aprilie 2010
Sala Radio din Bucureşti şi alte nouă săli de concert din România vor fi gazde ale violonistului Alexandru Tomescu şi ale pianistului Horia Mihail. Turneul Naţional Stradivarius este dedicat strângerii de fonduri pentru copiii cu deficienţe de auz din România.

Cea de a treia ediţie a Turneului Naţional Stradivarius va avea loc între 4 şi 25 mai 2010, în Bucureşti şi alte 9 oraşe din România. Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail - Solişti Concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio - vor susţine recitaluri în săli de concert din Bacău, Oneşti, Braşov, Sibiu, Baia Mare, Bistriţa, Timişoara, Piteşti, Constanţa şi la Sala Radio din Bucureşti.

Motivaţi şi încurajaţi de entuziasmul spectatorilor, de sălile neîncăpătoare, de adevărata frenezie creată de succesul primelor două turnee Stradivarius organizate de Asociaţia Culturală Accendo, violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail au decis să continue proiectul ambiţios pe care l-au demarat şi să îşi respecte promisiunea de a da posibilitatea fiecărui român să asculte, măcar o dată, live, sunetul viorii Stradivarius Elder-Voicu.

Asociaţia Culturală Accendo - în parteneriat cu Radio România - organizează în perioada 4 - 25 mai 2010 cea de a treia ediţie a Turneului Naţional Stradivarius, o serie de evenimente ce reprezintă o "reuniune" a unui gest cultural cu un obiectiv social: strângerea de fonduri pentru ajutorarea celor peste 30,000 de copii hipoacuzici din România. Astfel, turneul considerat "de interes public" de Consiliul Naţional al Audiovizualului este asociat cu o campanie desfăşurată cu sprijinul Radio România, TVR, al unor generoşi sponsori şi al partenerilor media.

"Dacă în urmă cu câţiva ani vioara Stradivarius Elder-Voicu era celebră datorită unor scandaluri de presă, iată că astăzi începe să revină la locul său firesc: acela de simbol cultural al românilor şi chiar mai mult decât atât: de catalizator al unor campanii sociale. Sunt convins că muzica îi face pe oameni mai buni, iar acest lucru s-a văzut în rezultatele spectaculoase ale campaniei pentru nevăzători. Vă invit să vă alăturaţi demersului nostru cultural si social, pentru a putea reda bucuria muzicii cât mai multor copii!" - a declarat violonistul Alexandru Tomescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Culturale Accendo.

"Avem în acest moment atât resursele cât şi experienţa necesare pentru a face bine. Am decis împreună cu Alexandru să contribuim la eforturile de a ajuta aceşti copii defavorizaţi. Prin urmare, am propus SRR şi TVR realizarea unei campanii de strângere de fonduri. Avem un obiectiv destul de ambiţios: am vrea ca la sfârşitul campaniei să putem spune că am făcut bine multor mii de copii!" - Horia Mihail, pianist, preşedinte Asociaţia Culturală Accendo.

Violonistul Alexandru Tomescu - solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi al Filarmonicii Piteşti - are 26 de premii la concursuri internaţionale, peste 1000 de concerte în întreaga lume, colaborări cu mari dirijori şi 12 CD-uri - o carte de vizită impresionantă pentru tânărul violonist a cărui tehnică impecabilă, sensibilitate şi maturitate muzicală au depăşit de mult graniţele Europei, traversând oceanul şi ajungând până în Asia şi America.

Pianistul Horia Mihail a primit primul premiu la toate concursurile de pian la care a participat. După o perioadă de trei ani în care a fost conferenţiar universitar la Boston University, s-a întors în România, unde este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi al Filarmonicilor din Braşov şi Piteşti. Horia Mihail a susţinut peste 1000 de concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 20 de ţări pe trei continente.

Asociaţia Culturală Accendo este prima organizaţie neguvernamentală înfiinţată în ultimii 20 ani care şi-a propus şi a reuşit să abordeze fenomenul spectacolului şi educaţiei în muzica clasică conform legilor universale actuale.

Accendo a demarat în 2006 primul turneu de muzică clasică din România susţinut exclusiv din fonduri private şi bazat pe un concept nou, "muzica clasică este pentru toată lumea". Turneul, intitulat MusicON-LG, a fost reluat ulterior în alte trei ediţii. Un alt proiect al asociaţiei, Turneul Naţional Stradivarius, este un eveniment din seria celor cinci turnee anuale prin care organizatorii îşi propun să aducă celebra vioară pe cât mai multe scene de concert din România.

Cei doi solişti din cadrul turneului Stradivarius 2010 sunt solişti concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio şi membri fondatori ai Asociaţiei Accendo.

Fotografie de Cosmin Bumbuţ.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus