Brăila, anul 1870, marginea imperiului otoman. Câţiva refugiaţi bulgari pun la cale într-un birt o revoluţie. Fără bani, dar cu idealuri măreţe, fără susţinere, dar plini de entuziasm, fără arme, dar dornici de a fi liberi din nou. Oare vor reuşi dacă vor pune în scenă o piesă care le va aduce atât de mulţi bani încât să pornească o revoltă? Şi cât de asemănători sunt aceşti bulgari din secolul XIX cu noi, cei de azi?
Acesta este pariul Teatrului Naţional din Bucureşti care a invitat trupa Teatrului Naţional din Sofia pentru o unică reprezentaţie cu spectacolul Exilaţii după Ivan Vazov, clasicul literarii bulgare. Acesta este şi pariul regizorului Alexander Morfov, unul dintre cei mai apreciaţi regizori bulgari ai momentului.
Bazat pe nuvela din 1884 intitulată Nedoriţii, neiubiţii de Ivan Vazov, "patriarhul literaturii bulgare" şi pe alte câteva texte, Exilaţii prezintă vieţile câtorva refugiaţi săraci ajunşi în România cu gândul de a declanşa o revoluţie pentru a-şi elibera ţara de asuprirea otomană. În timpul spectacolului vom trăi alături de protagonişti povestea unui mare ideal. Tremurăm împreună cu ei de frig în timpul iernilor geroase prin care trec fără niciun ban sau căldură, le simţim foamea, alinarea şi euforia când sunt în compania compatrioţilor; şi le înţelegem dorinţa de a avea o patrie atunci când stăm împreună cu ei pe un mal al Dunării şi privim într-acolo unde familiile lor trăiesc sub opresiunea otomană.
Dar mai mult decât atât, Exilaţii este spectacolul unui mare regizor, Alexander Morfov, care foloseşte legenda declanşării revoluţiei împotriva imperiului otoman din secolul XIX pentru a face un comentariu amar, dar credibil cu privire la viaţa Bulgariei de azi. Deziluzionat de lăcomia şi consumismul rapace care a copleşit Bulgaria în ultimii 20 de ani, Morfov reuşeşte să exprime absurditatea goanei după bani "uşor câştigaţi" şi lipsa bucuriei de a trăi a sud-est-europeanului contemporan.
Comic, profund şi creativ, Morfov aduce la Bucureşti o adevărată raritate teatrală, un spectacol aclamat în aceeaşi măsură de către critici şi public, câştigător a numeroase premii. El foloseşte ingenios maşinăria incredibilă a Naţionalului şi creează doi pereţi negri gigantici care se apropie unul de altul din lateral. Pe acest chei improvizat al Dunării, bărbaţii au desenat grafitti cu creta: "Long Live Bulgaria!" şi "Libertate sau moarte", lozinci care apar alături de "Fuck off, Sultan" şi "Only Levski!", un slogan contemporan al echipei de fotbal Spartak Levski, una dintre cele mai populare echipe de fotbal bulgăreşti. E de asemenea o aluzie la Vasil Levski, cel mai cunoscut revoluţionar al epocii înfăţişate în piesă.
Exilaţii după Ivan Vazov, regia Alexander Morfov, va avea o singură reprezentaţie, la Teatrul Naţional din Bucureşti, Sala Mare, pe 2 martie 2010, ora 19.00.