martie 2010
Joaca de lut - proiect al Asociaţiei Prietenii Muzeului Ţăranului Român şi Muzeul Ţăranului Român, derulat în perioada 1 ianuarie - 5 iunie 2010, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 6, Bucureşti.

Ce se poate face cu o bucată de lut, mirosind a reavăn şi a soare, a pădure şi a văzduh?

Educaţie prin joc

Ateliere de modelare a lutului realizate cu copii cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani. Modelând lutul şi dând viaţă formelor din natură, copilul îi simte textura şi respiraţia, îi explorează posibilităţile şi îşi foloseşte creativitatea în armonie cu un mediu din ce în ce mai ignorat sau chiar agresat.


Cunoaştere de tehnici tradiţionale

Satul vechi ştia să respire în ritmul naturii. Oraşul contemporan nici măcar nu mai ştie să semene iarba, ea se cumpără la metru pătrat. Copiii învaţă să cunoască şi să stăpânească lutul, în contextul avalanşei de materiale sintetice şi produse de folosinţă zilnică gata făcute.


Pretext pentru descoperirea unui muzeu

Să vezi săli prietenoase, cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase, surprinzătoare sau, din contra, coborâte parcă din blidarul bunicii.


Implicare

Voluntari entuziasmaţi, cunoscători într-ale lutului precum artişti, ingineri, profesori, arhitecţi... iau din bucata de lut şi, cu ştiinţă şi joacă, dăruiesc din cunoştinţele şi timpul lor prietenilor mai mici.


Expoziţie

În luna iunie 2010, îi dăm lutului ce-i al lui, adică un spaţiu verde, frumos, în care să se odihnească, sub ochii tuturor, obiectele ieşite din mâinile copiilor.


Proiect cofinanţat de Ambasadei Franţei în România.

Sponsori: S.C. COCA-COLA HBC ROMÂNIA S.R.L., S.C.Prospecţiuni S.A.
Imagini de la ateliere, texte scrise de voluntarii proiectului, impresii, comentarii pe http://www.dealutulprinmuzeu.blogspot.com/

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus