Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Mongol

Măiestrie - Mongol


Eddie's site, decembrie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Temudjin. Numele celui care a unificat triburile nomade mongole şi a desăvârşit un imperiu născut din iurte, lapte de capră şi metal cu gust de sânge. Temudjin, transformat apoi în Genghis Khan, conducătorul legendar care a schimbat soarta Asiei în întunecaţii ani 1200. S-au făcut multe filme despre el şi brutalele lui fapte de vitejie. Ultimul, numit chiar Genghis Khan în 1998, o coproducţie chinezo-mongolă care a primit numeroase premii pe la festivalurile de film orientale.

Nici unul însă, nu cred să atingă măiestria lui Mongol, opera regizorului rus Sergey Bodrov, nominalizată la Oscar în 2007, pentru Cel mai bun film străin. Mongol (în fapt o coproducţie ruso-kazaho-mongolo-germană) urmăreşte "începuturile" lui Temudjin - o poveste suavă şi războinică în acelaşi timp, despre mongoli şi hoardele lor, despre spiritul de nomad şi cel de conducător, despre frăţie şi răzbunare, haos şi lege.

Rar dai cu ochii de un film cu atâtea atuuri, dincolo de bagheta regizorală aproape perfectă. Imagine de nota zece, casting de mare inspiraţie (cu toate că Asano, care-l joacă pe Temudjin, e japonez) şi, nu în ultimul rând, o coloană sonoră care se mulează perfect pe acţiunea filmului. Mongol nu trenează, nu plictiseşte, alternează la fix momentele pasionale (mai degrabă sugerate) cu cele de intensă acţiune războinică. Şi încă ceva, filmul nu face abuz de efecte digitale aberante, Bodrov lăsând o uşiţă deschisă către realismul atât de parfumat al unei cinematografii din ce în ce mai îndepărtate.

(5 stele)

Mongol, 2007, 126 min.
Regia: Sergey Bodrov.
Scenariu: Arif Aliev.
Cu: Tadanobu Asano.
 Toate articolele despre Mongol


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Eduard Ţone


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer