Goethe-Institut Bucureşti, Pro Helvetia, Centrul de Carte Germană, Editura Polirom
Vă invită Luni, 18 octombrie 2004, ora 18.00, la Goethe-Institut, str. Henri Coandă 22,
seară de lectură cu Christian Haller, autorul romanului Die verschluckte Musik (Muzica înghiţită), apărut la Editura Polirom, 2004
Vă invită Luni, 18 octombrie 2004, ora 18.00, la Goethe-Institut, str. Henri Coandă 22,
seară de lectură cu Christian Haller, autorul romanului Die verschluckte Musik (Muzica înghiţită), apărut la Editura Polirom, 2004
Participă: Catrinel Pleşu, Nora Iuga, traducătoarea cărţii, Denisa Comănescu, director editorial la Editura Polirom
Bucureştiul de dinaintea şi după primul război mondial. Bunicul romancierului emigrează cu familia în România, pentru a prelua postul de director al unei fabrici de textile. Visul său de a duce o existenţă burgheză tihnită se realizase aproape când, după 20 de ani, criza economică îl sileşte să se întoarcă în Elveţia. Câteva decenii mai tîrziu, Christian Haller porneşte pe urmele acestei familii...
În roman se confruntă povestea a trei generaţii cu evenimentele istorice din România, cititorul fiind transpus din perioada Belle Epoque a Bucureştiului, până în ultimii ani de comunism.
Muzica înghiţită, reînvie în paginile sale o lume demult apusă, acea lume elegantă şi cultivată ce i-a adus Bucureştiului renumele de "micul Paris". Romanul porneşte de la un element autobiografic: mama lui Christian Haller, care petrecuse 15 ani în Bucureşti, la începutul secolului XX, îl roagă să plece în România pentru a vedea dacă acolo, peste decenii, ar mai exista şi altceva în afara propriilor ei amintiri. Fiul, Christian Haller, face, după 1990, cinci călătorii la Bucureşti, unde încearcă să înţeleagă cum a ajuns mama sa atît de fericită în România, în timpul şederii acolo. Romanul descrie stilul de viaţă al Bucureştiului, la începutul secolului XX: moda acelor ani, vestimentaţia, limbajul, preferinţele culinare.
Ajuns la România postcomunistă, eroul romanului descoperă un alt Bucureşti, fără parfumul de altădată, un oraş populat de supravieţuitori ai dictaturii, unii în postura de victime sau dizidenţi, alţii complici ai regimului comunist. Muzica înghiţită surprinde o capitală cu mai multe vieţi, toate palpitante, toate fermecătoare, toate cu nota lor de duioşie şi cinism.
Christian Haller are 61 de ani. Este absolvent al Facultăţii de Zoologie de la Universitatea Basel. Desfăşoară o susţinută şi rodnică activitate jurnalistică. A publicat romane, piese de teatru, volume de povestiri, poezii şi eseuri. Trăieşte la Laufenburg, Elveţia.
"Romanul scriitorului elveţian Christian Haller este un omagiu adus mamei sale care şi-a petrecut copilăria mic burgheză în Bucureştiul primelor decenii ale secolului XX. Scriitura este un studiu rafinat despre construcţia amintirilor, combinând reflexia literară cu amintirile personale...Prezentul apare sub forma Bucureştiului de azi, cu rănile sale lăsate de comunism, pe care îl străbate acum autorul."(Neue Züricher Zeitung, 13.11.2001)
Traducerea romanului Die verschluckte Musik (Muzica înghiţită) de Christian Haller, mi-a prilejuit o întâlnire emoţionantă cu un Bucureşti romantic, pictural, cu trăsuri, doamne elegante, cu plimbări la şosea, aşa cum îl ştiam, copil fiind, din povestirile bunicilor mei. O lume care reînvie din fiecare pagina, aducându-i cititorului de azi mesajul unui oraş care s-a pierdut în vâltoarea răsturnărilor istorice revenind la suprafaţă desfigurat după o lungă boală, trăindu-şi azi cu timidă speranţă convalescenţa. Un roman de minuţioasă observaţie a fenomenelor social-politice dintr-un timp revolut, un roman de atmosferă, un roman impregnat de lirism, al cărui limbaj rafinat crează delicii estetice celui mai pretenţios cititor."
(Nora Iuga, privitor la traducerea romanului lui Christian Haller Die verschluckte Musik / Muzica înghiţită)
Citiţi un fragment din această carte în Fragmentarium.
În perioada 19-23 octombrie, Cristian Haller şi Nora Iuga vor continua seria de lecturi cu public la Centrele Culturale Germane din Sibiu şi Timişoara, precum şi la Societatea Culturală Germană din Braşov.