mai 2010
Muzeul Ţăranului Român - cunoscut pe vremuri şi ca Muzeul de la Şosea, va continua şi în cursul anului 2010 ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste şi se organizează în fiecare lună, la Clubul Ţăranului.

Miercuri, 19 mai 2010, de la ora 18:00, la Clubul Ţăranului, se va dezbate tema Lumile romilor din Praga contemporană.

Conferinţa şi dezbaterea următoare vor fi susţinute în limba engleză.

Praga timpului prezent (cercetarea ce va fi prezentată aici rezumativ se fondează pe anchete de teren întreprinse în cursul anului 2008) pune în evidenţă o multitudine de evenimente şi înregistrări muzicale etichetate drept Romani/Gypsy music, care acoperă spaţiul vast dintre muzicile clasice pe teme ţigăneşti şi romano hip hop. Pentru înţelegerea şi organizarea lor judicioasă, voi recurge la modelul etnomuzicologic al lui Alan Merriam (1964) şi la conceptul de peisaj sonor al lui Kay Kauffman Shelemay (2006). Cu ajutorul acestora voi prezenta patru "peisaje sonore" (sau universuri muzicale): lumea romantică imaginară pe care non-romii au construit-o în legătură cu romii; muzica micilor ansambluri rome de cafenea; muzica tradiţională bašaviben, influenţată de popular music, pe care romii o cântă pentru propriile lor petreceri; şi un hip hop ţigănesc, pe cale de a se cristaliza. Fiecare dintre aceste lumi muzicale coerente funcţionează ca strategie a unor relaţii sustenabile între majoritari şi minoritatea romă.

Participă:
Prof. Dr. Zuzana Jurkova, Universitatea Charles din Praga, Facultatea de Ştiinţe umaniste

Moderator:
Vintilă Mihăilescu, antropolog


Despre celelalte ediţii ale Conferinţelor de la Şosea puteţi găsi texte, fotografii, înregistrări audio şi loc de comentat, pe blog la: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/conferinte/


Partener: Clubul Ţăranului
Parteneri media: 24-Fun, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, RFI, 121.ro, Port.ro, metropotam.ro, Hot News, webpr.ro, www.calendarevenimete.ro, LiterNet, Observator cultural, OnlineGallery.ro,

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus