care, pragmatică, nu stă mult pe gînduri şi transformă descoperirea lui Craig într-o afacere profitabilă: 200 dolari pentru 15 minute în capul lui Malkovich. După cele 15 minute, vizitatorii sînt scuipaţi afară pe un teren viran de la bariera Manhattanului cu New Jersey...

Geniul acestui film este de a fi explorat - cu claritatea unei hărţi de metrou - cîteva dintre "staţiile închise" ale etosului metropolitan. Dincolo de literalitatea formulei warholiene (aceea cu "cele 15 minute de celebritate"), Jonze & Kaufman se amuză copios (şi noi, odată cu ei) să imagineze o poveste care amestecă "Alice în Ţara Minunilor" (gaura de iepure se află la etajul 7 1/2 al unui imobil din Manhattan!) cu psihanaliza şi ideea de reality tv cu talmeş-balmeşul new age. Iar John Malkovich este, fireşte, John Malkovich.

Regia: Spike Jonze Cu: John Cusack, Cameron Diaz, Ned Bellamy, Eric Weinstein, Madison Lanc, Octavia Spencer, John Malkovich

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus