august 2010
Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, 2010
Prima ediţie a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară se ve deschide duminică, 5 septembrie 2010, cu un fragment din lung-metrajul de debut al regizorului Silviu Purcărete, Undeva la Palilula. Cele 20 de minute din filmul lui Purcărete ce vor putea fi vizionate în Port Cetate reprezintă o avanpremieră mondială, pelicula aflându-se încă în post-producţie. Protagonistul filmului este Serafim, proaspăt absolvent al Şcolii de Medicină, care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula - un sanatoriu-lazaret, spital improbabil, clinică ginecologică într-un loc unde nu se naşte nici un copil. Filmul urmăreşte periplul doctorului Serafim prin Palilula, pe perioada mai multor ani şi anotimpuri.

"Palilula nu e nicăieri, adică e pretutindeni. Este o mică insulă din câmpia valahă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate, unde nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu-adevărat (...). La Palilula nu se naşte nici un copil. La Palilula, tineri sau bătrani, adulţii nu au trecut de pragul copilăriei; Palilula este un teren al jocului tardiv. Palilula este Infernul cu miros de Paradis. Palilula este Paradisul mistuit de flăcările Infernului", spune Silviu Purcărete despre filmul său.

Din distribuţia filmului fac parte actori români de renume precum Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Ilie Gheorghe, Ofelia Popii şi Ioana Crăciunescu. Rolul principal este jucat de actorul Teatrului Maghiar din Cluj - Dimeny Aron, cunoscut publicului cinefil din filmele maghiare Fateless, în regia lui Lajos Koltai (ecranizarea romanului omonim de Imre Kertesz), şi Mansfeld, de Andor Szilágyi. De asemenea, publicul îl va putea revedea într-un rol principal pe Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, rămas în memoria multor cinefili pentru interpretarea rolului Nilă din filmul Moromeţii de Stere Gulea. Horaţiu Mălăele şi Marius Manole întregesc o distribuţie care numără peste 50 de actori, majoritatea provenind de la teatrele cu care Silviu Purcărete a colaborat în ultimii ani, din Sibiu, Craiova, Cluj-Napoca şi Iaşi.


Scris şi regizat de Silviu Purcărete şi produs de Libra Film, Undeva la Palilula a câştigat, în 2006, finanţare la concursul de scenarii organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei. Scenariul a fost apreciat şi la nivel internaţional, câştigând, în 2005, Premiul Balkan Fund al Festivalului de Film de la Salonic. Bugetul filmului este de aproximativ 1.800.000 de euro. Premiera filmului va avea loc în toamna lui 2011.


Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este organizat de Asociaţia Film România (AFR) şi Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu" cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Consiliului Judeţean Dolj, Institutului Cultural Român, Primăriilor Calafat şi Cetate.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus