Muzeul Ţăranului Român şi Atelierul de Carte, în parteneriat cu asociaţia MaiMultVerde construiesc prima casă din hârtie în perioada 21 aprilie - 25 august 2010. Proiectul, sprijinit de Ambasada Franţei în România, Raiffeisen Bank şi Farmexim S.A., propune un program de educare, de informare şi de aplicare practică privind deşeurile de hârtie. Pornind de la reciclarea hârtiei, trecând prin tainele facerii şi reţetelor meşteşugăreşti, se face prima casă de dimensiuni reduse din hârtie turnată manual.
Pentru căsuţă se va folosi o tonă de deşeuri de hârtie. Astfel, hârtia reciclată manual poate fi unul dintre cele mai accesibile materiale de construcţie. Materia primă va fi obţinută prin prepararea fibrelor de celuloză după reţete tradiţionale.
Turnarea cărămizilor, a stâlpilor, grinzilor şi acoperişului se va face exclusiv mecanic, prin presarea stratificată. Această tehnică unică şi inedită de presare conduce la creşterea rezistenţei. Componentele vor fi unite, la final, prin folosirea pastei de hârtie ca mortar. La uscare, materialele stratificate şi mortarul vor forma o masă compactă, complet integrată.
Casa din hârtie se va construi în Atelierul de Carte din Muzeul Ţăranului Român. În paralel cu etapele construcţiei, în Atelier se vor ţine workshop-uri educaţionale gratuite, prin care copiii, studenţii şi publicul larg interacţionează cu un meşteşug străvechi - facerea de hârtie manuală, învaţă cum să reutilizeze deşeurile de hârtie şi devin observatorii direcţi ai ridicării căsuţei. Workshop-urile se ţin în perioada 12 mai - 18 august, în fiecare miercuri între 10:00 - 14:00 şi sâmbătă între 15:00 - 17:00.
Cine vrea să dea o mână de ajutor este invitat să recicleze hârtia la Muzeul Ţăranului Român. Cine vrea să dea două mâini de ajutor, se poate implica direct în ridicarea casei pe toată durata proiectului. Mai multe detalii pe www.muzeultaranuluiroman.ro, www.maimultverde.ro, www.atelieruldecarte.blogspot.com.
Dacă un obiect aparent neînsufleţit, cum e hârtia, se poate reinventa, în folosul naturii, este timpul ca şi oamenii să conştientizeze că pot schimba ceva în privinţa mediului înconjurător, începând cu simplu gest de aruncare a hârtiei la coş.
Declaraţii de presă
"În timpul cursului ţinut la muzeu, i-am întrebat pe copii: unde pleacă toate casele pe care le desenaţi pe hârtie?
În mai multe colţuri ale lumii s-a încercat folosirea hârtiei ca material de lucru. Unele proiecte au reuşit, însă nicăieri hârtia nu a fost turnată ca structură în volum.
Căsuţa din poveşti este prima de acest fel din istoria construcţiilor. Ideea aparţine unui copil." (Răzvan Supuran, Hârtier, Atelierul de Carte, Muzeul Ţăranului Român)
"Am ales să susţinem acest proiect pentru polivalenţa sa. El îmbină cu succes creaţia artistică, responsabilizarea faţă de mediul înconjurător şi voluntariatul, aducând în atenţia publică meşteşuguri ce nu ar trebui uitate. Pentru publicul din România este un exemplu de bună practică pentru că a adus împreună pentru un scop comun instituţii de stat, companii şi organizaţii non guvernamentale. Ne dorim ca această căsuţă de hârtie să reprezinte un punct de reper pentru alte proiecte de acest gen." (Corina Vasile, Director Relaţii Publice, Raiffeisen Bank)
"Farmexim este un membru activ al comunităţii şi susţinem cu inima deschisă o serie de proiecte sociale destinate copiilor, educaţiei, artei sau mediului. Avem parteneriate constante cu diverse organizaţii non-guvernamentale, dar ne implicăm şi în acţiuni punctuale, menite să contribuie eficient la îmbunătăţirea vieţii şi condiţiei oamenilor. Iar acest proiect, iniţiat de Muzeul Ţăranului Român şi Atelierul de Carte, ne-a convins din prima clipă că merită tot suportul nostru, pentru că, deşi poate părea o joacă de copii, aduce în prim plan o problemă reală a societăţii noastre, propunându-şi să informeze şi să educe în acelaşi timp. Şi am convingerea că va fi un real succes!" (Ovidiu Buluc, Director General, Farmexim S.A.)