octombrie 2010
Zilele Filmului Norvegian la Bucureşti, 2010
Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti, împreună cu Institutul Cultural Român (ICR), are plăcerera de a vă invita la Zilele Filmului Norvegian. Evenimentul are loc în Bucureşti, la sediul ICR (str. Aleea Alexandru, nr. 38), în perioada 27-29 octombrie 2010.

Filmele norvegiene şi noul val din cinematografia românească au o trăsătură comună importantă, aceea că ambele au devenit neobişnuit de populare şi apreciate, atât în cadrul festivalurilor de film, cât şi în cinematografe. Noul mileniu a adus o schimbare semnificativă în cinematografia norvegiană: globalizarea. Totul a început cu nominalizarea la Oscar a filmului Elling, urmat de alte filme artistice şi documentare bine primite pe plan internaţional.

Zilele Filmului Norvegian speră să ofere publicului român o perspectivă asupra noului val din cinematografia norvegiană, aşa numitul Norwave. Reprezentative pentru noul val, cele cinci filme alese pentru a fi proiectate în Bucureşti vor fi precedate de un seminar, moderat de către criticul de film Andrei Gorzo, cu tema noile tendinţe şi ambiţii ale filmelor norvegiene. Invitatul Ambasadei este domnul Jan Erik Holst, responsabil de proiectele culturale internaţionale ale Institutului Norvegian de Film. În cadrul seminarului, el va discuta cu critici români de film, profesionişti din industria cinematografică, spectatori şi jurnalişti. Seminarul va fi organizat la Institutul Cultural Român, miercuri, 27 octombrie, ora 18:00.

Proiecţiile de film vor începe la ora 18.00 şi la ora 20.00, iar filmele vor avea subtitrare în limba română şi engleză. Intrarea este liberă.

Program vizionare:

Miercuri, 27 octombrie 2010
18.00 Seminar
19:30 Mannen som elsket Yngve / Omul care l-a iubit pe Yngve

Joi, 28 octombrie 2010
18.00 Upperdog
20.00 Elling

Vineri, 29 octombrie
18.00 Det største I verden / Cel mai mare din lume
20.00 North / Nord

Mannen som elsket Yngve / Omul care l-a iubit pe Yngve (2008)
Dramă, Norvegia, 99'

Regizor: Stian Kristiansen
Distribuţie: Rolf Kristian Larsen (Jarle Klepp), Arthur Berning (Helge), Ole Christoffer Ertvåg (Yngve), Ida Elise Broch (Cathrine)
Scenariu: Tore Renberg

Un film neaşteptat de încântător, Mannen som elsket Yngve spune irezistibila poveste a maturizării, captând cu sensibilitate atât cinismul, cât şi inocenţa auto-descoperirii. O interpretare remarcabilă şi o naraţiune solidă i-au permis regizorului Stian Kristiansen să realizeze un film memorabil.

Noiembrie 1989. Căderea Zidului Berlinului. În oraşul Stavanger, Jarle Klepp (17 ani) nu are de unde să ştie că totul este pe cale să se schimbe. Până acum a avut tot ce şi-ar fi putut dori: cea mai bună prietenă din lume şi cel mai simpatic amic. În curând vor lansa împreună o nouă formaţie de muzică punk. Dar un nou băiat vine în clasa lor, Yngve, iar faptul că nu pare să semene cu nimeni altcineva îl uimeşte şi tulbură pe Jarle. Confuz, realizează că întâlnirile sale cu Yngve devin tot mai dese, chiar dacă asta presupune să facă lucruri care altfel îi displac, precum să joace tenis sau să asculte Duran Duran. Încet, dar sigur, Jarle îi va dezamăgi pe toţi cei apropiaţi şi va afla ce înseamnă singurătatea.

Distincţii:
2008 Festivalul Internaţional de Film din Norvegia, Haugesund: Amanda: Cel mai bun film pentru copii şi tineret
2008 Festivalul Internaţional de Film din Norvegia, Haugesund: Amanda: Cel mai bun regizor
2008 Festivalul Internaţional de Film din Norvegia, Haugesund: Amanda: Cel mai bun film
2008 Zilele Filmului Nordic, Lübeck, Germania: Marele Premiu
2009 Outfest Los Angeles: Marele premiu al juriului pentru lung metraj

Upperdog (2009)
Comedie, Norvegia, 100'

Regizor: Sara Johnsen
Distribuţie: Mads Sjøgård Pettersen, Agnieszka Grochowska, Hermann Sabado, Bang Chau, Ole Paus, Kjersti Holmen, Yngvild Stæen Grotmol, Birgitte Victoria Svendsen, Tone Danielsen, Magnus Bjørnstad
Scenariu: Sara Johnsen

Upperdog este o tragi-comedie vibrantă despre relaţii între oameni care tânjesc unii după alţii, şi care îşi caută iubirea. Vulnerabilitatea lor este abordată deopotrivă cu lejeritate şi gravitate. Cu un fler narativ sofisticat, echipa din spatele filmului Upperdog a reuşit să redea o poveste amuzantă şi emoţionată dintr-o Norvegie contemporană.

Copii fiind, fraţii vitregi Axel şi Yanne sunt daţi spre adopţie în Norvegia. El este adoptat de către o familie înstărită, iar indulgenţa părinţilor îl transformă într-un tânăr răsfăţat, care încearcă să îşi ascundă trecutul tulbure mimând indiferenţa. Prin contrast, sora sa, Yanne, înfiată de o familie cu resurse modeste, îşi aminteşte de drumul spre Norvegia şi de despărţirea de fratele său, dar nu ştie unde să îl caute.

Drumurile celor doi fraţi se vor intersecta mai târziu, iar în această revedere un rol important îl joacă Maria, prietena poloneză a lui Yanne.

Distincţii:
2010 Festivalul Filmului Nordic, Rouen: Marele Premiu al juriului

Elling (2001)
Dramă, Norvegia, 90'
Regizor: Petter Næss
Distribuţie: Per Christian Ellefsen, Sven Nordin, Per Christensen, Jørgen Langhelle, Marit Pia Jacobsen
Scenariu: Axel Hellstenius

Elling este o poveste caldă şi plină de umor. După un stagiu de doi ani la Centrul de Tratament Broynes, Elling este hotărât să revină la aşa numita lume-reală. Împreună cu colegul său mai cu picioarele pe pământ, Kjell Bjarne, primeşte permisiunea de a se muta într-un apartament din Oslo, cu condiţia să aibă grijă de propria sa persoană.

Aventurile prin care vor trece cei doi prieteni, relaţiile pe care le stabilesc, situaţiile cu care se confruntă la tot pasul, îi forţează pe cei doi tineri să se maturizeze şi să se aventureze în viaţă.

Distincţii:
2001 Zilele Filmului Nordic, Lübeck: Premiul Interfilm
2001 Săptămâna Internaţională a Filmului, Würzburg: Premiul juriului
2001 Premiile Academiei Americane de Fim, Cel mai bun film străin: nominalizare
2001 Festivalul Filmului Nordic, Rouen, Franţa: Premiul juriului
2001 Festivalul Internaţional de Film Seattle, USA: Cel mai bun film
2001 Festivalul Internaţional de Film Varşovia: Premiul juriului

Cel mai mare din lume / Det største I verden (2001)
Dramă, Norvegia, 114'

Regizor: Thomas Robsahm
Distribuţie: Herborg Kråkevik, Kirsti Stubø, Jesper Langberg, Thomas Hanzon, Mads Ousdal, Henrik Mestad, Hildegun Riise
Scenariu: Siri Senje

Filmul este bazat pe unul din principalele romane ale literaturii norvegiene - Fiica pescarului - scris de laureatul Premiului Nobel pentru literatură, Bjørnstjerne Bjørnson. Filmul este o comedie plină de farmec, care se desfăşoară în cel mai spectaculos, sălbatic şi dramatic peisaj norvegian. Prezentarea filmului doreşte să marcheze şi centenarul morţii lui B. Bjørnson.

Acţiunea filmului se situează undeva la mijlocul secolului al XIX-lea, în centrul său fiind Petra, o tânără îndrăzneaţă, dar lipsită de protecţia unei figuri paterne. Dintr-o combinaţie de pasiune romantică şi dorinţă de libertate, Petra se trezeşte logodită cu trei tineri din oraşul ei de origine. Nevoită să îşi părăsească locuinţa, Petra porneşte spre Copenhaga, dar îşi va încheia călătoria mai devreme, în casa parohială a unui preot văduv danez şi a fiicei acestuia. O prietenie strânsă, dar nu lipsită de încercări, le va lega pe cele două femei. Dar această relaţie este pusă la grea încercare în momentul în care îşi dau seama că iubesc acelaşi bărbat.

North / Nord (2009)
Dramă, Norvegia, 79'

Regizor: Rune Denstad Langlo
Distribuţie: Anders Baasmo Christiansen, Kyrre Hellum, Marte Aunemo, Mads Sjøgård Pettersen, Lars Olsen, Astrid Solhaug, Even Vesterhus, Ragnhild Vannebo, Celine Engebrigtsen
Scenariu: Erlend Loe

Câştigător al Marelui Premiu la Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2009, Nord este o comedie romantică. Este povestea unui atlet pe nume Jomar Sine care, după o perioadă de depresie, se autoizolează într-o existenţă singuratică şi tristă. Călare pe un snow-mobil, Jomar porneşte într-o călătorie stranie şi dramatică spre îndepărtatul Nord, unde fosta lui prietenă locuieşte împreună cu fiul lor, despre a cărui existenţă abia a aflat.

Întreaga sa călătorie se transformă într-o experienţă ciudată, iar oamenii întâlniţi, şi ei la fel de confuzi precum Jomar, îl vor forţa să îşi continue călătoria spre realitate.

Distincţii:
2009 Festivalul Internaţional de Film de la Berlin: Europa Cinemas Label
2009 Festivalul Internaţional de Film de la Berlin: Premiul FIPRESCI
2009 Festivalul de Film Tribeca, SUA: Cel mai bun realizator
2009 Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Cluj, România: Premiul pentru cea mai bună imagine, pentru Philip Øgaard
2009 Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Cluj, România: Trofeul Transilvania (marele premiu)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus