februarie 2010
Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu distribuitorul suedez de film novemberfilm, organizează în perioada 4 - 7 martie 2010, la cinematograful Rio din capitala Suediei, a patra ediţie a Zilelor Filmului Românesc. Ediţia din 2010 poartă denumirea Regulile jocului şi îi are ca invitaţi pe regizorii Corneliu Porumboiu, Răzvan Rădulescu şi Hanno Hoefer.

Selecţia filmelor a fost realizată de către criticul de film Adina Brădeanu. Programul cuprinde atât filme care vor fi distribuite în Suedia de către novemberfilm - Poliţist, adjectiv şi Amintiri din Epoca de Aur -, cât şi filme care vor fi prezentate publicului suedez în exclusivitate în cadrul festivalului - Francesca şi Katalin Varga. Spectatorii de la Stockholm vor avea ocazia să vizioneze lungmetrajele Felicia, înainte de toate şi Cea mai fericită fată din lume, proiectate la începutul anului la Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg. Repertoriul este completat cu două opere clasice ale cinematografiei româneşti, Reconstituirea şi Nunta de piatră, cu scurtmetraje ale tinerilor regizori Paul Negoescu, Vlad Trandafir şi Marius Olteanu, precum şi cu filmul The Fall, având-o drept protagonistă pe micuţa actriţă Catinca Untaru.

Invitatul suedez al festivalului este jurnalistul de film Roger Wilson, realizatorul emisiunii Kino la principalul post al Radiodifuziunii Suedeze, P1. Acesta va purta o discuţie cu regizorul Corneliu Porumboiu în seara premierei de gală a filmului Poliţist, adjectiv. Adina Brădeanu va discuta cu Răzvan Rădulescu şi cu Hanno Hoefer după proiecţiile lungmetrajelor Felicia, înainte de toate, respectiv Amintiri din Epoca de Aur. În cadrul festivalului va avea loc la Södra Teatern un concert al trupei Nightlosers, al cărei solist este regizorul Hanno Hoefer.

Programul complet al festivalului poate fi accesat la adresa www.rkis.se.

În continuarea festivalului, ICR Stockholm va organiza la sediul său, pe data de 8 martie 2010, o dezbatere la care vor participa regizorii Răzvan Rădulescu şi Hanno Hoefer, precum şi jurnaliştii de film Adina Brădeanu şi Roger Wilson. Dialogul va cuprinde teme legate de trecutul, prezentul şi perspectivele de viitor ale filmului românesc, subiectele abordate de tinerii regizori şi - cu referire la titlul festivalului - regulile pe care cinematografia contemporană trebuie sau nu să le respecte.

Festivalul este organizat începând din anul 2006, cele trei ediţii de până acum bucurându-se de un real succes.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus