Cosmopolitan / august 2004
De-o bună bucată de vreme, Hollywoodul face o curte asiduă adolescentelor aspirante la glorie; însă Keira Knightley n-are nimic din profilul standard al starletelor de duzină. Acest lucru e evident încă din clipa în care actriţa de 19 ani păşeşte - cu o punctualitate de invidiat - pragul cafenelei aflate în apropierea reşedinţei ei londoneze. E îmbrăcată într-o pereche de jeans uzaţi şi un pulover lălîu care nu lasă să se vadă nici un pic de epidermă, cu părul în dezordine şi prins în coadă. Mai e pe-acolo şi o bentiţă care, mărturiseşte Keira, e un accesoriu ales în ultima clipă din dorinţa de a camufla acneea de pe frunte.

Prea ne-am săturat de dive aranjate la milimetru ca să nu salutăm apariţia complet degajată a unei fete căreia nu prea îi pasă de cum şi cît de bine arată. Dar ceea ce o face şi mai "frecventabilă" în ochii noştri este abilitatea ei de a alege proiecte independente care se metamorfozează în succese de critică. Nu mai devreme de acum un an, publicul american a fost luat pe sus de Bend It Like Beckham, un mic film în care o adolescentă care-l idolatrizează pe David Beckham visează să ajungă fotbalistă. Cîteva luni mai tîrziu, Keira e din nou pe ecrane, alături de Johnny Depp şi compatriotul ei, Orlando Bloom, de astă-dată într-o superproducţie care sparge box-office-ul - Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl. Iar Crăciunul anului trecut n-ar fi fost la fel de fericit dacă actriţa n-ar fi apărut în compania lui Hugh Grant şi a cremei actorilor britanici în cea mai adorată comedie a sezonului, Love actually / Pur şi simplu dragostea.

O explicaţie a succesului ei ar putea fi înfăţişarea, dar numai noi ştim cîte fete frumoase fac figuraţie tot sperînd să prindă un rol secundar într-un film mai de Doamne-ajută. Cealaltă ar fi talentul - pe care trebuie să-l ai în sînge pentru a da lovitura atît de fulgerător. Şi nu sîntem departe de adevăr: Keira este fiica unui actor şi a unei scriitoare de piese de teatru. A venit pe lume datorită unui troc încheiat între cei doi părinţi, care aveau deja un băiat (Caleb, azi în vîrstă de 25 de ani). Pentru a-şi putea "permite" încă un copil, trebuia ca mama să vîndă o piesă de teatru - ceea ce s-a şi întîmplat. La şase ani, Keira ştia deja cu ce se mănîncă meseria de actriţă şi şi-a bătut la cap părinţii pentru a-i face rost de un agent. Şase ani mai tîrziu, debuta - nici mai mult, nici mai puţin - în Star Wars Episodul I: Ameninţarea fantomei, unde era dublura lui Natalie Portman. De-atunci, a lucrat nonstop.

În această lună, Keira a revenit pe ecrane în noua versiune a legendei regelui Arthur, unde o interpretează pe Guinevere. Nu e nici pe departe floarea de tapet care era Julia Ormond în versiunea din 1995, ci o tipă bătăioasă - aşa cum e şi în viaţa de zi cu zi. Keira vorbeşte cu înflăcărare despre aproape orice (fără a divulga nimic despre ipoteticul ei iubit; se presupune că ar fi un top model irlandez, Jamie Dornan) şi îşi recunoaşte, amuzată, defectele. Un motiv în plus să ni se pară "şi mai" perfectă!

****


Leslie Goober: Te-am văzut în Bend It Like Beckham. Te cam pricepi la fotbal. Joci de mic copil?
Keira Knightley: Am fost o tipă foarte sportivă în şcoală. Eram căpitanul echipei de fotbal de fete, dar tot a trebuit să mă antrenez vreo 20 de săptămîni pentru Bend It Like Beckham. Ideea mea de fotbal din copilărie se reducea doar la a alerga cît mai repede şi a da la gioale. Ceea ce, recunosc, nu e foarte profesionist.

L.G.: Cu alde Beckham te-ai întîlnit?
K.K.: Am fost nu de mult la Madrid la un meci şi am stat în spatele lui Posh Spice. Mai aproape de-atît n-am avut norocul. Trebuia să vină la premiera londoneză a lui Bend It..., numai că taman atunci şi-a rupt piciorul.

L.G.: Apropo de tipi hot, cum a fost prima întîlnire cu partenerul tău din Piraţii din Caraibe, Johnny Depp?
K.K.: Eram teribil de surescitată. Prima lectură a scenariului a avut loc în clubul lui din Los Angeles, Viper Room. Cînd l-am văzut că apare, s-a trezit midineta din mine. Johnny s-a aşezat alături, s-a întors şi mi-a spus: "Salut, tu eşti Keira, nu?" Tocmai îşi "plantase" dintele de aur cu care era dotat personajul său pirat. Iar eu n-am putut decît să-i răspund: "O, Doamne, da' ce s-a întîmplat cu dinţii tăi?"

L.G.: Care e scena ta favorită din film?
K.K.: Partea de pe insulă, pentru că acum pot spune că am fost pe o insulă pustie cu Johnny.

L.G.: Ce te-a atras la rolul lui Guinevere din cel mai nou film al tău, King Arthur?
K.K
.: În primul rînd, faptul că tratează în cheie modernă o poveste clasică. Că există ceva acţiune, nu glumă. Pentru cine nu ştie, la vremea respectivă femeile britanice luptau cot la cot cu bărbaţii - aşa că, din acest punct de vedere, filmul respectă istoria. Apoi, faptul că Guinevere e un personaj foarte puternic şi că trebuie să seducă nu unul, ci doi bărbaţi: şi pe Arthur, şi pe Lancelot. Interesant de jucat aşa ceva, nu?

L.G.: Vorbeai de acţiune. Şi pentru acest film te-ai antrenat?
K.K.: Cînd am primit rolul, producătorii mi-au zis: "Ascultă, păpuşă, vrem să vedem ceva vînă pe tine. Aşa că pune mîna şi trage de fiare." M-am antrenat timp de patru zile pe săptămînă înaintea filmului, şi zilnic pe tot parcursul turnării filmului: două ore de ridicat greutăţi şi trei ore de box şi călărie - chit că scenele din film în care călăresc au căzut la montaj.

L.G.: N-ai decît 19 ani, dar ai făcut deja cîteva scene de nud, în The Hole şi miniseria TV Doctor Jivago. Nu te-ai inhibat?
K.K.: Deloc. Toţi cei cu care am lucrat la scenele astea au fost excesiv de grijulii. Între timp, am mai făcut o scenă de nud, în The Jacket. Înainte de filmare, m-am dus la John, regizorul filmului, şi i-am spus: "Fă-o să arate cît mai bine, în rest nu-mi pasă." Face parte din meseria mea.

L.G.: Ce tip de bărbat preferi?
K.K.: Atletic, dar cu condiţia să dea semne că se-ntîmplă ceva şi la "etajele superioare". Altfel, n-are cum să dureze. Inteligenţa este foarte importantă. Chiar dacă tipul nu arată din cale-afară de apetisant, poate deveni atractiv dacă e spirt. Îmi mai plac tipii cu şuviţe, dar şi cei cu capul ras.

L.G.: Dar ce te inhibă la un bărbat?
K.K.: Vanitatea. Dacă petrece o veşnicie în faţa oglinzii dimineaţa... Huston, avem o problemă...

L.G.: Întîlnirea ideală?
K.K.: Trebuie să fie ceva cu adevărat stupid. Cea mai delirantă întîlnire pe care mi-am dat-o cu cineva a presupus o partidă de bowling - iar asta pentru că eu nu mă pricep neam la popice. În fine, ideea e că o întîlnire reuşită trebuie să vină la pachet cu o activitate copilărească.

L.G.: Ce faci în timpul liber?
K.K.: Am început să gătesc. Fac o plăcintă de lămîie a dracului de bună. Mîine, de pildă, pregătesc coq-au-vin pentru nişte prieteni care-mi vin în vizită. Altfel, pierd vremea prin galerii de artă şi la cumpărături. Am o slăbiciune teribilă pentru pantofi, pe care încerc să mi-o tratez. Pe lîngă toate astea, pictez şi desenez, chit că-mi ies nişte spanacuri. Şi mai fac şi poze. Tot groaznice.

L.G.: Regrete ai?
K.K.: Unul mare: că nu mi-am terminat colegiul. Am renunţat după trei luni... Eram groaznic de nefericită acolo. Şi ştiu că-n meseria asta de actriţă trebuie să ai întotdeauna o rezervă - iar eu nu am.

L.G.: Care e cel mai mare obstacol pe care l-ai depăşit în viaţă?
K.K.: Probabil că dislexia. Chiar dacă cititul la distanţă încă îmi creează probleme şi de cele mai multe ori e jenant. Sînt însă, în continuare, teribil de complexată de corpul meu. Primesc mereu rochii pe care să le port la cutare sau cutare eveniment, dar mă simt în ele de parcă aş fi un copil de 5 ani îmbrăcat în hainele maică-sii. Aşa că de fiecare dată mă refugiez în jeanşi şi-un top. Dar promit că la premiera lui King Arthur o să port rochie. Va fi însă una lungă. N-aş purta nici moartă una mini.

L.G.: Faci exerciţii de întreţinere? Eşti atentă la ce mănînci?
K.K.: Poate că ar trebui să fac mai mult fitness, dar sînt prea leneşă - aşa că nu, mulţumesc. Şi era cît pe ce să spun că nu mănînc junk-uri, dar mi-am adus aminte că ador îngheţata şi ciocolata. Totuşi, la mine acasă, se mănîncă foarte sănătos. Are grijă maică-mea de asta. Mereu hrană proaspătă, nu porcării. Trebuie să mai spun că nu cred o iotă din toată nebunia asta cu dietele.

L.G.: Ai schimba ceva la felul în care arăţi?
K.K.: Picioarele - mai lungi. Şi sînii - mai mari.

L.G.: Mai mari? Arătai destul de dotată în Piraţii din Caraibe...
K.K
.: Machiajul să trăiască. 45 de minute îi trebuia make-up artistului să mi-l aplice zilnic. V-am dus, aşa-i?

L.G.: Care e cel mai ţăcănit zvon pe care l-ai auzit despre tine?
K.K.: Ăla cum că mi-aş fi operat buzele. Un ziarist l-a sunat într-o zi pe agentul meu ca să-i spună că m-ar fi văzut ieşind dintr-o clinică de chirurgie plastică. Agentul i-a răspuns: "Are 19 ani, pentru numele lui Dumnezeu. Nu şi-a operat nici o buză. Nu şi-a operat nimic." Înţeleg să mă fi acuzat că vreau o mărire de sîni. Dar de buze? E ridicol.

L.G.: Care e cel mai ciudat lucru pe care ţi l-a spus vreodată un fan?
K.K.: Eram în aeroportul din Glasgow şi a venit un tip la mine, spunîndu-mi: "Scuză-mă că dau buzna aşa, dar mă laşi să te sărut?" L-am lăsat.

L.G.: Mamă, presupun că i-ai luminat ziua!
K.K.: Sau poate că mi-a luminat-o el...

****


Caré cu Keira

E-n topul fiecărui băiat. Dar ce băieţi sînt în topul ei?
Josh Hartnett: "E-atît de drăguţ. Nici nu-l vezi bine şi-ţi şi vine să sari pe el."
Johnny Depp: "Toată lumea a făcut o pasiune pentru el, într-un anume moment în viaţă. E un dulce."
Orlando Bloom: "L-am sărutat în Piraţii. Şi el e drăguţ, şi afurisitul mai şi sărută bine."
George Clooney: "E super-sexy. L-am întîlnit o singură dată şi parcă mi-aş fi înghiţit limba."

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus