Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  All the President's Men

Filme de (re)văzut: Ziariştii şi Preşedintele - All the President's Men


TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În 1976 (patru ani după scandalul Watergate care l-a forţat pe preşedintele Nixon să-şi dea demisia), Alan J. Pakula regiza All the President's Men. Scenariul (semnat de William Goldman) era bazat pe cartea scrisă de cei doi protagonişti ai dezvăluirilor, Bob Woodward şi Carl Bernstein (ambii, de la Washington Post).

Woodward (în film: Robert Redford) e un tînăr reporter de investigaţie care scrie un articol despre ceea ce pare - la prima vedere - o simplă intrare prin efracţie în sediul partidului democrat, pe 17 iunie 1972. Dar descoperirea unor legături între acest fapt aparent minor şi o întreagă reţea de ascultări ilegale, cu ramificaţii pînă la Casa Albă, îl face să continue investigaţiile (împreună cu colegul său Bernstein/Dustin Hoffman), ajutaţi din umbră de sursa (care, s-a aflat apoi, lucra chiar pentru FBI) poreclită "Deep Throat" (gît profund)...

Oricît ar părea de ciudat, filmul incendiar al lui Pakula nu avea să primească Oscarul celui mai bun film în 1976 - care s-a dus la... Rocky (iar premiul pentru regie la John G. Avildsen, specializat ulterior în seria Karate Kid); All the President's Men s-a ales doar cu patru Oscaruri mai puţin importante: pentru actor în rol secundar (Jason Robards), scenariu adaptat (Goldman), scenografie şi sunet. Rocky a devenit un film-cult pentru fanii lui Sylvester Stallone, dar filmul lui Pakula a rămas în istorie drept (poate) cel mai pasionant film politic făcut vreodată.

Cazul în sine este astăzi atît de celebru încît se predă la facultăţile de jurnalism, fiind un exemplu suprem de profesionalism. Woodward & Bernstein (ambii, premiaţi cu Pulitzer pentru efortul lor) şi-au pus la treabă toată inteligenţa, meseria şi curiozitatea pentru a da de capăt acestei poveşti - a cărei miză creştea pe măsură ce investigaţiile urcau un etaj mai sus. Era o poveste din capul locului senzaţională, cu condiţia ca felul în care e relatată să nu cedeze nici o virgulă senzaţionalismului...

Filmul e ca ei: Pakula & Goldman nu se grăbesc (filmul are 138 de minute), povestea e deja ştiută, dar All the President's Men te ţine cu sufletul la gură. De neratat.

 Toate articolele despre All the President's Men
Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Alex. Leo Şerban


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer