Filmul Woyzeck, al regizorului vest-german Werner Herzog, îl are în rolul principal pe actorul său preferat, Klaus Kinski. Filmele făcute împreună de cei doi, sunt opere unice în felul lor, avînd în comun tipul de personaj central, obsedat de urmărirea himerică a unui ideal, frizînd paranoia şi patologicul, neinteresat de cei pe care-i distruge în jurul său în această conquista.
Acest personaj şi-a găsit interpretul ideal în Klaus Kinski (printre altele, tatăl frumoasei Nastassja Kinski), actor contorsionat şi maladiv, la rîndul său cu devieri de comportament. Relaţia chinuită, semipatologică, dintre actor şi regizor a fost descrisă de Werner Herzog într-un documentar, prezentat la Cannes şi purtînd titlul Duşmanul meu intim. Kinski declară într-o secvenţă: "Am făcut film împreună pentru că amîndoi suntem nebuni".
Turnajul lui Fitzcarraldo a pus în pericol viaţa lui Kinski şi a membrilor echipei de filmare, din cauza încăpăţînării lui Herzog de a reface exact epopeea eroului său. Cele cinci filme purtînd marca Herzog-Kinski sunt: Aguirre... (1971), Nosferatu (1978), Woyzeck (1979), Fitzcarraldo (1984), Cobra Verde (1987).
În Woyzeck, Herzog ecranizează piesa lui Georg Büchner (1813-1837). Trăind la începutul secolului XIX, Büchner a presimţit însă unde va duce spiritul prusac, cu dorinţa sa patologică de ordine şi de disciplină, apărînd acum ca un genial profet al absurdului totalitar de secol XX. Woyzeck este un simplu soldat, socotit ultimul om din garnizoană. Rigiditatea vieţii militare combinată cu setea de experiment a unui medic de cazarmă (expresie a fatalei încrederi în progresul prin ştiinţă al modernităţii născînde) distrug viaţa acestui om nesofisticat. Din gelozie, Woyzeck îşi înjunghie femeia, pe Maria, o îngroapă şi apoi se sinucide. Maria este interpretată de Eva Mattes, importantă actriţă germană, cu un rol excepţional în filmul lui Radu Gabrea, Un bărbat ca Eva.
Fişa tehnică:
Woyzeck, Germania, 1978
Regia: Werner Herzog
Cu: Klaus Kinski, Eva Mattes.