Cove, The
Victoria documentarului american The Cove la gala premiilor Oscar 2010 a declanşat furia locuitorilor din satul japonez Taiji, care consideră că au fost puşi la zid, în faţa comunităţii internaţionale, de acest film care denunţă vânătoarea de delfini practicată în zonă, informează AFP.

"Îmi pare rău pentru pescarii pentru care vânătoarea de delfini reprezintă un mijloc de a-şi câştiga existenţa", a declarat Takehisa Kobata, unul dintre cei 3.700 de locuitori ai acestui sat de pe coasta Pacificului, în partea central-vestică a arhipelagului nipon. Regizat de Louie Psihoyos, documentarul denunţă soarta delfinilor atraşi în estuarul Taiji, unde pescarii capturează cele mai frumoase exemplare, pentru a le trimite în parcurile de distracţii marine, ucigând celelalte exemplare pentru consum. "Acest documentar este doar cinema, el nu descrie cu seriozitatea viaţa locală", a adăugat Takehisa Kobata.

Ca şi el, ceilalţi locuitori ai micului sat nipon regretă punerea în scenă spectaculoasă a regizorului, care a filmat cu camere ascunse, concepându-şi filmul ca pe un thriller, şi a prezentat scenele şocante cu masacrul sângeros al acestor cetacee. Hisato Ryono, membru al Consiliului municipal din Taiji, care a acceptat să apară în documentar, se simte în prezent trădat: "Am crezut că era vorba despre un film ştiinţific despre otrăvirea cu mercur", un risc căruia se expun toţi consumatorii de carne de delfin, asupra căruia i-a avertizat el însuşi pe consătenii săi.

Însă Hisato Ryono consideră "lipsit de onestitate" filmul lui Louie Psihoyos: "Dacă ar fi filmat vaci şi porci în abator, ar fi putut atrage simpatia publicului pentru aceste animale pe care occidentalii le mănâncă în mod regulat". Mulţi dintre rezidenţii coastelor nipone îi reproşează cineastului american faptul că a ignorat tradiţia culturală a vânătorii de cetacee care se practică în această regiune încă din secolul al XVII-lea. Regizorul este acuzat că ar fi prezentat această vânătoare ca fiind secretă, când, de fapt, această activitate este oficială, fiind organizată sub controlul Agenţiei pescuitului din Japonia, care alocă anumite cote. Pentru sezonul care a început în septembrie 2009, pescarii din Taiji au primit dreptul de a ucide până la 2.800 de cetacee - balene şi delfini.

Primarul acestui sat, Kazutaka Sangen, a declarat că regretă "difuzarea în acest film a unor informaţii eronate", adăugând că vânătoarea acestor cetacee nu are "nimic ilegal" şi a lansat cu această ocazie un apel pentru "respectul reciproc pentru cultura culinară din fiecare ţară". Hans Peter Roth, autorul unei cărţi despre acest film, a fost prezent, luni, la Taiji, şi a declarat pentru AFP că locuitorii au refuzat să îi vorbească. "Aş fi vrut să putem discuta despre viitor, să găsim o soluţie prin care toată lumea să aibă de câştigat: pescarii, economia locală şi, bineînţeles, delfinii".

El le-a sugerat locuitorilor din Taiji să renunţe la această vânătoare şi să organizeze în locul ei excursii pentru observarea delfinilor în libertate, o atracţie care ar putea aduce în regiune mulţi turişti din străinătate. La Hollywood, regizorul Louie Psihoyos a negat acuzaţia potrivit căreia ar fi realizat un documentar "anti-japonez": "Japonezii au dreptul să ştie. Filmul nostru (...) le permite oamenilor să îşi facă o părere. Nu le spunem japonezilor ceea ce trebuie să facă".

Pelicula The Cove, de Louie Psihoyos şi Fisher Stevens, s-a impus la categoria cel mai bun lungmetraj documentar a premiilor Oscar. Premiile Oscar au fost decernate pe 7 martie 2010, în cadrul unei gale care a avut loc la Kodak Theatre din Los Angeles.

Regia: Louie Psihoyos Cu: Joe Chisholm, Mandy-Rae Cruikshank, Charles Hambleton, Simon Hutchins, Kirk Krack, Isabel Lucas

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus