Când a fost inaugurat pentru presă noul megaplex Sun Plaza, cei din stafful Cinema City ne-au pregătit înaintea filmului un calup de trailere de la următoarele premiere. Iar printre ele era Knight and Day. Pe ecranul gigantic, cu atâtea cascadorii şi prim-planurile numai bune să-ţi aşezi obrazul pe ele, Tom Cruise avea o forţă atât de magnetică, încât realizai de ce actorul este vedetă planetară.
Filmul acesta de super acţiune te ţine cu sufletul la gură de la început până la sfârşit. Are multe locuri, are o muzică minunat de discretă, cascadorii inedite, demne de premiat şi, deloc neglijabil, mult, mult umor.
Regizorul James Mangold a trecut cu bine prin mai multe genuri cinematografice, inclusiv printr-un musical încununat cu Glob de Aur şi Oscar. Însă pelicula aceasta ni-l arată la maximul său potenţial. Blockbusterului plin de vedete, efecte, cascade, filmări în străinătate nu prea ai ce să îi reproşezi. Film-locomotivă de mare studio, cu o echipă imensă de stăpânit, cu două vedete în mare formă fizică, Cameron Diaz şi Tom Cruise care se potrivesc perfect.
Dacă aţi văzut (şi v-a plăcut) True Lies, ştiţi - parţial - la ce să vă aşteptaţi şi aici. Căci, ca în filmul mai vechi, protagonistul este uns cu toate alifiile, este imbatabil, agent CIA care nu dă greş în misiuni. El face la un moment dat echipă cu o năucă (ţipă mult ca Goldie Hawn în Bird on a Wire) care trebuie să se descurce după ritmul lui trepidant. Şi, la fel, care descoperă pe parcurs că îi place... Însă filmul depăşeşte mult şi ca acţiune, şi ca efecte, şi ca umor True Lies. Să sperăm că se va vedea asta şi la încasări.
Aproape fiecare scenă de acţiune (foarte bine filmată) are declicul ei cu comic de situaţie sau verbal. Scenariu brici din acest punct de vedere. Actori foarte alerţi şi buni. Veţi vedea, Cruise are o mimică de comedie, chiar obţine gagul.
De câţiva ani cascadoriile se bat în inventivitate cu efectele speciale. Mereu se urmăreşte să se meargă mai departe, mai mult, mai bine. Iar aici aveţi la ce să vă uitaţi din acest punct de vedere. Ilara scenă de la început cu bătaia din avion (văzută la un moment dat şi din exterior - interesant!), mai ales că e filmată în paralel cu gângurelile ei romantice din toaletă, nu este decât blândul început. Pe o autostradă ea merge în maşină, iar pentru că cei din faţă au fost împuşcaţi, trebuie să se întindă de acolo de unde este ca să conducă. Pe care cad tot felul de chestii. Inclusiv eroul. Şi chiar merită urmărită cu atenţie cum este montată această urmărire, cu apariţiile şi dispariţiile lui prin aer. Apoi o maşină se răsuceşte şi trece razant peste el care stă întins pe tavanul maşinii în viteză. Ei pe motocicletă, cu ea în braţele lui, întoarsă şi trăgând din mers, printre viraje spre urmăritorii din spate. Foarte sexy! O scenă de bătaie în ultimul vagon din tren care are ceva din Hitchcockul din The Lady Vanishes, cu diferenţa că aici asasinul încearcă să nu cadă şi să se ţină de nişte cârnaţi. Inclusiv o cursă printre taurii de pe străzile Pamplonei. Da, ok, poate că vă veţi gândi la Mission: Impossible (mai ales că e acelaşi protagonist), dar aici e mult mai mult de atât.
De ce merită să vedeţi şi acest film?
Pentru că el are pe telefon ultimul răcnet de tehnologie Microsoft, probabil Deep Zoom. Pentru cum sunt filmate scenele cu ea drogată. Pentru un pur moment Bond, pe o insulă, cu el la bustul gol ieşind din mare şi ea într-un minuscul costum roşu. Pentru un traficant spaniol cu ochi frumoşi (Jordi Mollá de care o să mai auzim). Pentru naturaleţea numai a acestei actriţe, credibilă doar într-o cămaşă albă, dar şi într-un sacou cu gulerul ridicat de la un pantaior business. Pentru Salzburgul prin care se aleargă, cu abaţia de 1000 de ani în fundal. Pentru un foarte nostim final. Şi, deloc în ultimul rând, pentru leit-motivul muzical, un tango care dă un accent în plus de senzualitate, o foarte bună idee de contrapunct la toată violenţa, o metaforă perfectă pentru relaţia lor doi paşi înainte, unul înapoi.
Dacă nu ar fi avut o burtă mică şi ar fi fost cu 10 minute mai scurt, ar fi fost perfect. Dar, oricum, de colecţie.