La invitaţia Fundaţiei Raţiu, regizorul Corneliu Porumboiu se va afla la Londra cu ocazia avanpremierei londoneze a filmului său Poliţist, adjectiv care va deschide Festivalul de Film Românesc în data de 2 iulie. 2010 Filmul a fost cumpărat de distribuitorii britanici Artificial Eye şi urmează a fi lansat în cinematografele britanice la sfârşitul acestui an.
Intitulat Românesc, Adjectiv în onoarea filmului de deschidere, Festivalul de Film Românesc de la Londra are loc în perioada 2 - 4 iulie 2010 la Cinematograful Curzon Mayfair, din centrul Londrei. Toate proiecţiile vor fi urmate de sesiuni de discuţii cu publicul.
Alături de Corneliu Porumboiu, printre oaspeţii Fundaţiei Raţiu se numără actorul Victor Rebengiuc, regizorul Dan Piţa şi tânăra actriţă Ada Condeescu.
Actorul Victor Rebengiuc, deja un vechi prieten al Festivalului, revine la Londra pentru a participa la premierele peliculelor Medalia de onoare (2009) şi Faleze de nisip (1983).
Ada Condeescu, care şi-a făcut debutul în filmul lui Florin Şerban Eu când vreau să fluier, fluier, premiat anul acesta la Berlinală, se va întâlni cu publicul londonez în seara de închidere a festivalului.
Ca în fiecare an, printre lungmetrajele proiectate la Londra figurează şi un clasic românesc. Regizorul Dan Piţa va prezenta în premieră britanică proiecţia filmului său Faleze de nisip, o producţie a anilor '80, cenzurată şi interzisă de regimul comunist.
Tot în cadrul Festivalului vor fi proiectate şi o serie de scurtmetraje recente (Colivia de Adrian Sitaru, Nunta lui Oli de Tudor Jurgiu, "Muzica în sânge" de Alexandru Mavrodineanu), precum şi documentarul Drumul păsărilor de Klara Trencsenyi şi Vlad Naumescu.
Pe lângă proiecţiile din festival, Fundaţia Raţiu mai organizează şi o serie de evenimente conexe speciale, printre care:
- un masterclass în cadrul London Film School,
- o discuţie specializată pe marginea documentarului Noul val al filmului românesc,
- o prezentare în seria Culture Power însoţită de o expoziţie de fotografii şi documente din arhivele Securităţii despre grupul de rezistenţă anticomunistă condus de Toma Arnăuţoiu,
- precum şi proiecţia a patru documentare TVR din seria Reconstituiri produsă de Lucia Hossu Longin (Ion Raţiu - Domnul cu papion, Partizanii Libertăţii, Operaţiunea Grecia, Ministerul Adevărului).
Masterclass-ul susţinut de Corneliu Porumboiu cu studenţii de la London Film School va fi precedat de proiecţia primului său lungmetraj A fost sau n-a fost?, prin amabilitatea distribuitorilor britanici Artificial Eye.
Proiecţia specială a documentarului Noul val al filmului românesc (2008), de Marius Doicov şi Vincent Guyottot, face parte din programul Curzon Doc Days şi va fi urmată de o discuţie cu producătorul de film Dan Burlac, actriţa Anamaria Marinca şi criticul de film Magda Mihăilescu.
Proiecţia specială a documentarului Noul val al filmului românesc (2008), de Marius Doicov şi Vincent Guyottot, face parte din programul Curzon Doc Days şi va fi urmată de o discuţie cu producătorul de film Dan Burlac, actriţa Anamaria Marinca şi criticul de film Magda Mihăilescu.
Prezentarea Culture Power susţinută de Ioana Voicu-Arnăuţoiu, pe tema rezistenţei anti-comuniste din munţi, va fi urmată de proiecţia a două filme documentare pe aceeaşi temă: Partizanii Libertăţii şi Operaţiunea Grecia.
Proiecţia documentarului Ministerul Adevărului care ilustrează cenzura practicată în România comunistă şi povestea filmului Faleze de nisip, interzis imediat după lansare, va fi urmată de discuţii cu regizorul Dan Piţa, actorul Victor Rebengiuc şi istoricul Stejărel Olaru.
Printre oaspeţii speciali ai Festivalului se numără, de asemenea, antropologul Vlad Naumescu, scriitorul şi jurnalistul Liviu Antonesei, producătorul de televiziune Marian Voicu, curatoarea germană de film Verena von Stackelberg, precum şi criticul britanic de film Ian Haydn Smith.
Program
Vineri 2 iulie 2010, la ora 18.15 - Avanpremieră londoneză
Poliţist, adjectiv de Corneliu Porumboiu (Deschiderea oficială a Festivalului)
Proiecţia este urmată de o discuţie cu regizorul Corneliu Porumboiu
Sâmbătă 3 iulie 2010, la ora 15.00 - Premieră în Marea Britanie
Faleze de nisip de Dan Pizza
Proiecţia este urmată de o discuţie cu regizorul Dan Piţa şi actorul Victor Rebengiuc
şi la ora 17.45 - Premieră în Marea Britanie
Medalia de onoare de Călin Peter Netzer
Proiecţia este urmată de o discuţie cu actorul Victor Rebengiuc
Duminică 4 iulie 2010, la ora 15.00 - Premiere în Marea Britanie
Colivia de Adrian Sitaru (short)
Muzica în sânge de Alexandru Mavrodineanu (short)
Nunta lui Oli de Tudor Cristian Jurgiu (short)
Drumul păsărilor de Klara Trencsenyi şi Vlad Naumescu (documentar)
Proiecţia este urmată de o discuţie cu antropologul Vlad Naumescu
şi la ora 17.45 - Premieră londoneză
Eu când vreau să fluier, fluier de Florin Şerban
Proiecţia este urmată de o discuţie cu actriţa Ada Condeescu
Festivalul de Film Românesc din Londra este o iniţiativă independentă, prima de acest fel dedicată promovării cinematografiei naţionale în Marea Britanie.
Finanţarea şi organizarea Festivalului de Film Românesc este asigurată de Fundaţia Raţiu din Londra, în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei Bucureşti şi Cinematografele Curzon.
Mai multe detalii despre festival pot fi găsite aici.