România Liberă / august 2004
După ce a fost prezentat în 2001 la cel mai important festival de teatru, cel de la Avignon, spectacolul produs de Casa de Cultură Arad şi Total TV şi jucat în Bucureşti pe scena Studio a Teatrului Nottara, în româneşte, Scrisoare de dragoste ca un supliciu chinezesc de Fernando Arrabal a fost invitat şi anul acesta în secţiunea "Reprise".

În 2001, marele dramaturg spaniol refugiat în Franţa încă în anii dictaturii lui Franco a văzut spectacolul, jucat acolo în franţuzeşte, şi s-a declarat absolut entuziasmat, fotografiindu-se cu interpreta principală, actriţa Victoria Cociaş, pe care a comparat-o cu mari actriţe ale Europei, precum Helene Brecht, Mariangela Melato, Ruth Escobar, Madeleine Renaud, Orna Porath. De data aceasta, acum cîteva zile numai, săptămînalul "Vaucluse Hebdo" o compara pe actriţa care joacă rolul mamei dramaturgului în spectacolul regizat de Radu Dinulescu cu Maria Casarès.

Spectacolul se joacă în sala albastră de la Théâtre du Bourg-Neuf pînă în ultima zi a lui iulie. Este prezentat elogios de Bernard Proust, care laudă şi prestaţiile celorlalţi interpreţi, Dragoş Stemate, în rolul fiului (Arrabal) şi Emilia Dobrin (ghicitoarea). Bernard Proust mai subliniază "extrema precizie" pe care o are punerea în scenă, meritul regizorului Radu Dinulescu, ceea ce face foarte clare "fluiditatea ansamblului şi succesiunea, înlănţuirea, juxtapunerea, montajul formelor", precum şi frumuseţea muzicii. În ce priveşte articolul din "Vaucluse Hebdo", titlul acestuia spune totul: "Aujourd'hui, quel bonheur!", după care urmează trei stele.

Aşadar, un spectacol românesc de trei stele la marele festival internaţional de teatru de la Avignon.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus