Body Heat
Body Heat a fost unul dintre cele mai subevaluate filme ale anilor '80 (a ieşit pe ecrane în 1981). Lawrence Kasdan, regizorul, era la primul său film; William Hurt era la al treilea (primul fusese un Ken Russell ciudat chiar şi după standardele lui K.R., Altered States); Mickey Rourke era la al patrulea, dar precedentul (Heaven's Gate) fusese un eşec răsunător; Kathleen Turner debuta spectaculos, rolul de aici propulsînd-o ca unsă în prima ligă (următoarele aveau să fie Romancing the Stone cu Michael Douglas, Crimes of Passion al aceluiaşi Russell şi Prizzi's Honor al marelui John Huston, alături de Jack Nicholson). Restul, cum se spune, e istorie. Singurul actor veteran era Richard Crenna, care joacă rolul unui bogătaş dubios căsătorit cu frumoasa Matty (Turner). Matty îl ademeneşte pe Ned (Hurt), un avocăţel cu testosteron în creier, şi cei doi încep o relaţie toridă într-o Floridă deja foarte toridă...

Dar nu este (doar) un film de dragoste (dragoste, aici, egal sex). Matty vrea să se descotorosească de soţ, iar Ned pare să fie fraierul ideal pentru a face această treabă murdară (murdară, aici, egal sînge). Lucrurile se complică, aşa cum îi stă bine unui "film noir", iar suspansul poliţist se substituie suspansului erotic.

Kasdan nu face niciun secret din faptul că Body Heat e o versiune adusă la zi a clasicului Double Indemnity al lui Billy Wilder (1944), dar şi a unui remake pentru televiziune al acestuia - în care Crenna jucase rolul ucigaşului. Probabil că Turner nu e-o actriţă mai bună ca Barbra Stanwyck, dar cu siguranţă arată mai hot. Iar Hurt este şi mai sexy, şi mai bun actor decît Fred McMurray - care jucase alături de Stanwyck în filmul lui Wilder. Turner & Hurt pun sexul în văzul tuturor (ceea ce nu se putea face în anii '40) şi-i dau poveştii - pe lîngă sofisticarea sulfuroasă care exista şi în Double Indemnity - o tentă de transpiraţie cinstită care-o face credibilă, în ciuda schemei deja-ştiute.

Body Heat este văzut, astăzi, drept un pionier al pastişelor postmoderne. Dincolo de sertarul în care poate fi aşezat, un lucru e sigur: sertarul ăla sfîrîie.

Regia: Lawrence Kasdan Cu: William Hurt, Kathleen Turner, Richard Crenna, Ted Danson, J.A. Preston, Mickey Rourke, Kim Zimmer

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus