iulie 2010
Cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF 2010) va avea loc în perioada 06 - 10 octombrie 2010. Fiind singurul festival internaţional de film din zona Moldovei, IIFF aduce la Iaşi regizori, actori, producatori şi distribuitori de film din România şi din străinătate, prezintă pelicule de Oscar sau înscrise în competiţia pentru Globurile de Aur sau a premiilor BAFTA, filme care au avut prima şi singura proiecţie în România, crează evenimente cinematografice în încercarea de a suplini parţial lipsa tot mai acută a sălilor de cinema şi de a readuce publicul în cinematografe. Alături desecţiunile competiţiei de lungmetraj, scurtmetraj, documentar, animaţie şi film experimental, festivalul de anul acesta va prezenta la Iaşi avanpremiere, retrospective şi evenimente cinematografice inedite dedicate tinerilor cineasti. Data limită de înscriere a filmelor selecţionate este 15 august 2010. iasifilmfest.ro
 
IIFF 2010 constituie mai mult decât un spaţiu pentru proiecţia filmelor. Avantajul IIFF este perioada de desfăşurare - luna octombrie - care asigură şansa festivalului de a prezenta publicului cele mai premiate şi mai lăudate filme din întreg anul.

"Organizăm IIFF pentru că vrem ca festivalul acesta din Moldova să reuşească să reimpulsioneze gestul atât de firesc al mersului la cinema, şi, în timp, dorinţa de a ne bucura şi a susţine cât mai concret şi asumat cultura cinematografică", spune Ciprian Alexandrescu, Preşedintele Festivalului. "Competiţia este dedicată debuturilor, întrucât scopul final al acestui festival tânăr este promovarea filmului independent românesc, a valorilor cinematografiei europene, dar şi universale, prin susţinerea tinerilor cineaşti", adaugă el.

Organizat de Asociaţia Română de Film Independent (ARFI) şi Capricorn & Capricorn Productions, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi şi cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, IIFF are ca obiectiv principal promovarea artei cinematografice, prin atenţia acordată filmelor de autor şi a celor independente, care să reflecte atât originalitatea şi libertatea de exprimare, cât şi a diverselor forme de limbaj cinematografic. Un festival eclectic, care nu discriminează, deschis tuturor genurilor (de la horror, la arthouse, de la pelicule de studio, la cele indie, de la documentar, la animaţie sau scurtmetraj) reflectă entuziasmul cinefil al realizatorilor.

Competiţia oficială
 
Competiţia oficială va aduce în prim-plan o selecţie reprezentativă a curentelor recente din cinematografia internaţională. Competiţia oficială are patru secţiuni - lungmetraj ficţiune, scurtmetraj ficţiune, documentar şi film de animaţie:

Competiţia de lungmetraj de ficţiune este deschisă cineaştilor care se află la început de carieră şi se va axa pe suflul proaspăt din cinematografia internă şi internaţională. Durata filmelor înscrise trebuie să fie de peste 60 minute. Lungmetrajele trebuie să fie debut cinematografic şi să fi fost realizate în ultimii doi ani.
 
Competiţia de scurtmetraj de ficţiune se adresează filmelor de orice gen, cu durata de maxim 30 de minute. Filmele trebuie să fi fost realizate în ultimii doi ani.
 
Pentru competiţia de animaţie, filmele trebuie să fi fost realizate în ultimii doi ani, pot aparţine oricărui gen, pot avea orice abordare artistică şi realizare tehnică, condiţia fiind să nu depăşească 30 de minute.
 
Filmele care vor fi înscrise în Competiţia de documentar trebuie să fi fost realizate în ultimii doi ani.
 
IIFF aduce şi anul acesta un proiect AltFel, o competiţie de filme experimentale şi pentru cine-amatori. Câştigătorul va primi distincţia publicului, Premiul CineFan.
 
Prefaţa este o secţiune necompetitivă, care va include filme premiate la alte festivaluri, avanpremiere şi filme cu o istorie recentă proprie.
 
Secţiunea Retrospective va prezenta filme semnate de o personalitate a cinematografiei internaţionale, iar Fabricat in pune focus pe filmele realizate de-a lungul anilor în România şi într-o ţară invitată.
 
Young Talents va aduce o selecţie de filme ale unor tineri cineaşti care se afla înaintea debutului în lungmetraj şi ale căror filme de scurtmetraj au fost premiate la festivaluri din România şi internaţionale.

Trei jurii internaţionale, formate din personalitaţi ale cinematografiei mondiale, vor decerna următoarele premii filmelor aflate în secţiunea Competiţie:
 
Trofeul IIFF, pentru cel mai bun film din competiţie
Premiul de regie
Cel mai bun scurtmetraj
Cel mai bun documentar
Cea mai buna animaţie.

Vor mai fi acordate:
Premiul publicului, pentru cel mai bun film AltFel, ales prin votul publicului
Premiul de excelenţă, acordat unei personalităţi a cinematografiei româneşti sau internaţionale.
 
Filmele înscrise în competiţie trebuie să fi fost produse în ultimii doi ani, suportul cinematografic să fie peliculă de 35 mm, Betacam SP, Blu-ray (cu excepţia secţiunilor de scurtmetraj, animaţie şi documentar, care pot fi înscrise doar pe suport Betacam SP, DV Cam, DVD şi Blu-ray). Toate filmele de lungmetraj vor fi prezentate în versiunea originală, cu subtitrare obligatorie în limba engleză şi traducere în limba română.
 
Filmele video şi secţiunea AltFel vor fi proiectate pe suport DVD. Nu există restricţii legate de genul filmului.

Pelicula, însoţită de lista de dialoguri (în limba engleză sau franceză), va fi expediată la adresa: OP 15 - CP 143 Bucureşti 053120, România. Data limită de primire a filmelor selecţionate în copie originală este 20 septembrie 2010. Materialele de presă şi publicitate pentru fiecare film selectat (20 de caiete de presă, cinci fotografii si zece afişe) trebuie să ajungă la sediul festivalului până la 20 septembrie 2010.

Reguli în vederea preselecţiei:

Pentru filmele propuse pentru Competiţie, formularul de înscriere completat integral trebuie trimis alături de un DVD, fotografii din film, listă de dialoguri, biografia, filmografia şi o fotografie a autorului, la sediul festivalului, până la 15 august 2010.

Adresa IIFF este: OP 15 - CP 143, Bucureşti 053120, România.

Comitetul de selecţie îi va informa pe toţi cei înscrisi de rezultatele preselecţiei, până la data de 30 august 2010.
 
IIFF 2009, prima ediţie

IIFF şi-a dovedit importanţa pentru cinema aducând o selecţie de excepţie, de peste 180 de filme, dintre care majoritatea s-au găsit pe listele celor mai importanţi critici. Filme importante, precum The Hurt Locker, câştigător a şase premii Oscar, printre altele, au avut prima şi singura proiecţie din România. Festivalul a avut premiere europene şi o competiţie de înalt nivel, filmele din competiţia IIFF figurând şi în competiţia pentru Globurile de Aur, premiile BAFTA sau Oscar producţii prezente şi premiate la cele mai importante festivaluri internaţionale, de la Sundance, Tribeca, la Cannes, Berlin sau Veneţia.
 


Personalităţile invitate în festival (Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Oliver Paulus, Stjepan Hundic, Bogdan Dreyer, Paolo Inamorato, Anamaria Marinca, Hilda Peter, Giuliano Domani, Peter Strickland, Necati Somnez, Zachary Oberzan, Ingrid Veninger, Simon Reynolds, Luminiţa Gheorghiu) au afirmat oportunitatea acestui eveniment. Mai mult decat un simplu festival de film, IIFF aduce întreaga zonă a Moldovei în centrul atenţiei, o zonă defavorizată din punct de vedere cultural dacă ne raportăm la valorile şi personalitaţile originare de aici.

 
Din echipa festivalului fac parte Ciprian Alexandrescu - Preşedintele Festivalului / Preşedinte ARFI, Marius Vlad - director executiv IIFF/ARFI, Emanuel Lăzărescu - directorul festivalului, Anca Grădinariu - director artistic şi selecţioner şi Valentino Rudolf - producătorul festivalului.

De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus