septembrie 2004
Aniversare Iosif Conta
În seara de 17 septembrie, în avanpremiera deschiderii stagiunii 2004-2005, Orchestra Naţională Radio şi Corul Radio vă invită la un concert extraordinar în care va fi aniversat maestrul Iosif Conta la împlinirea vârstei de 80 de ani. Aflat pentru nu se mai ştie a câta oară la pupitrul acestei orchestre, Iosif Conta va dirija un program integral Beethoven. În prima parte vom asculta Fantezia pentru pian, cor şi orchestră, solist fiul maestrului, Vlad Conta, iar după pauză Simfonia a IX-a în re minor.

Data exactă de naştere a dirijorului Iosif Conta este 14 septembrie 1914. După primele cunoştinţe muzicale însuşite la Conservatorul Municipal din Arad, şi-a continuat studiile în timpul războiului la Conservatorul din Cluj refugiat la Timişoara şi apoi la Institutul de Artă din Timişoara. Avea să se perfecţioneze la Conservatorul bucureştean între 1950 şi 1954, pentru ca în perioada 1954-1955 să se bucure la Londra de îndrumarea celebrului dirijor Sir Thomas Beecham. De 50 ani, Iosif Conta are o activitate dirijorală extrem de amplă, legată în bună măsură de ceea ce s-a numit în cea mai mare parte a carierei sale Orchestra simfonică a radiodifuziunii. Îşi leagă numele de numeroase stagiuni de concerte ale Formaţiilor Muzicale (al căror director a fost o bună perioadă), a susţinut turnee în ţară şi peste hotare (cu sau fără Orchestra radio), a participat la festivaluri muzicale în mai multe ţări europene. Nu în ultimul rând, Iosif Conta este unul dintre muzicienii intens preocupaţi de susţinerea tinerilor compozitori, dirijori şi solişti români.

Primul său concert a avut loc la Oradea, la data de 6 octombrie 1954 - aşadar tot în această toamnă se împlinesc şi 50 de ani de activitate dirijorală a maestrului. Repertoriul lui Iosif Conta este extrem de variat şi divers, începând de la epoca preclasică şi ajungând la contemporani, un loc privilegiat în programele sale de concert ocupându-l creaţiile româneşti (după cum spune statistica, aproape 200 de lucrări aparţinând unui număr de peste 70 de compozitori români au fost prezentate sub bagheta sa, în peste 470 de concerte). Privind din alt unghi, descoperim în palmaresul său un număr impresionant de lucrări în primă audiţie (dintre care peste 90 româneşti). Se poate vorbi şi despre o atracţie pentru repertoriul enescian la Iosif Conta, care a abordat aproape integral creaţiile simfonice, vocal - simfonice şi concertante ale acestuia, realizând şi înregistrări radiofonice şi de disc. Dacă a dirijat extrem de multă muzică românească la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Române, Iosif Conta a inclus şi în programele sale de turneu astfel de opusuri, pe care le-a prezentat publicului din întreaga lume alături de orchestre din Moscova, Sankt-Petersburg, Paris, Sofia, Roma, Bonn, Frankfurt, Izmir, Copenhaga, München, Salonic, Bratislava, Tokio etc.

Mărturiile celor care i-au fost colegi în radio vorbesc despre adevărate recorduri pe care le deţine Iosif Conta, ca fiind dirijorul cu cele mai multe ore de muzică înregistrate pe benzi sau pe discuri. Muzicologul Vasile Donose afirma: “Nu poate fi vorba, în cazul acestui maestru, numai de capacitatea sa de dăruire artistică, de gestica sa spectaculoasă (o strălucită îmbinare între eleganţă şi vigoare), de claritatea limbajului şi transparenţa sonoră, ci, poate în primul rând, este vorba de profunzimea gândului infiltrat în substanţa mesajului estetic, domeniu în care Iosif Conta coagulează într-o fericită sinteză experienţe şi stiluri ale marilor săi predecesori George Georgescu, Constantin Silvestri şi Theodor Rogalski. (...) El este, în mod sigur, genul de interpret pentru care realitatea obiectivă, materială, a partiturii nu poate fi relevantă auditoriului decât printr-un proces de recreare, de subiectivare (dacă se poate spune astfel) a lucrării, încât să dobândească pe de o parte o necesară restituire a spiritului şi substanţei emoţionale investite de către compozitor, iar pe de alta să fie clar conturată amprenta specifică a personalităţii sale.”

Ceea ce este remarcabil este faptul că Iosif Conta poate să participe în această toamnă la propria aniversare de 80 de ani dirijând el însuşi ceea ce a fost multe decenii “orchestra sa”, avându-l ca solist la pian chiar pe fiul său, la ora actuală şi el cunoscut dirijor.

1 comentariu

  • Tot respectul Domnule Conta!
    [membru], 22.03.2009, 23:52

    Imi pare nespus de rau ca nu am descoperit acest site mult mai devreme! Dar cum niciodata nu-i prea tarziu imi doresc sa fiu o navigatoare permanenta si avida de cunoastere.

    L-am cunoscut pe maestrul Iosif Conta in anii'74, la Galati, la un concert al unui prieten drag, Dan Atanasiu.

    Ma bucur mult ca am avut ocazia sa fiu in acea sala!

    Sanatate si toate cele bune!


Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus