Revista HBO / octombrie 2010
This Is It
Ceea ce ar fi putut fi o inţiativă cinică şi oportunist-mercantilă,reuşeşte să devină unul dintre cele mai bune documentare pop din istorie. Exaltant şi uimitor, This Is It reabilitează reputaţia celui mai mare star pop din istorie, plecat dintre noi pe un nor toxic de controverse şi de drame bigger than life, ca şi personalitatea sa.
 
A fost, cu siguranţă, un moment dintre cele mai banale, însă menit să-mi rămână gravat profund în memorie... Cu o cafea în faţă, mi-am deschis computerul şi pagina de net... pe care trona o ştire suprarealistă, complet neverosimilă... După câteva minute de stupoare, am început să dau sms-uri prietenilor: "A murit Michael!". Niciunul nu m-a întrebat "care Michael?". There can be only one...
 
Speculaţii despre periculosul declin fizic şi psihic al starului erau sute, însă cine s-ar fi aşteptat să se întâmple pe bune? Popularitatea sa era atât de mare, încât, pe undeva, echivala cu cea a unei zeităţi... Şi iată-l dispărut ca un simplu muritor... O întreagă generaţie middle age care îşi pierdea idolul tinereţii, se simţea brusc, perisabilă. E aproape imposibil şi, practic, inutil, să mai spui ceva proaspăt despre "moştenirea lui Jacko"... pentru că anul scurs de la strania sa dispariţie a adus cu sine o mitologizare fără precedent. Nici n-o să încerc să vă conving să vedeţi This Is It, pentru că sunt convinsă că aţi făcut-o deja (cei care, în ultimii doi ani, au fost izolaţi într-o peşteră, nu se pun la socoteală). O să vă îndemn să-l revedeţi de câte ori aveţi ocazia. Dacă nu e cel mai bun documentar muzical făcut vreodată e, cu siguranţă, unul dintre cele entuziasmante şi mai profund emoţionante. Te lasă în uimire şi în regret, ca după un talent imens plecat mult prea devreme. E un eseu exaltant, răscolitor, catarctic, despre un mare artist şi despre miracolele evanescente pe care muzica le produce în viaţa noastră.
 
Unde e acea creatură patetică, dependentă de droguri, descompusă fizic, acea umbră, acea ruină teribilă pe care încercau s-o popularizeze tabloidele înainte şi după moartea sa? Ar fi trebuit să vedem o fantoşă plastifiată, doborâtă de efortul unui comeback sortit eşecului (se vorbea că MJ luase hotărârea unui turneu de adio din disperarea indusă de creditori, anturaj şi de un management rapace, în ciuda celor mai bune sfaturi ale medicilor şi ale familiei). Însă This Is It e departe de a fi disperat... e, pe alocuri, chiar înălţător. Simultan gigantic şi intimist, documentarul ne arată că, dacă aceste concerte s-ar fi ţinut, ar fi fost antologice. Kenny Ortega, regizorul spectacolului, l-a confecţionat din zeci de ore de footage brut înregistrat la repetiţii; a renunţat la materialele de arhivă şi la clipurile deja perimate şi s-a concentrat asupra omului la muncă. Ne este înfăţişat un MJ workoholic, un hiper profesionist obsedat de cele mai mici detalii, un posedat de muzică. Departe de a fi demonic, era dulce şi umil atunci când cerea echipei imposibilul.
 
Ceva mai emaciat, dar, totuşi, într-o formă excelentă pentru cei 50 de ani ai săi, Jackson era adulat de dansatori, de trupă şi de tehnicieni.. "We\'re in the curch of rock\'n\'roll", zice el la un moment dat. O biserică păgână cu dansuri sălbatice şi incantaţii făcute din unele dintre cele mai grozave hituri ale ultimilor 30 de ani. Dansul său are, cu siguranţă, ceva tribal, ceva de-a dreptul expresionist: mişcările nu par coregrafiate, ci par a ţâşni din trupul său plăpând. Poate că nu mai are chiar agilitatea din tinereţe, însă totul e mai rafinat, mai sublimat, de o graţie supra-umană. Michael pare a fi singurul cetăţean al unei lumi lipsite de gravitaţie, unde pasul de rigoare e "moonwalk".
 
This Is It te trece dintr-o stare în alta, de la dorinţa de a dansa până la epuizare, la lupta cu lacrimile pe care ţi-o provoacă versiunea acustică de la Human Nature.
 

Dar, peste toate, pluteşte o mare mirare: cum reuşea? Nu părea terminat şi muribund, era coerent, entuziast, calm, energic, hotărât şi inspirat. Meritul cel mai mare al documentarului e că nu încearcă să rezolve, simplist, enigma sau controversa MJ. Nu face decât să-i sporească misterul şi să cimenteze mitul celui mai mare entertainer pe care pop-ul l-a dat vreodată...

Regia: Kenny Ortega Cu: Michael Jackson

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus