martie 2010
Luni, 22 martie 2010, revista Observator cultural a oferit din nou publicului invitat la Teatrul Odeon din Bucureşti o seară a literaturii române de calitate. Gala Premiilor Observator cultural a ajuns la cea de-a patra ediţie, cu un caracter mai special, ţinînd cont că, la sfîrşitul lui februarie 2010, s-au împlinit zece ani de la apariţia revistei. În discursul ce a prefaţat Gala premiilor, Carmen Muşat a ţinut să precizeze că Observator cultural "nu este doar un săptămânal de informaţie şi analiză culturală, ci şi unul de acţiune culturală susţinută."

Gala a fost prezentată de Tania Popa, actriţă la Teatrul Naţional Bucureşti.

Despre anul editorial 2009, Carmen Muşat a spus că a fost unul al prozei, categoria "Proză" fiind, de altfel, şi singura la care s-au acordat două premii.

Un moment deosebit în cadrul Galei l-a constituit omagiul adus de echipa Observator cultural unor traducătoare de elită: Antoaneta Ralian şi Ana Maria Pop. Ovidiu Şimonca, redactor-şef adjunct al revistei Observator cultural şi, respectiv Iulia Popovici, redactor şi critic de teatru, au ţinut discursurile de laudatio.

Invitaţii speciali, Irina Sârbu şi Puiu Pascu au susţinut două mini recitaluri de jazz, bossa-nova şi muzică interbelică românească.

Laureaţii celei de-a patra ediţii a Premiilor Observator cultural sunt:

Debut
Andrei Terian, G. Călinescu. A cincea esenţă, Editura Cartea Românească

Poezie
Alexandru Muşina, Regele dimineţii, Editura Tracus Arte

Critică/Istorie/Teorie literară
George Ardeleanu, N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii, Editura Humanitas

Proză
Matei Vişniec, Sindromul de panică în oraşul luminilor, Editura Cartea Românească
Varujan Vosganian, Cartea şoaptelor, Editura Polirom

Eseu/Memorialistică
Marius Oprea, Şase feluri de a muri, Editura Polirom

Premiul "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia s-a acordat în acest an scriitorului Radu Cosaşu.

Pe baza voturilor exprimate pe site, în timpul Galei a fost oferit şi Premiul cititorilor, acordat lui Varujan Vosganian pentru volumul Cartea şoaptelor, editura Polirom.

Fiecare premiu la cele cinci categorii, Debut, Poezie, Critică/Istorie/Teorie literară, Proză, Eseu/Memorialistică/Publicistică a avut valoarea de 1.000 de lei.

Premiul "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia a fost recompnesat cu 4.000 de lei.

Juriul: Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş şi Carmen Muşat.
Trofeele au fost realizate de Elena Dumitrescu - sculptor.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus