aprilie 2010
Joi, 22 aprilie 2010, la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti are loc ediţia inagurală a seriei de evenimente "Formula 3 - Serile Observator cultural", cu participarea lui Florin Şerban, Ioan Es. Pop şi cu prezentarea volumului "Jurnal rusesc" de Anna Politkovskaia.

Revista Observator cultural caută noi forme de interacţiune cu publicul-cititor. Începînd de joi, 22 aprilie 2010, revista începe un ciclu de dezbateri şi întîlniri cu publicul reunite sub genericul "Formula 3 - Serile Observator cultural". De ce "Formula 3"? În fiecare dintre ediţii, vom avea trei domenii de interes. La ediţia inagurală, prezentările şi dezbaterile vor fi axate pe "Film. Literatură. Politică". Participă: Florin Şerban, autorul filmului Eu cînd vreu să fluier, fluier - Ursul de Argint la Berlinala 2010; Ioan Es. Pop, poet; Ana Blandiana şi Bedros Horasangian vor prezenta volumul Jurnal rusesc de Anna Politkovskaia, apărut în traducere românească la Editura Meteor Press.

Intenţia redacţiei este ca "Formula 3 - Serile Observator cultural" să se desfăşoare, cu precădere, printr-un dialog cu membri ai redacţiei şi cu publicul. Astfel, regizorul Florin Şerban, care va răspunde la întrebările redactorilor noştri Mihai Fulger şi Cezar Gheorghe, îşi doreşte să discute pe marginea filmului Eu cînd vreau să fluier, fluier cu spectatori care i-au văzut filmul în cinematografele româneşti. Poetul Ioan Es. Pop va susţine o lectură publică din creaţia sa. Ana Blandiana şi Bedros Horasangian vor discuta despre Jurnal rusesc. La momentul asasinatului, jurnalul Annei Politkovskaia era pregătit pentru tipar. Autoarea nu a mai apucat să-şi vadă cartea, care a apărut postum. Cartea începe cu alegerile parlamentare din 2003 şi analizează evoluţia politică şi socială a Rusiei pînă la sfîrşitul anului 2005.

Întîlnirea "Formula 3 - Serile Observator cultural" va avea proiecţii video cu imagini care vor susţine cele trei momente ale serii. La "Formula 3 - Serile Observator cultural", invitatul permament este trupa ruePavlov. Evenimentul are loc la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti (Calea Plevnei nr. 61), de la ora 18.00.

ruePavlov, Tales of Estrangement , este un proiect muzical iniţiat de Paul Danciu, compoziţie, voce, chitară, cu participarea lui Călin Torsan, instrumente de suflat şi a lui Vasile Covercă, pian.

Proiectul prezentat live se numeşte "Tales of Estrangement - Live Noir" şi este constituit dintr-o succesiune de elemente dramatice, cu repetiţii matematice şi improvizaţie. Este un proiect în construcţie, piesele au structuri simetrice, repetitive, cu spaţii largi şi se descompun pe parcurs în fragmente obsesive, pentru a se recompune în final.

Ioan Es. Pop s-a născut la 27 martie 1958, în satul Vărai, judeţul Maramureş. După absolvirea Facultăţii de Filologie a Universităţii din Baia Mare (1983), devine pentru şase ani profesor de limba şi literatura română în comuna Ieud. În septembrie 1989 vine la Bucureşti şi lucrează ca muncitor necalificat la Casa Poporului. Pînă în 1992, locuieşte în căminul de nefamilişti de pe strada Olteţului 15. Debut editorial recompensat cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România şi din Republica Moldova cu ieudul fără ieşire (Editura Cartea Românească, 1994, ediţia a doua în 2009 - Charmides /Ninpress). Urmează volumele Porcec (Editura Cartea Românească, 1996), Pantelimon 113bis (Editura Cartea Românească, 1999, Premiul USR şi Premiul Academiei Române), antologiile podul (Editura Cartea Românească, 2000) şi no exit (Editura Corint, 2007), petrecere de pietoni (Editura Paralela 45, 2003, Premiul USR), confort 2 îmbunătăţit, împreună cu Lucian Vasilescu (Editura Publicaţiilor pentru Străinătate, 2004), Lumile livide/The Livid Worlds (antologie bilingvă, Ed. Institutul Cultural Român, 2004), şi cei din urmă vor fi cei din urmă (volum bibliofil, 2007), o căruţă încărcată cu nimic, împreună cu Peter Srager, Robert Şerban (ediţie bilingvă, Ed. Brumar, 2008). A fost membru al Cenaclului "Universitas" condus de Mircea Martin. În prezent, este editor la Ziarul de duminică.

Florin Şerban, născut în 1975 la Reşiţa, a studiat mai întîi filosofie (UBB Cluj), lucrînd în paralel ca reporter TV. A absolvit apoi regie de film la Bucureşti (UNATC), în 2002, precum şi teoria şi istoria filmului la New York (Columbia University), în 2008. Dintre scurtmetrajele sale studenţeşti, merită amintite Mecano (coregizor, 2001) şi Jumătate din oraş face dragoste cu cealaltă jumătate (2002). În SUA a scris, regizat, montat şi produs independent mediumetrajul Emigrant / Angel, aflat în postproducţie. Lungmetrajul său de debut, Eu cînd vreau să fluier, fluier, realizat la întoarcerea în România, a obţinut Ursul de Argint (Marele Premiu al Juriului) şi premiul "Alfred Bauer", destinat filmelor inovatoare, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Acum pregăteşte thriller-ul El Rumano şi intenţionează să înfiinţeze o şcoală de actorie pentru actori neprofesionişti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus