decembrie 2010
Teatrul Odeon are plăcerea să anunţe lansarea unui nou program - Filmul pe scenă, coordonat de Andreea Vălean. Structurat pe trei module, programul dă posibilitatea regizorilor de film să repete şi să-şi prezinte munca unui public dornic să cunoască laboratorul unui film.

Primul modul este dedicat regizorilor şi scenariştilor consacraţi, primul invitat fiind Răzvan Rădulescu. Al doilea modul este dedicat regizorilor şi scenariştilor debutanţi care vor lucra pe scenarii de scurt metraj, iar în al treilea modul Andreea Vălean va analiza şi deconstrui procesul de casting atât pentru film (televiziune) cât şi pentru teatru (dans).

Joi, 2 decembrie 2010, de la ora 20.30, la Sala Studio va avea loc primul spectacol din cadrul acestui program, într-o reprezentaţie unică. Un spectacol-prezentare a modului de lucru dintre regizor, operator, monteur şi 6 tineri actori, selecţionaţi în urma unui casting. Evenimentul are ca scop introducerea publicului interesat în fascinanta lume din spatele unei producţii de film.

Programul serii este coordonat de scenaristul şi regizorul Răzvan Rădulescu şi este compus din trei părţi: lectura unui fragment din scenariul la care acesta lucrează momentan, care se filmează. După pauză, timp în care se realizează un scurt montaj, se proiectează pe ecran rezultatul acestei filmări. Seara se încheie cu discuţii cu publicul.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Răzvan Rădulescu a studiat Literatură (Facultatea de litere) şi Regie de Operă (Academia de Muzică) în Bucureşti. A scris două romane şi a lucrat ca art director pentru o serie de reviste. În 1999 a început să scrie scenarii pentru filme, ca premiatele Marfa şi banii (regia: Cristi Puiu), Nicky Ardelean, colonel în rezervă (regia: Lucian Pintilie), Hârtia va fi albastră (regia: Radu Muntean) şi renumitul Moartea domnului Lăzărescu (regia: Cristi Puiu). A fost, de asemenea, consultant de scenariu pentru filmul lui Cristian Mungiu 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile şi coscenarist la filmul Marţi, după Crăciun, regia Radu Muntean. În 2009 Răzvan Rădulescu a coregizat filmul Felicia, înainte de toate împreună cu Melissa de Raaf.

Andreea Vălean este regizor de teatru, dramaturg, scenarist, producător de film şi membru fondator dramAcum. A scris piese de teatru care au fost jucate în România şi în străinătate: Eu când vreau să fluier, fluier a fost tradusă în engleză, germană, poloneză, maghiară şi suedeză, iar textul Unde se duce fumul a fost jucat la teatrul Royal Court din Londra. Andreea Vălean a scris scenariile filmelor 17 minute întârziere (scurt metraj în regia lui Cătălin Mitulescu, 2001), Gerone (scurt metraj în regia lui Cătălin Mitulescu, 2002), Trafic (scurt metraj în regia lui Cătălin Mitulescu, film distins cu Palme d'Or la Cannes Film Festival în 2004), Ryna (a făcut adaptarea scenariului şi dialogurile, 2004), Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (film de lung metraj în regia lui Cătălin Mitulescu, film inclus în Selecţia Oficială la Cannes în 2006). Filmul Eu când vreau să fluier, fluier (regia Florin Şerban, 2010) bazat pe textul piesei de teatru a fost distins cu Silver Bear la Berlin Film Festival.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus