România Liberă / mai 2004
Printre cei care n-au întrunit voturile comisiei la recent încheiatul concurs organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei pentru finanţarea proiectelor autohtone s-a numărat şi Cristi Puiu.

Excluderea surprinzătoare de la finanţări a celui care cu lungmetrajul de debut a fost selecţionat la Festivalul de la Cannes şi care chiar în acest an a primit Ursul de aur la Berlin şi, recent, un premiu încurajant chiar din partea CNC a stîrnit valuri. Cristi Puiu a depus ieri contestaţia la Ministerul Culturii şi Cultelor (unde se depun ele de drept, timp de 30 de zile de la anunţarea rezultatelor) şi a intrat în audienţă la ministrul Răzvan Theodorescu. Rezultatul s-a aflat tot ieri. Cristi Puiu (şi co-scenaristul Răzvan Rădulescu) va primi finanţare pentru proiectul Moartea domnului Lăzărescu.

Contactat telefonic, Decebal Mitulescu, preşedintele CNC, ne-a confirmat vestea, spunînd că celor doi li se vor da cîţi bani au cerut. Decizia ministrului Culturii repară greşeala făcută de comisia care a citit scenariile şi care i-a dat din nou bani lui Sergiu Nicolaescu pentru încă un lungmetraj (cel finanţat anul trecut are premiera în această toamnă) şi care, date fiind criteriile de selecţie (discutate şi răsdiscutate), a decis, de pildă, să finanţeze un lungmetraj regizat de o producătoare (Cristina Ionescu) fără experienţă în regie sau să finanţeze proiectul de lungmetraj al Cristinei Nichituş, regizoare cu două filme la activ realizate înainte de '89, dar prorector la UNATC. Să vedem ce contestaţii se mai rezolvă. Sunt depuse cam o sută.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus