Mediumetrajul Captivi de Crăciun, produs de UNATC Bucureşti, regizat de Iulia Rugină şi scris de Ana Agopian, Oana Răsuceanu şi Iulia Rugină, va fi proiectat pentru prima dată în faţa publicului dintr-o sală de cinema sâmbătă, 17 aprilie 2010, începând cu ora 15:00, în cadrul secţiunii Festival Friends, prezentată de HBO la Festivalul Internaţional de Film NexT 2010. În cadrul aceleiaşi proiecţii va putea fi urmărit şi scurtmetrajul regizat de Iulia Rugină şi produs de Festivalulul Internaţional de Film de la Sarajevo - Museum of Broken Relationships, difuzat în premieră bucureşteană.
Proiecţia work in progress a filmului care are, în această variantă, 40 de minute, este unul dintre highlight-urile acestei secţiuni, care mai include alte 3 premiere mondiale şi şase scurtmetraje mult aşteptate. Spectatorii de la Scala vor avea, astfel, şansa să fie primii care îi urmăresc pe Mădălina Ghiţescu, Ozana Oancea, Cristi Popa, Bogdan Dumitrache, Constantin Cojocaru şi Emilia Dobrin în aşteptatul mediumetraj al Iuliei Rugină, care va fi reluat duminică, 18 aprilie, începând cu ora 12:00, la Cinemateca Eforie.
Captivi de Crăciun spune povestea a patru personaje care nu se cunosc şi care sunt nevoite să îşi petreacă Ajunul Crăciunului într-o gară mică de provincie, departe de oamenii şi locurile unde trebuie şi îşi doresc să ajungă de Crăciun, în aşteptarea unui tren înzăpezit la mulţi kilometri distanţă. Pe măsură ce orele trec şi trenul pare să nu mai vină, Mădălina, Cristi, Oxana şi Alex împart unul cu celălalt absurdul, speranţa, furia, deznădejdea. Pentru că, întamplător, sunt captivi aici. Pentru că nu se ştie când se va termina. Şi pentru că e Crăciunul.
Captivi de Crăciun este o poveste despre gesturi mici. Poveşti mari. Şi oameni.
Povestea din spatele filmului este una pe cât de frumoasă, pe atât de emoţionantă, şi reprezintă un argument clar că, dacă îţi doreşti foarte mult un anumit lucru, îl obţii, indiferent de obstacole. Finalist al Concursului Naţional de Scenarii HBO, categoria scurtmetraj, în primăvara lui 2007, Captivi de Crăciun (publicat de Editura LiterNet - nota LiterNet) a obţinut pentru prima dată finanţare în urma Concursului de Scenarii CNC - sesiunea de toamnă, 2007, fiind programat pentru filmare mai întâi în iarna 2007-2008, apoi în iarna 2008-2009. Dintr-o aglomerare de circumstanţe nefericite şi forţe potrivnice, care s-au ţinut lanţ de-a lungul acelui an, filmările s-au amânat, până când s-a ajuns în punctul în care părea că nu mai există nicio posibilitate să se strige "Motor!". Captivii au rămas fără producător, iar finanţarea a fost returnată integral Centrului Naţional al Cinematografiei. Iulia, Ana si Oana nu s-au descumpănit şi au crezut mai departe în posibilitatea de a ajunge să-şi vadă filmul realizat. Soluţia a venit în octombrie 2009, când Iulia a fost admisă la Masterul de Regie din cadrul UNATC. În aceeaşi sesiune, Ana s-a înscris la Masterul de Scenaristică de la UNATC. Astfel, după 4 ani de aşteptare, producţia a început, în sfârşit, cu bugetul unui film de master la UNATC, aproximativ 20% din suma pe care Captivi de Crăciun o primise de la CNC cu doi ani în urmă. Însă asta nici nu a mai contat de la un punct încolo, din care destinul mediumetrajului s-a schimbat cu 180 de grade.
Cu sprijinul CFR, Captivii şi-au găsit gară la Snagov Plajă, capătul unei linii dezafectate care aducea cândva turişti din Gara de Nord; cu sprijinul Kodak Cinelabs România, şi-au dublat raţia de peliculă şi au putut filma toate cele şapte zile din program; şi, cu sprijinul UNATC şi al prietenilor, s-a format o echipă la fel de motivată ca cele trei autoare ale proiectului iniţial. Actorii care au ales să fie Captivi în film fără pretenţii financiare, membrii echipei, care au ales să fie Captivi pentru 10 zile la minus 15 grade, la capătul unui drum nedeszăpezit din pădurea Snagov, şi toţi cei care au ajutat filmul, cu încurajări, cu mijloace sau cu eforturile lor, au devenit producătorii pe care Captivi de Crăciun îi căuta de atâta timp.
Regizoarea Iulia Rugină, împreună cu cele două scenariste, Ana Agopian şi Oana Răsuceanu, au început colaborarea încă din anii studenţiei, când au realizat două scurtmetraje care au circulat în festivalurile internaţionale precum cele de la Munchen, Ludwigsburg, Cottbus, Oberhausen, Clermont-Ferrand, Luxemburg, Bruxelles, Bucureşti (NexT) sau Cluj-Napoca (TIFF): Bună Cristina! Pa Cristina! (2005) (apărut la Editura LiterNet - nota LiterNet) şi Vineri, în jur de 11 (2007) - ultimul dintre ele nominalizat la Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurt metraj în 2007.
Odată cu terminarea filmărilor de la Captivi de Crăciun, cele trei îşi continuă colaborarea cu primul scenariu de lungmetraj, Breaking News (selecţionat în cadrul ediţiei 2009-2010 a prestigiosului workshop european de scenaristică ScripTeast), pre-producţia scurtmetrajului Tabasco (câştigător al Concursului de Scenarii CNC în sesiunea noiembrie-decembrie 2008, parte a proiectului O femeie urmăreşte un bărbat) şi research-ul pentru finanţare al scenariului de scurtmetraj de animaţie Skugos.
În primăvara lui 2009, Iulia Rugină a fost autoarea unuia dintre proiectele finaliste în cadrul programului Sarajevo City of Film - dedicat absolvenţilor Sarajevo Talent Campus. Cei cinci regizori finalişti au avut posibilitatea de a realiza câte un scurtmetraj, alături de o echipă multinaţională alcătuită din absolvenţi ai Sarajevo Talent Campus, produs de Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo. Astfel a apărut cel mai nou scurtmetraj al Iuliei, Museum of Broken Relationships (Bosnia-Herţegovina, 2009), care a avut premiera în cadrul celei de-a 15-a ediţii a prestigiosului Festival de la Sarajevo, şi a fost selecţionat recent în competiţia Festivalului de Film de la Chennai (India).
Captivi de Crăciun este o producţie UNATC, reprezentând filmul de master al Iuliei Rugină. Alături de Iulia, Oana Răsuceanu şi Ana Agopian, din echipa filmului fac parte Ana Drăghici (imagine), Vlad Iancu (cameră), Maria Zaharia (montaj), Vlad Voinescu şi Matei Mircea (sunet priză directă), Laura Lăzărescu (mixaj sunet), Radu Stancu (producţie).
Din distribuţia filmului fac parte Mădălina Ghiţescu, Ozana Oancea, Cristian Popa, Bogdan Dumitrache, Constantin Cojocaru şi Emilia Dobrin.
Mai multe imagini de la filmare şi informaţii despre film găsiţi pe blogul mediumetrajului, captivi-de-craciun.blogspot.com