octombrie 2010
Zilele Filmului de Limbă Spaniolă, 2010
Institutul Cervantes din Bucureşti vă invită la Zilele Filmului de Limbă Spaniolă (8-14 octombrie 2010, Cinema Studio, Bd. Magheru 29, Bucureşti)

Noua ediţie a Zilelor Filmului de Limbă Spaniolă prezintă de-a lungul unei săptămâni 11 producţii cinematografice din ultimul deceniu, realizate în Spania sau America de Sud, câştigătoare a numeroase distincţii naţionale şi internaţionale, de la Premiile Goya la Premiul Criticii în cadrul Festivalului de la Cannes. Poveşti despre muzicieni de altădată, emigranţi, periferii ale marilor oraşe, suflete în căutarea dragostei neîmplinite sau copii în pragul unor experienţe-limită - selecţia de pelicule din acest an trasează un tablou complex al direcţiilor cinematografice din lumea hispanofonă.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc vineri, 8 octombrie, la ora 19:00, cu proiecţia filmului El silencio antes de Bach / Liniştea de dinainte de Bach, regia Pere Portabella. Vor lua cuvântul criticul de film Magda Mihăilescu  - membru în consiliul de conducere al Uniunii Cineaştilor şi Juan Carlos Vidal, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti.

Peliculele fac parte din Filmoteca Ministerului de Afaceri Externe şi Cooperare al Spaniei. Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrare în limba română. Evenimentul este organizat în colaborare cu Uniunea Cineaştilor din România, cu sprijinul Filmotecii Ministerului de Afaceri Externe şi Cooperare al Spaniei, al New Multimedia Solutions şi FunDeal.ro. Biletele se vor pune în vânzare la Cinema Studio (Bd. Magheru 29) începând cu data de luni, 4 octombrie 2010.

Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi contacta la [email protected] şi la tel. 021-2102737.


Program
 
Vineri, 8 octombrie 2010, ora 19:00
 
El silencio antes de Bach / Liniştea de dinainte de Bach
Regia: Pere Portabella
Spania-Germania, 2007, 102´
Scenariul: Pere Portabella, Carles Santos, Xavier Albertí
Cu: Alex Brendemühl, Féodor Atkine, Christian Brembeck
voice over: spaniolă-germană-catalană, subtitrare în limba română
Sinopsis: Johann Sebastian Bach se mută cu familia la Leipzig. A fost chemat aici ca să ocupe postul de cantor la Şcoala Sf. Toma. Creştin practicant şi capabil să lucreze până la epuizare, Bach e altminteri modest, iar poziţia lui socială - departe de a fi privilegiată. Pornind de la acest pretext, aproape anecdotic, povestea se dezvoltă pe o structură în care se regăsesc arta, istoria şi, mai ales, munca şi disciplina pe care le presupune creaţia muzicală, împreună cu neînsemnatele activităţi din jurul ei.

Premii: Premiul special al Juriului - Festivalul Internaţional de Film de la Gijón


 

Sâmbătă, 9 octombrie 2010, ora 18:00
La Bicicleta /  Bicicleta
Regia: Sigfrid Monleón
Spania, 2006, 98´
Scenariul: Martín Román, Sigfrid Monleón
Cu: Sancho Gracia, Pilar Bardem, Bárbara Lennie, Javier Pereira, Alberto Ferreiro
v.o.: spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Ramón, un băiat de 12 ani, se duce la un vechi atelier de biciclete să repare o roată. Acolo îl întâlneşte pe un bătrân numit Mario, fost ciclist amator, şi rămâne fascinat de o bicicletă pe care tocmai a asamblat-o din piese de diferite modele. Bătrânul se hotărăşte să i-o dea în dar.

 
Sâmbătă, 9 octombrie 2010, ora 20:00
Frio sol de invierno / Soare cu dinţi
Regia şi scenariul: Pablo Malo
Spania, 2004, 97´
Cu: Unax Ugalde, Javier Pereira, Marisa Paredes, Marta Etura, Raquel Pérez, María Jesús Valdés
v.o.: spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Adrian, la cei 25 de ani ai săi, în dimineaţa când se externează din spitalul  de boli mintale, simte cum viaţa i se năruieşte la aflarea veştii că tatăl lui a hotărât să trăiască departe de el. Într-un alt capăt al oraşului, Gonzalo caută o scăpare dintr-un mod de viaţă care-l copleşeşte. Noaptea în care drumurile celor doi se întâlnesc va constitui începutul a ceva ce niciunul din ei nu-şi putea imagina.
Premii: Premiul Goya pentru debut regizoral



Duminică, 10 octombrie 2010, ora 18:00
Un oso rojo / Ursul roşu
Regia şi scenariul: Adrián Caetano
Argentina-Spania-Franţa, 2002, 94´
Cu: Julio Chávez, Soledad Villamil, Luis Machin, René Lavand, Enrique Liporace
v.o.: spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Deşi doar Oso le ţine şirul, au trecut şapte ani de când a fost închis pentru crimă şi jaf armat. Fiica lui, Alicia, împlinea un an în ziua jafului, iar Natalia, soţia lui, probabil nu l-a iertat niciodată. Acum, când iese în stradă, eliberat condiţionat, Oso se gândeşte că, cine ştie, o poate lua de la capăt. Ca un western urban, Un oso rojo trasează destinul unui justiţiar marginal în cruciada reală a unei suburbii din Buenos Aires.
Premii: Condorul de Argint - Cel mai bun actor (Asociaţia Criticilor de Film din Argentina)


Duminică, 10 octombrie 2010, ora 20:00
El abuelo / Bunicul
Regia: José Luis Garcí
Spania, 1998, 147´
Scenariul: José Luis Garci, Horacio Valcárcel
Cu: Fernando Fernán Gómez, Cayetana Guillén Cuervo, Rafael Alonso
v.o.: spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Început de secol XX, într-o mică vilă din nord. Lumea se întreabă: "Onoarea de familie... Ce înseamnă?". Don Rodrigo de Arista Potestad, conte de Albrit, Señor de Jerusa şi de Polán, credea că ştie. Până când s-a întors din America bătrân, aproape orb şi falit. Odată cu moartea singurului său fiu, află cu amărăciune că una dintre cele două nepoate e ilegitimă, nu poartă nobilul sânge al familiei.
Premii: Premiul Goya pentru cel mai bun actor, cel mai bun film, cel mai bun scenariu, Cercul Scriitorilor de Film din Spania


Luni, 11 octombrie 2010, ora 18:00
Bolivia / Bolivia
Regia şi scenariul: Adrián Caetano
Argentina, 2001, 80´
Cu: Freddy Flores, Rosa Sánchez, Óscar Bertea
v.o.: spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Freddy emigrează la Buenos Aires în căutarea unei vieţi mai bune. În ţara lui natală, Bolivia, îşi lasă familia. Şi totuşi, capitala argentiniană nu e paradisul la care visa Freddy, cu atât mai puţin pentru imigranţi ilegali ca el, însă reuşeşte să-şi găsească de lucru ca bucătar într-un restaurant.
Premii: Premiul Criticii - Festivalul de la Cannes,  Cel mai bun film latino-american - Festivalul de la San Sebastián - Menţiunea specială a Juriului, Festivalul de la Huelva - Premiul Criticii, Festivalul de la Rotterdam - Premiul Fipresci, Festivalul de la Londra

 
 

Luni, 11 octombrie 2010, ora 20:00
El silencio antes de Bach / Liniştea de dinainte de Bach
 
Marţi, 12 octombrie 2010, ora 18:00
En la ciudad de Sylvia / În oraşul Silviei
Regia şi scenariul: José Luis Guerín
Spania-Franţa, 2007, 90´
Cu: Pilar López de Ayala, Xavier Lafitte
v.o.: franceză - spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Un bărbat se întoarce la Strasbourg, acolo unde s-a îndrăgostit nebuneşte în urmă cu patru ani, ca să-şi caute iubita şi să recâştige acel moment magic. E vară. Tânărul străin rătăceşte pe străzi suprinzând şi desenând gesturi şi expresii prinse la întâmplare. În căutarea unei femei...
Premii: ACE - Mejor director / Cel mai bun regizor


 

Marţi, 12 octombrie 2010, ora 20:00
Intacto / Intacto
Regia: Juan Carlos Fresnadillo
Spania, 2001, 108´
Scenariul: J. C. Fresnadillo, Andrés M. Koppel
Cu: Leonardo Sbaraglia, Eusebio Poncela, Mónica López, Antonio Dechent
v.o.: spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Federico a supravieţuit unui cutremur. Are puterea de a le schimba soarta celor din jurul său: are "darul". Ani mai târziu, Federico crede că a întâlnit în Tomás, supravieţuitorul unui accident de avion, instrumentul răzbunării lui, pentru a se întoarce la Casino şi a-l înfrunta pe Zeul Hazardului. Totul merge bine până când o poliţistă obsedată de moartea familiei ei într-un accident de maşină îi urmăreşte pe Tomás şi Federico, încercând să afle ce se ascunde în spatele acestei reţele de jocuri clandestine, în care moartea şi soarta se confundă.
Premii: Cel mai bun montaj, Premiul de debut pentru cel mai bun actor, Cercul Scriitorilor de Film din Spania, Premiul Goya pentru debut regizoral şi premiul de debut pentru cel mai bun actor


Miercuri, 13 octombrie 2010, ora 18:00
Postales de Leningrado / Vederi din Leningrad
Regia şi scenariul: Mariana Rondón
Venezuela, 2007, 93´
Cu: Laureano Olivares, Greisy Mena, William Cifu
v.o.: spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: O poveste narată cu vocea şi privirea unei fetiţe care retrăieşte experienţele guerilei venezuelene din anii '60. Marcela îşi întâlneşte la munte vărul, pe Teo, aşteptând ca părinţii lor, membrii ai guerilei, să vină după ei. Între timp, amândoi reconstituie din imaginaţie aventurile pe care le-au auzit de la părinţi.
Premii:Cel mai bun film - Festivalul de la Biarritz, Premiul special al Juriului pentru debut regizoral - Festivalul de la Sao Paulo


Miercuri, 13 octombrie 2010, ora 20:00
En la ciudad sin limites / În oraşul fără limite 
Regia: Antonio Hernández
Spania, 2002, 102´
Scenariul: Antonio Hernández, Enrique Brasó
Cu: Leonardo Sbaraglia, Fernando Fernán Gómez, Geraldine Chaplin, Adriana Ozores
v.o.: spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Victor tocmai a ajuns la Paris, unde întreaga lui familie s-a reunit la căpătâiul tatălui bolnav. Într-o zi, îşi surprinde părintele aruncându-şi pastilele şi îmbrăcându-se pe ascuns, în încercarea de a fugi din spital. Mişcat de singurătatea bătrânului, Victor îi câştigă încrederea şi se transformă în complicele său.
Premii: Premiile Goya - Cea mai bună actriţă, cel mai bun scenariu



Joi, 14 octombrie 2010, ora 18:00
La Bicicleta/ Bicicleta
 
Joi, 14 octombrie, ora 20:00
Camino / Camino
Regia şi scenariul: Javier Fesser
Spania, 2008, 143´
Cu: Nerea Camacho, Carmen Elías, Mariano Venancio, Manuela Vellés, Ana Gracia
v.o.: spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Pamplona, iunie 2001. Camino (Nerea Camacho), o fetiţă dulce şi drăguţă în vârstăde 11 ani, îşi trăieşte ultimele clipe într-un salon de spital. Inspirat din întâmplări reale, Camino este o aventură emoţională având în centru o copilă ce se confruntă, în acelaşi timp, cu două experienţe cu totul noi pentru ea: dragostea şi moartea.
Premii: Şase premii Goya

 


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus