iulie 2010
O vară la cinema, 2010
Pentru că aerul nopţii şi comedia pot merge mână în mână, vă propunem în răcoarea serii, într-un loc pitoresc şi departe de zgomotul oraşului, un parcurs estival al comediei franceze de ieri şi de azi. Reîncepe Un été au cinéma, cu comedia în noapte şi picioarele în nisip, la Uranus 144.

Actriţele franceze sunt renumite mai ales pentru frumuseţe şi mister, trecându-se cu vederea c-au simţul umorului şi un talent real pentru comedie. Regăsiţi-o pentru o seară pe Catherine Deneuve, tânără şi frivolă, împreună cu sora ei Françoise Dorléac în Les Demoiselles de Rochefort sau pe Juliette Binoche ca make-up artist care îşi pierde avionul (şi capul) împreună cu Jean Reno în Décalage horaire. 30 ani după La Boom, Sophie Marceau revine ca mama încruntată din LOL, iar Vanessa Paradis se întoarce în faţa camerei de filmare pentru a-i suci capul lui Romain Duris în L'arnacoeur, film care deschide săptămâna O vară la cinema, după concertul KUMM.

Mai mult decât des fous rires, vă propunem o porţie bună de plăcere vizuală cu mica bijuterie animată Triplettes de Belleville, sâmbătă 31 iulie 2010. Dar adevărata surpriză a acestui an este alta. Redescoperit anul acesta pe croazetă, Pierre Etaix este unul dintre regizorii francezi cei mai originali şi inclasabili, căruia Festivalul de la Cannes 2010 i-a adus un omagiu binemeritat. Fundaţia Groupama Gan şi Fundaţia Tehnicolor aduc la Bucureşti unul dintre cele mai bune filme ale sale în copie restaurată. Retrăiţi deci pentru o seară Le grand amour, ca şi cum aţi fi în 1969, miercuri 28 iulie 2010 la Uranus 144. În ultima seară, nu rataţi concertul Mariei Răducanu, la ora 21.00!

Acces: Lângă Piaţa de Flori, tramvai 32 de la Piaţa Unirii (Mitropolie), staţie Piaţa Chirigiu.
Intrarea liberă!

Program

Sâmbătă 24 iulie 2010

21:00 Concert KUMM


 
22:30 L'arnacoeur / Hoţul de inimi
Regia: Pascal Chaumeil
Cu: Romain Duris, Vanessa Paradis
Franţa-Monaco, 2010
Durata: 1 oră 45'
Versiune franceză, subtitrat în engleză şi română


Fiica ta e cumva prietenă cu un nenorocit? Sora ta s-a împotmolit cumva într-o relaţie care o distruge? Există o soluţie radicală pentru toate astea - se numeşte Alex. Meseria lui: "distrugător" profesionist de cupluri. Metoda lui: seducerea. Misiunea: să transforme orice prieten într-un "fost". Dar Alex are o etică - să nu se ocupe decât de cuplurile în care femeia e nefericită. Aşadar, de ce ar încerca Alex să distrugă un cuplu fericit, de oameni bogaţi, în jur de 30 de ani, care urmează să se căsătorească într-o săptămână?

Duminică, 25 iulie 2010

21:30 OSS 117: Rio ne répond plus / Agentul OSS 117 - Acţiune în Rio
Regia: Michel Hazanavicius
Cu: Jean Dujardin, Alex Lutz, Walter Shnorkell
Franţa, 2009
Durata: 1 oră 41'
Versiune franceză, subtitrat în engleză şi română


La 12 ani după aventurile din Cairo, OSS 117 revine într-o nouă misiune care-l trimite la capătul lumii. Aflat pe urmele unui microfilm compromiţător pentru statul francez, cel mai celebru agent din Hexagon va trebui să facă echipă cu cea mai seducătoare agentă a Mossad-ului pentru a pune mâna pe un ofiţer nazist. De pe plajele însorite din Rio în luxuriantele păduri amazoniene, din cele mai adânci catacombe în vârful statuii lui Iisus, habarnistul Hubert Bonisseur de la Bath va bifa o mulţime de aventuri care mai de care mai periculoase.

Luni 26 iulie 2010

21:30 Gazon maudit
Regia: Josiane Balasko
Cu: Victoria Abril, Josiane Balasko, Alain Chabat
Franţa, 1995
Durata: 1 oră 50'
Versiune franceză, subtitrat în engleză şi română


Laurent şi Loli sunt un cuplu fericit, burghez dintr-un orăşel din Sud. Într-o zi, Marijo are probleme cu rulota sa chiar în faţa casei celor doi. Laurent şi Marijo au un singur lucru în comun: ambilor le plac femeile...

Marţi, 27 iulie 2010

21:30 Décalage horaire / Decalaj orar
Regia: Danièle Thompson
Cu: Jean Reno, Juliette Binoche, Sergi López
Franţa-Marea Britanie, 2002
Durata: 1 oră 31'
Versiune franceză, subtitrat în engleză şi română


Sala de aşteptare a unui aeroport este locul de întâlnire al lui Felix - om de afaceri celibatar care are timp doar pentru muncă, cu Rosa - o esteticiană care tocmai şi-a părăsit logodnicul violent. Ea - vorbăreaţă şi extrovertită - vrea să plece în Mexico la clasa Economic. El - rezervat şi tăcut - călătoreşte la Business de la New York la München. Amândoi sunt blocaţi în aeroport timp de câteva ore din cauza unei greve...

Miercuri, 28 iulie 2010

21:30 Le grand amour / Marea iubire
Regia: Pierre Etaix
Cu: Pierre Etaix, Annie Fratellini
Franţa, 1969
Durata: 1 oră 27'
Versiune franceză, subtitrat în română


Pierre e căsătorit cu Florence. Totul merge bine în casă şi la muncă. Director într-o uzină a socrului său, Pierre îşi petrecere zilele semnând cecuri, iar serile în faţa televizorului sau la socri. Anii trec monoton, dar când soseşte o secretară nouă, tânără, Pierre se îndrăgosteşte şi începe să viseze.

Joi, 29 iulie 2010

21:30 Ma vie en l'air / Viaţa mea în aer
Regia: Rémi Bezançon
Cu: Vincent Elbaz, Marion Cotillard
Franţa, 2005
Durata: 1 oră 40'
Versiune franceză, subtitrat în engleză şi română


Instructor într-o companie aeriană, Yann Kerbec evaluează capacităţile piloţilor pe simulatoarele de zbor în condiţii extreme. Există însă o problemă: îi e frică de avion - o panică ce are legătură cu naşterea lui şi care, în tinereţe, l-a împiedicat să o urmeze pe femeia vieţii lui până la capătul lumii.

Vineri, 30 iulie 2010

21:30 Les vacances de Mr. Hulot / Vacanţa domnului Hulot
Regia: Jacques Tati
Cu: Jacques Tati, Nathalie Pascaud, Micheline Rolla
Franţa, 1953
Durata: 1 oră 36' - Film fără dialoguri


Toată lumea ştie că vacanţa nu e pentru distracţie. Toată lumea ştie, mai puţin domnul Hulot care, ca un evantai, cu pipa în colţul gurii, ia viaţa cu tot ce-i scoate în cale. Cu vechea lui maşină Salmson, domnul Hulot dă peste cap în mod scandalos liniştea estivală a turiştilor care s-au instalat cu obiceiurile lor turistice într-o mică staţiune balneară de pe coasta Atlanticului.

Sâmbătă, 31 iulie 2010

21:00 Les Triplettes de Belleville / Tripletele din Belleville
Regia: Sylvain Chomet
Film de animaţie
Franţa-Belgia-Canada-Marea Britanie, 2003
Durata: 1 oră 20'
Versiune franceză, subtitrat în română


Ideea genială a doamnei Souza - să-i ofere o bicicletă nepotului său - a dat mult mai multe rezultate decât se aştepta. «Mafia franceză» din Québec, punând ochii pe viitorul campion ciclist, îl răpeşte. Doamna Souza, însoţită de trei doamne în vârstă, va trebui să înfrunte multe pericole pentru a-l salva pe nepot.

22:30 LOL - Laughing Out Loud
Regia: Lisa Azuelos
Cu: Sophie Marceau, Christa Theret, Jérémy Kapone
Franţa, 2008
Durata: 1 oră 43'
Versiune franceză, subtitrat în engleză şi română


LOL - aşa o strigă prietenii pe Lola. Totuşi, când se întoarce din vacanţă, Lola nu e prea veselă. Arthur, prietenul ei, o provoacă spunându-i că tocmai a înşelat-o pe timpul verii. Iar gaşca de prieteni au tendinţa de a complica totul. La fel ca şi mama ei, Anne, cu care dialogul a devenit imposibil. Că părinţii ei au divorţat e un lucru. Dar că Anne îşi tratează adolescenta ca şi cum ar fi un copil, minţind-o în legătură cu lucruri esenţiale, de exemplu că se întâlneşte în secret cu fostul soţ ori că se lasă agăţată de un poliţist... asta e cu totul altceva! În acelaşi timp, Anne se întreabă ce s-a putut întâmpla cu fetiţa ei, odinioară atât de ascultătoare...

Duminică, 1 august 2010

21:00 Concert Maria Răducanu

22:30 Les demoiselles de Rochefort / Domnişoarele din Rochefort
Regia: Jacques Demy, Agnès Varda
Cu: Catherine Deneuve, Françoise Dorléac, Michel Picolli
Franţa, 1967
Durata: 2 ore
Versiune franceză, subtitrat în engleză şi română


Delphine şi Solange sunt două gemene de 25 de ani, fermecătoare şi spirituale. Delphine, blondă, dă lecţii de dans. Solange, roşcată, dă lecţii de muzică. Amândouă trăiesc cu capul în muzică aşa cum altele trăiesc cu capul în nori şi visează să întâlnească marea dragoste la colţul străzii.

Eveniment organizat de Ambasada Franţei şi Institutul Francez cu susţinerea Groupama Asigurări şi powered by Radio Guerilla.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus