Hotnews.ro / octombrie 2010
De la 1 noiembrie 2010, timp de cinci-şase luni, Bobby Păunescu îşi pune toate afacerile în cui şi pleacă din ţară pentru a se ocupa de următorul său proiect cinematografic al cărui titlu de lucru e Fantomele. O coproducţie de peste 15 milioane de euro, cu distribuţie internaţională, vorbită mai mult în engleză şi inspirată dintr-un caz real şi din amintirile sale de la agenţia comercială română din Milano, din 1978.

Filmul va fi produs de Mandragora dar, pentru că nu au fost încă semnate contractele cu coproducătorii italieni, britanici şi americani, Bobby Păunescu nu a putut să le dezvăluie numele. "Sper să rezistăm şi să rămânem producători principali, pentru că bugetul e destul de mare - peste 15 milioane de euro; mare parte din film se filmează în Anglia, America şi Italia, şi doar 20% se filmează în România", a declarat Bobby Păunescu pentru HotNews.ro, adăugând că banii româneşti implicaţi în producţie sunt puţini.

Tema filmului este spionajul industrial din anii '70. Bobby Păunescu:" E vorba de tot ce se întâmpla în anii '70, mai precis înainte de 1978, o perioadă foarte agitată. În 1978 a avut loc marea schimbare, odată cu schimbarea de la conducerea DIE. Scenariul porneşte de la un caz real. În perioada aceea eu copilăream, locuiam la Milano. Practic am trăit tot momentul când Agenţia Comercială Română din Milano s-a golit şi au venit carabinierii să ne protejeze, să nu ni se întâmple ceva, pentru că erau manifestaţii contra regimului. Nu voi dezvălui secrete de stat, nu acesta e scopul. Va fi un film cu buget mare şi care va trebui să-şi câştige banii."

În 1978, după defectarea lui Ion Mihai Pacepa în Germania, spionajul industrial făcut de membrii DIE în Occident a luat sfârşit, iar DIE a fost epurată, trecând în subordinea lui Tudor Postelnicu, care era ministru de Interne.

Bobby Păunescu a scris un prim draft ("am trecut pasul cel mai important, cel în care am arătat scenariul finanţatorilor şi producătorilor din afară"), iar acum îl scrie pe al doilea. Filmările ar trebui să înceapă în luna mai a lui 2011, urmând să dureze şase luni. Premiera românească e preconizată pentru 2012. În scenariul iniţial acţiunea se petrece şi în Japonia, de aceea Bobby Păunescu speră să convingă şi un coproducător japonez să se alăture producţiei.

Filmul va fi vorbit mai ales în engleză, dar şi în italiană şi română. Bobby Păunescu nu a numit niciun actor străin (contractele nefiind semnate nici cu ei), dar a declarat pentru HotNews.ro că cei pe care i-a contactat au spus foarte uşor că sunt interesaţi de proiect. Vor fi şi actori români în distribuţie.

În timpul Festivalului de la Cannes 2010, revista Variety anunţa că următorul proiect al lui Bobby Păunescu după Francesca va fi Cheap Labour, o dramă a cărei acţiune e plasată în Irlanda, la Dublin, şi ai cărei eroi vor fi oameni din toată lumea care locuiesc de 10 ani în Irlanda. Bobby Păunescu a declarat pentru HotNews.ro că a scris proiectul, a făcut coproducţia şi a pregătit filmarea, dar că a simţit că trebuie să facă Fantomele înainte. Aşa că a lăsat Cheap Labour în aşteptare.

La Fantomele lucrează de trei-patru ani, dinainte de Francesca. "Research-ul durează foarte mult, să te întâlneşti cu oamenii, să discuţi, să vezi exact cum s-a întâmplat, să intri în detalii", spune Bobby Păunescu. "Şi atunci m-am concentrat foarte tare pe acest proiect, obţinând şi OK-urile de principiu de la finanţatorii principali pentru că aici e vorba de bani mulţi, nu e un film care să se poată susţine cu bani din buzunar."

Conform paginademedia.ro, din cele 15 milioane de euro, 12 milioane ar fi acoperite de bănci şi fonduri de investiţii americane.

De la 1 noiembrie 2010, Bobby Păunescu şi-a delegat responsabilităţile afacerilor din România şi va pleca din ţară timp de cinci-şase luni pentru a se consacra proiectului său cinematografic. Pe de altă parte, compania de distribuţie Mandragora International îşi va deschide un sediu la New York, Mandragora North America, până la sfârşitul anului 2010.
Regia: Bobby Păunescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus