martie 2010
Travels with My Aunt
Travels with My Aunt este ecranizarea unui roman de Graham Greene apărut cu trei ani mai devreme (1969). Iniţial, regizorul George Cukor dorise să-i încredinţeze rolul mătuşii vechii sale interprete şi prietene, Katharine Hepburn; Hepburn a citit romanul, dar l-a considerat mai mult o colecţie de anecdote, aşa că a zis pas. Apoi, recitindu-l, s-a decis s-o joace pe mătuşa Augusta, dar era în continuare nemulţumită de scenariul lui Jay Presson Allen. Acesta a convins-o să scrie ea-însăşi un scenariu, Hepburn s-a înhămat la el şi, după cîteva luni de lucru, a produs o variantă finală. Dar studioul, MGM, a refuzat-o, considerînd la rîndul lui că scenariul actriţei rata tot farmecul romanului. Temperamentala Hepburn s-a enervat şi a ameninţat MGM-ul cu procesul, apoi s-a răzgîndit. În film a mai rămas, se pare, o singură replică scrisă de Hepburn - care nu e creditată pe generic pentru că actriţa nu era membră a ghildei scenariştilor...

Peripeţiile proiectului sînt nimic pe lîngă peripeţiile poveştii. Un bancher londonez, Henry Pulling (Alec McCowen), o cunoaşte pe aşa-zisa lui mătuşă, Augusta Bertram, la incinerarea mamei sale. Augusta îi destăinuie că cea care tocmai fusese transformată în cenuşă nu era mama lui naturală. Apoi îl invită pe Henry să o acompanieze într-un voiaj la Paris - care se continuă, aparent capricios, la bordul Orient Express-ului care îi duce pînă la Istanbul (locaţiile filmului au inclus, pe lîngă Anglia şi Franţa, Italia, Iugoslavia, Turcia, Maroc şi Spania). Apar şi dispar, episodic, un ghicitor african, o hippioată, un fiu natural al Augustei, un deget, respectiv o ureche, ale fostului iubit al mătuşii şi un portret al acesteia, pictat de Modigliani.

În locul americancei Hepburn, Augusta este jucată de britanica Maggie Smith - pe bună dreptate şi de drept: este filmul ei! Smith jucase pînă atunci mai mult în filme de televiziune şi, ocazional, în cîteva lungmetraje (miss Jean Brodie din ecranizarea după romanul lui Muriel Spark fusese cel mai interesant rol al său), dar era deja o glorie a teatrului. Interpretarea ei şi costumele lui Anthony Powell sînt impecabile.

Regia: George Cukor Cu: Maggie Smith, Alec McCowen, Louis Gossett Jr., Robert Stephens, Cindy Williams, Robert Flemyng

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus